Motor ısınınca boşa zor geçiyor!

Yıllar önce çin malı bir motorum vardı. O zamanlar para da yoktu tabii.
1500 km de bir yağ değiştir yazıyordu kitapçıkta. Param çoksa castrol, mobil. Param yoksa elf vs alıyordum.
Aynı sorunu bazı yağlarda yaşıyordum. Sabırım putoline harici her yağı denedim ve vardığım sonuç en pürüzsüz vites geçişinin mobil de olduğuydu.
Bir de ilginçtir bazı yağlarda 1500 km de az yağ yakarken bazısında yarıdan fazlasını yakıyordu. Hepsi 10W-40 tı.
Yani ben oyumu yağdan yana kullanıyorum

Motosikleti
Ns200 15"
Arkadaşlar yayları yenisiyle değiştirdim, 10w50 castrol tam sentetik yağı 10w40 7100 tam sentetikle filtreyle değiştirdim...Bugün test ettim yine aynı...Orta sehpada motor sıcakken arka lastik havadayken dönüyor ayakla elle durdurulamıyor gibi fakat aynı motordan arkadaşımda var onunki duruyor elle veya ayakla durdurmaya çalışınca sonra lastik durunca tekrar dönmüyor...

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Debriyajıda tam milimetrik ayarladım tasın ortasından ve manetin oradan olması gibi...Debriyaj teli ısınınca salıyormu bile edim bi o kaldı onuda değiştiricem...Bir fikri olan varmı balata ve saçlar ebc nin olmadı onlarıda orjinal yamahayla değiştireyim diyicem ama tas mekanik olarak gözle bakıldığındı birbirini baskılardan ayırıyor...Balatalar eskimiş desem baskılarla servis limitlerinin üstünde yani yıpranmış eskimiş değil...

Bir ustaya sordum ısınınca balatalar şişiyor dedi orjinal değil ebc marka takmıştım 25 bin küsur önce...
Yeni yağ ile belli bir süre kullanmanızı tavsiye ederim, şanzıman içine koyduğum katkı bile 1000 kilometre civarı ardından özelliğini göstermeye başladı.

Vites pegine bagli olan levye milinin bagli oldugu mafsal kilavuzunu bir dis asagi indir(ayak ucunun bir dis altinda kalacagi icin yukari asagi harekette hassasiyet ile gecis rahatligi saglar)

Muhtemelen daha rahat gecis olacak

Son düzenleme:
Motosikleti
XV250 - FZ6
Bu debriyaj işi ne oldu sonunda, merak ettim.
Bugün ben de motorun debriyaj balatalarını değiştirdim. kapağı kapattım ve ilk seferde debriyaj boşaldı, debriyaj basınç plakasının (En son takılıp yaylarla birlikte sıkılan nesne) belli bir konumda takılması gerekiyormuş, sökerken işaret koymuştum neyse ki, tekrar açıp ayarladım, düzeldi. Sizin sorununuz da o olabilir belki.

ouhp54r.jpg

Son düzenleme:
En son fiber olan ebc nin balatalarını ve saclarını çok hafif 400 ve 600 nolu zımpara ile zımparalamıştım.Tekrar taktım sonuç aynı ki bu hareketi kaçıran camlaşmış balatalara yapıyorlarmış.Kompke sac ve balataları orjinalini taktım sorun düzeldi...Orjinalde debriyaj tasındaki ve son takılan baskı kapağındaki balatalar farklı materyalden...Yani balata değilde saclar ısınınca yamulma yapılyor ve balatalara yapışıyor sıkışma yapıyor gibi diyebilirim...Balatalarında işlevi bozulup sertleşmiş olabilir yani servis klavuzuna göre limit üstünde fakat yağ sıcak vs yapışma ayrılmama yapıyor gibi...Aslında sadece sacları değiştirip deneyecektim hiç karıştırmayayım dedim set halinde değiştirdim...Orjinal iyidir birde birşeyin pek modifiyesini değişiğini pek kullanmamak gerekir gibi...

Bu debriyaj işi ne oldu sonunda, merak ettim.
Bugün ben de motorun debriyaj balatalarını değiştirdim. kapağı kapattım ve ilk seferde debriyaj boşaldı, debriyaj basınç plakasının (En son takılıp yaylarla birlikte sıkılan nesne) belli bir konumda takılması gerekiyormuş, sökerken işaret koymuştum neyse ki, tekrar açıp ayarladım, düzeldi. Sizin sorununuz da o olabilir belki.

ouhp54r.jpg
Evet doğrudur son baskı plakasının üzerinde ve takılan balata sacların geçtiği yerde nokta var ikisi birbirine denk gelecek şekilde takılıyor bende ona dikkat etmiştim...Benimkinde son balata en dıştaki diğerlerinden bir tane sağ tarafa hazneye takılıyor...

Sizin yolladığını fotoğrafta ortada debriyaj nerede ayırmaya başlasının ayarı.Ortalama yarım mm boşluk olmalı orada...hemen sıfıra sıfır üst baskı plakasına yani en son vidalanan kısım oraya sıfıra sıfır olmamalı...Benim motorda denedim sıfıra sıfır olunca orta devirden sonra gaz açınca balatalar kaçırıyor...

Ayrıca yağ ile yay ile alakası yokmuş tam ayırmamanın...Kaçırırsa yay ile alakası var tam basmadığı için...50 100 km normal sakin kullanmalı debriyajı alışması için...

Vay arkadaş bende ne yazdım düzelttim😁😁😁 videodaki minik tas gevşekliğide normalmiş araştırdım sordum hem internetten hemde birkaç tecrübeli kişiden...

Son düzenleme:
Motosikleti
XV250 - FZ6
Geri bildirim için teşekkürler.
Bu durumda arıza balata demirlerinden kaynaklanıyormuş demek ki, ilginç...
ölçüm yapsaydınız, kalınlıklarının 2mm civarı olması gerekiyor sanırım.

Geri bildirim için teşekkürler.
Bu durumda arıza balata demirlerinden kaynaklanıyormuş demek ki, ilginç...
ölçüm yapsaydınız, kalınlıklarının 2mm civarı olması gerekiyor sanırım.
Evet 2 mm zaten çok sert çelik fakat ısınınca eğim oluyor birkaçında yüzeysel kropaj çizilme vardı fakat mikrometre ile ölçünce 2 mm hepsi...Yani yüzeyde kropaj olunca çok düşük mikron aşınmış yüzey ısınınca sabit kalmıyor veya ısınmayınca düzgün çalışmıyor gibi...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar