Ben her zaman şunu söylerim, dört veya iki teker farketmez. Bir makinanın ne kadar gittiği değil, ne kadar mesafede durduğu ve ne kadar iyi yol tuttuğu önemlidir. Ybr125 ile yaşadığını anlayabiliyorum, ybr dediğin makina gitmediği gibi duramayan, yolda giderken yanından hızlı geçen araçların rüzgarından etkilenen, biraz hızlanınca olanca rüzgarı kafana yediğin ve yüksek süratte dengeni zorlayan bir makina.
Ben ilk motorumu 6 ay önce aldım, bu tavsiyeleri bende dinledim ama gittim 500 lük kle500 aldım ve geçen hafta 1600 km yaptıktan sonra sattım. Satmama en büyük etken denizli-kemer arası yaptığım 300km lik mesafede rezil bir yolculuktu. Kısmetse adam gibi orta boy veya biraz daha büyük bir touring makina alıcam, çünkü touring makina dengeli, rüzgar almıyor, frenler iyi, konfor yerinde adamı illet etmiyor uzun yolda.. Sana da bunu öneririm.
Cumartesi günü bmw istinyeden r 1200 rt test motoru aldım. KLE den sonra çok da rahat kullandım. Ağırlık merkezi çok aşağıdaydı, adam gibi yol tutuyordu, inanılmaz şekilde de duruyordu. Hatta önümden öküzün teki jeep ile beni göre göre cart diye u dönüşü yaptı. O kadar rahat durdum ki, arabayla bile belki o kadar rahat duramazdım, altımda kle olsaydı da kesin jeep e kapaklanırdım. Bundan 5 dk sonra bir yaya karşıdan karşıya önümden geçmeye karar verince çok kıvrak bir manevra ile ondan panik yapmadan ve ona panik yaptırmadan sıyrıldım.. yine eski motorum olsa büyük ihtimal ya ben yada onunla birlikte yerdeydim.
Burdan çıkaracağın sonuç başta söylediğim gibi alacağın motorda ağırlık merkezi mutlaka aşağıda olmalı, dengeli olmalı, mümkünse motorda merkezi frenle abs olmalı. Her motorla 100 km ye kısa sürede çıkarsın ama 100-0 yaparken birinde 5 metre kala dururken diğeriyle önündeki cismin içinden geçersin. Dengeli ve ağırlık merkezi aşağıda motorla yere devrilme riskin daha azdır. Önemli olan motorun ağırlı değil ağırlık merkezidir. KLE 180 kg, r 1200 rt 260 kg ama sanki 160 kg gibi rahat hareket ediyor insan üzerinde..
Beni tecrübesiz görenler olabilir 1600 km motor tecrübesi ile ahkam kestiğimi söyleyenler de olabilir. Yıllarca motor kullanmış arkadaşlara tabiki saygım var. Ama bir gerçek daha var ben 10 sene araç kullanıp da hala bir şey öğrenememiş çok insan tanırım.
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. CC çok önemli değil, ama agresif bir motor da alma tabi. Ağırlık güç oranı belli bir sayıyı geçmesin. 110 hp lik 260 kg r1200rt ile 120 hp lik 155 kg cbr600rr ı bir tutma. F800s yerine f800st daha uygun olabilir, gidip bmw de test yapabilirsin bütün motorlar mevcut.
Son olarak gaz avuçlarının içinde, onu ne kadar açacağına sen karar vereceksin. Eğer mantıklı davranacağına inanıyorsan motorunu büyüt ama %1 bile şüphen varsa o %1 senin hayatının sonu olabileceği bir an olacağı ihtimalini düşünerek bunu ertele derim. Son karar senin...