Motor hararet yaptığında nasıl davranmalı

isterse günde 30 kere fan açsın hiç bişi olmaz,akü zayıfsa,fan yetersiz soğutuyorsa,hararet yapacağı sıcaklığa gelir ve hararet ışığa yanar,o durumda yapılması gereken motoru sağa çekip beklemektir.Sakın ha,akünün zayıf olupta yetersiz olduğu zamanda motoru durdurup sadece fan ile motoru soğutmaya çalışmayın,akü yetersiz olduğundan marş basmaz yolda kalırsınız.

boy

Sanıyorum burada "hararet" herkes tarafından farklı algılandı. Ben şimdiye kadar hiçbir motosikletin hararet yaptığını görmedim. Zaten belli bir sıcaklıktan sonra sıcaklık müşürü sayesinde fan açılır ve motor sıcaklığı düşer. Eğer fan bozuksa ve radyatör yeterli hava almıyorsa hararet söz konusu olabilir.

@tkalfaoğlu
Isıyı derece olarak gösteriyor, ve şunları fark ettim:

* Yavaş ve dur-kalk larda motor ısınıyor,
* Ancak en çok, hızlı gittikten sonra yavaşlamak gerektiginde ısınıyor,
* Yani devir düşük ise, çok ısınmıyor.
* Uzun yolda radyatör açma ısısına bile gelmiyor (80-83 derecelerde oluyor)
* Hava sıcaklıgına çok duyarlı. Hava 5 derece ısınsın, motor da 5 derece daha sıcak çalışıyor.
Arkadaşım zaten sorunun cevabını kendin vermişsin. Devir düşükken motor daha az ısınır. O yüzden motor sıcaklığını düşürmek için vites küçültüp deviri arttırmak aksine motor sıcaklığını azaltmak yerine arttırır.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Boy üstadım,

Sıkışık trafikte, ışıkta beklerken vs. hararet 108'lere kadar çıkabiliyor, yol açıldığında da 78'lere kadar düşebiliyor.

Malumun istanbuldayız ve yollar sürekli olarak bir açılıp bir kapanıyor.

Bu durumda motor ısısı sürekli olarak 78-108-78-108 şeklinde dalgalanıyor.

Bu dalgalanmanın motora bir zararı var mıdır? Yoksa normal bir durum mu?

Işıklarda beklerken v.b. durumlarda motoru durdurmak mantıklı olur mu?

boy

@aYe, arkadaşım valla benim bildiğim en sağlıklı olanın motor sıcaklığının stabil olmasıdır. Ancak bu, şehirde yaşadığımız için pek mümkün olabilecek birşey değil. Belli bir sıcaklıktan sonra fan müşürü fanı açacağından fan motor sıcaklığını belli bir seviyeye düşüreceğinden bir problem çıkmayacaktır. Üreticiler bunu göz önünde bulundurmuş olmaları lazım. Trafikte beklerken motoru durdurmak pek mantıklı değil çünkü o kadar kısa sürede motorun sıcaklığı kendi kendine çok hızlı düşmeyecektir. O yüzden mümkün olduğunda trafikte durmamaya çalışmak lazım.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Teşekkürler Boy, senin açıklamalarınla kafamdaki sorulara verdiğim bulanık cevaplar en net halini alıyor:cat:

Aslında teknoloji bu hale gelmişken neden halen fan müşürü takıp termostat mantığıyla kontrol yapmaya çalışırlar anlamış değilim.

Müşürü kaldırıp yerine uygun bir sıcaklık sensörüyle PID kontrolü yapan bir kart yapmayı düşündüm ama sonra bundan da vazgeçtim.

Çünkü 108 derecedeyken fan zaten hiç kapanmıyor, sürekli çalışmada dahi bundan iyisini yapması imkansız, yani fan aslında yetersiz(ısının stabil tutulmasi için).

İkinci bir fan gibi birşey sıkıştırılabilse ısıyı yazılımla stabil hale getirebilim.

Mevcut fanla sadece yükselme eğrisinin eğimini düşürmekten başka bir sonuç alabileceğimi zannetmiyorum.

boy

@aYe
Teşekkürler Boy, senin açıklamalarınla kafamdaki sorulara verdiğim bulanık cevaplar en net halini alıyor
Yazılanları dikkatli şekilde okuyup değerlendirdiğin için ben teşekkür ederim. Millet genelde sidik yarışı halinde de :)

dostum @boy;
Motorda ısı oluşumu seninde bahsettiğin gibi yanma ve sürtünme ile oluşmaktadır. Teoride yanma sayısını ve sürtünme sürecini azaltırsan ısı oluşumunu engellersin.

Ancak motorlarda durum biraz farklıdır. Motorda ısı üretiminin ana temeli yanma sonunda sıkışmış gazı basıncını artırarak genleşmesini sağlamak ve genleşme sonunda doğrusal hareket elde etmektir. sıkıştırılmış bir piston içerisindeki (örneğin) 10gram karışımın yanma sonunda elde edilen basınç = ısı X ise, sıkışmamış gazın yanması sonunda (aynı miktar) elde edilen basınç= Y daha azdır.

bunların anlamı ne? Motor silindir içerisine aldığı karışımın yanması sonunda eğer pistonu belirli bir hızda itemezse meydaha gelen ısıyı harekete çeviremiyor demektir. Mesela yokuş çıkıyorsunuz. Herhangi bir viteste çıkıyorsunuz. normalde bir alt viteste yarım gazda çıkmanız gerekirken bir üst viteste tam gazda çıkıyorsunuz. Normalden 2 kat daha fazla karışımı yakıyor, ama yanma sonunda elde ettiğiniz gücü itmeye çeviremiyorsunuz. Bu nedenle zorlanan motorun harareti normalden fazla olacaktır. İşte düşük devirde yüksek viteste yokuş çıkma sonunda , diğer bir ifade ile devirsiz kullanma sonunda hararet yapmanın nedeni budur.

Bir alt vitese geçerek, motoru daha rahat çalışması sağlanarak hararetin artması önlenir, suyun dolaşımını artırarak soğumaya yardımcı olur, yada yağın daha fazla motora sevkedilmesini sağlayarak (hava soğutmalı için) motor hararetini düşürürsünüz.

boy

@teknikhoca
Teoride yanma sayısını ve sürtünme sürecini azaltırsan ısı oluşumunu engellersin. Ancak motorlarda durum biraz farklıdır.
Motosiklet motoru ile otomobil motoru arasında çalışma şekli olarak bir fark yok ki. Şimdi olayı özetleyelim çünkü birçok kişinin kafası karışacak. Siz diyorsunuz ki, sıcaklığın nedeni devirdir ama aynı zamanda devir arttığı zaman soğutma sıvısının akışı artacağından motor soğur. Soğutma sıvısının sirkülasyonunun artması motoru soğutmada olumlu bir etkendir ama benim gördüğüm sirkülasyonun artması devirin artışı ile oluşan sıcaklık farkını düşürmekte yeterli olmadığıdır. O yüzden düşük devirde radyatöre gelen hava ile soğutma benim her durumda işime yaradı.

Dostum @boy;

motorlardan kastım tüm benzinli veya diesel motorlardı. Yani motosikletteki veya arabadaki diye ayrıt etmedim.

asıl sorun hararetin nedenini bulmaktır. yukarıdaki yazımda anlatmaya çalıştığım, hararetin nedeninin, motorun düşük devirlerde çalışması, akabinde suyun daha yavaş akmasından değildir. Mesela düz yolda 70km hızda 5.viteste çeyrek gazda giden bir araba, hararet yapmaz. Çünkü çeyrek gazda elde edilen güç ancak aracın haretek ettirmeye yetmektedir. Ancak, siz yokuşa geldiğinizde, aracı aynı hızda ve viteste tutabilmek için gaza daha fazla basmak zorunda kalacaksınız. şimdi gaza daha fazla basınca motora daha fazla yakıt gider mi? evet. Peki yanma sonunda, düz yola nazaran elde edilen güç daha fazla mı olacaktır? evet. O zaman normal şartlarda aracın hızının 80-90km'ye çıkması gerekecektir. Ama motor hızlanamıyorsa, elde ettiği gücü harekete çeviremiyor demektir. Zorlanan, elde ettiği gücü harekete çeviremeyen araç, mecburen yanma sonunda elde ettiği ısıyı motor bloğuna nakledecektir. İşte bu durumda hararet başlar. Çünkü oluşan ısıyı düşürmek için yeterli su dolaşımı sağlanamamaktadır. Biz devri, aracın hararetinin düşmesi için artırırız. Böylece 70km sürat için araç 5.viteste 2000devirde tam gaz gideceğine, 3.viteste 3000devirde çeyrek gazda seyredecektir. Bu durumda da aracın hem soğutma suyu daha çabuk sirküle olacak, hemde motor bu gazda ve devirde yanma sonunda elde ettiği ısının tamamını hareket iletimi için kullanacaktır.

Motorda sürtünme sonunda oluşan ısı, yanma sonunda elde edilen sının yanında önemsizdir ve zaten silindir içerisindeki yağ ile bu ısı düşük tutulabilmektedir.

boy

@teknikhoca
Çünkü oluşan ısıyı düşürmek için yeterli su dolaşımı sağlanamamaktadır.
Bu durumda da aracın hem soğutma suyu daha çabuk sirküle olacak, hemde motor bu gazda ve devirde yanma sonunda elde ettiği ısının tamamını hareket iletimi için kullanacaktır.
Peki soğutma sıvısının sıcaklığını düşürmezseniz devir arttırmak ile soğutma suyunun sirkülasyonunu hızlandırmak bir işinize yarar mı? Sonuçta radyatör bu soğutma sıvısını soğutmak içindir. Dediğim gibi düşük devirde hızlı bir şekilde gidip hava ile radratördeki soğutma sıvısının sıcaklığını düşürmediğiniz taktirde deviri arttırarak soğutma sıvısının sirkülasyonunu arttırmanız işe yaramayacaktır.

@boy inanırmısın o kadar çok deneyimli birisin ki her mesajından bilgi edinebiliyoruz! teşekkür ederim!!!

boy

@shadow_1905
@boy inanırmısın o kadar çok deneyimli birisin ki her mesajından bilgi edinebiliyoruz! teşekkür ederim!!!
Deneyimlerimden yararlanabiliyorsanız ne mutlu bana :)

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
aslında bu kadar işin uzmanı kişiler yorum yapmış bana laf düşmez ama
iş termodinamiğe girince naçizane söyleyecek gözden kaçmış mevzularda biriki lafım vardır.
motoru asıl soğutan şey havadır. ısınan motor bloğuna çarpan hava molekülleri ısıyı devralır ve içerdeki patlamalardan dolayı ısınan motor bloğu bir miktar soğur.
radyatörlerin vazifesi ise motor içerisindeki ısının blok içindeki kanallarda dolaşan sıvı (su veya yağ), içerdeki ısıyı devralarak dışarıya, radyatöre çıkarıp, radyatörü, petek dokusu sayesinde çok daha fazla ısı devralacak hava molekülüyle muhatap hale getirerek daha etkili soğutma sağlamaktır. burada soğutulan sıvı tekrar içeri gönderilerek tekrar içerde ısı alışverişine muhatap tutulur.
buradan elde ettiğimiz sonuç motoru ne kadar fazla hava ile temas ettirirsek okadar etkili soğutma sağlarız.
bunun yanında motordaki patlama sayısı ne kadar az olursa motor okadar az ısınır ve soğutması kolay olur.
burdan elde edilecek sonuç ise: soğutma için en etkili yöntem, yüksek vites düşük devir dir.
yüksek devirlere çıkıp radyatör ve kanallarda sıvı devir daimini artırmak ise
eğer radyatördeki sıvıya çarpan hava molekülü fazla değilse (yüksek hız ve fan soğutma ile olur) motorun ısısını düşürmez. sıvı, radyatörden motor bloğuna yine sıcak olarak dönecek ve motordaki yüksek ısıyı yeterince devralamayacaktır.
bir diğer etkili yöntem ise motoru kenara çekip durdurarak soğumasını beklemek olabilir :)

aslında bu kadar işin uzmanı kişiler yorum yapmış bana laf düşmez ama
iş termodinamiğe girince naçizane söyleyecek gözden kaçmış mevzularda biriki lafım vardır.
motoru asıl soğutan şey havadır. ısınan motor bloğuna çarpan hava molekülleri ısıyı devralır ve içerdeki patlamalardan dolayı ısınan motor bloğu bir miktar soğur.
radyatörlerin vazifesi ise motor içerisindeki ısının blok içindeki kanallarda dolaşan sıvı (su veya yağ), içerdeki ısıyı devralarak dışarıya, radyatöre çıkarıp, radyatörü, petek dokusu sayesinde çok daha fazla ısı devralacak hava molekülüyle muhatap hale getirerek daha etkili soğutma sağlamaktır. burada soğutulan sıvı tekrar içeri gönderilerek tekrar içerde ısı alışverişine muhatap tutulur.
buradan elde ettiğimiz sonuç motoru ne kadar fazla hava ile temas ettirirsek okadar etkili soğutma sağlarız.
bunun yanında motordaki patlama sayısı ne kadar az olursa motor okadar az ısınır ve soğutması kolay olur.
burdan elde edilecek sonuç ise: soğutma için en etkili yöntem, yüksek vites düşük devir dir.
yüksek devirlere çıkıp radyatör ve kanallarda sıvı devir daimini artırmak ise
eğer radyatördeki sıvıya çarpan hava molekülü fazla değilse (yüksek hız ve fan soğutma ile olur) motorun ısısını düşürmez. sıvı, radyatörden motor bloğuna yine sıcak olarak dönecek ve motordaki yüksek ısıyı yeterince devralamayacaktır.
bir diğer etkili yöntem ise motoru kenara çekip durdurarak soğumasını beklemek olabilir :)

Tiger arkadaş,
Katılımın için teşekkürler. Devri çok fazla düşürmenin bazı sakıncaları var. Aynı hızı ve gücü korumak adına gazı açıp, devri düşük tutup vites yükseltirsen, motorda soğutmaya çok önemli katkıları bulunan Yanma Havası girişinin peryotlarını uzatırsın. Yani, piston serin Yanma Havasına daha seyrek aralıklar ile muhattap olacaktır. Bu da havanın silindir içinde yaptığı önemli soğutma katkısını azaltabilecektir. Tabii tüm bunlar tali yani yardımcı yöntemler. Motor harareti tehjlikeli bir şekilde yükseldiğinde en iyi yöntem, mümkün oldukça üretilen gücü azaltmak, buna karşın sürati artırıp radyatöre temas eden soğutma havasını arttırmaktır. Koşullara göre de oldukça karmaşık olan bir denklem gibi görünüyor. Örneğin yokuş çıkıyor isen, hem gücü azaltıp hem hızı nasıl arttıracaksın:silent: Böyle bir örnekten hareketle, bu durumda hararetin aşırı yükselmesine fırsat vermeden, motoru kenara çekip, bir parça rolentide çalıştırıp, hararetin düşmesini beklemek gerekir. Hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise (Aşırı sıcak havalarda olabilir) motoru stop edip iyi bir mola verilebilinir. Ancak, foruma daha önce eklediğim, radyatöre su serpmek gibi metotlar da tarafımdan denenmiş etkili olmuştur.
Teşekkürler:cat:

Motosikleti
SYMPHONY 200E5+
bence boşuna tartışıyorsunuz bir araç hararet yaptıysa iki sebeb vardır
1-araçta arıza vardır
2-yol şartları kötüdür(bir örnek: sıcak havada düşük vites devamlı rampa çıkmak, hava soğutmalı araçlar için geçerli)

yapacak en güzel şey aracı gölge ve güvenli bir yere çekip kendi halinde soğutmaktır.bu şekilde aracınıza daha fazla zarar gelmesini önlersiniz.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
muzaffer abi eğer yanlışım varsa düzelt.
sonuçta giren hava miktarı devir başına aynı ise her devir için giren hava sadece o devirdeki patlama için soğutma sağlayacaktır. sonuçta düşük veya yüksek devir farketmeyecektir gibi bir mantık yürüttüm şimdi :)
neyse, detaylarda fazla boğulmanın bir anlamı yok.
sen şöyle konuyu biriki cümlede özetle de dışardan okuyan birinin kafası fazla karışmasın. zira (atıyorum) termodinamik çarpışma teorilerinden tut ta navier-stokes çevrimlerine kadar bir yığın saçmalığa dalacaz, bu iş sarpa saracak :queen:

Ben genelde yaptığım uygulamaların amprik sonuçlarından hareketle bir şeyler önerdim:mrgreen: Ancak dediğin yanlış değil elbette:cat:
Ben bir ara örneklerle toparlayayım yazarım. Sonuçta kullanıcı arkadaşlar basit sorunlarına etkin çözümler istiyorlar. Bizlerin teorik akıl yürütmeleri sadece kafaları patates çuvalına dönüştürecektir:mrgreen:
Teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar