Motokuryelere 'P1 yetki belgesi' zorunluluğu getirildi.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
08.01.2018 Tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ'nde yapılan değişiklikle, motokuryelerin ilk defa kayıt altına alınarak, P1 yetki belgesi almaları zorunlu hale getirilmiş.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun ifadesiyle durum şöyleymiş;
"Motokuryelere P1 yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “En fazla 3 taşıtla faaliyet gösterecek motokuryelere yetki belgesi ücretinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren ilk 6 ay içerisinde yetki belgesi alacak motokuryeler yüzde 95 indirimden faydalanabilecek.” dedi. Uraloğlu ayrıca, kuryelerin yetki belgelerini yüzde 5’e varan indirimle e-Devlet portalından da alabileceklerini belirtti.

Bakan Uraloğlu, yetki belgesine ilave edilecek taşıtlara ilişkin şartların da belirlendiğini belirtti. Uraloğlu, “Yönetmelik ile birlikte motokuryelerin uzun süreli veya finansal kiralamalı taşıtları da kullanmalarına ve kurye işletmecilerinin ilk 6 ay içerisinde yetki belgelerine kaydedecekleri 15 yaşına kadar olan taşıtların kullanılmasına da imkân sağlanıyor. Kurye işletmeciliğinde şoförler dışında teslimatı yapan kuryeler için Kurye Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirildi.” dedi.

Uraloğlu ayrıca, kurye işletmecilerinin mesleki yeterlilik belgelerinin (SRC- Moto Kurye SRC – Kurye Faaliyet Belgesi) 1 yıl içerisinde alınmasına olanak sağlandığını da açıkladı."

Durum bu. Ticari arkadaşlarımız mutlaka daha detaylı bakacaklardır. Sonuç ne olur bilemiyorum ancak artık şark tipi sonuçlardan bıktığımı da eklemeden edemeyeceğim...

Tamamen hükümetin cebine ek gelir koymak için uygulamaya geçirdiği bir belge. Bu meslek kolunun çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı varken, adamlar bir kaç yüz kızartıcı suçtan sabıkası olanlar dışında ne yaş, ne ehliyet yaşı, ne eğitim hiç bir düzenleme getirmemişler. Parayı veren p1 i alıyor kurye oluyor. Böyle düzenleme mi olur ? Arkadaş bu meslekte her ay insan ölüyor. Pandemi döneminde bir patladı bu kurye işleri, şu an her ay insanlar ölüyor. Ve bu insanların mesleki ölüm istatistiğini de tutmuyor bu hükümet, çünkü esnaf kurye ölünce patron ölmüş gibi oluyor. Bunların Gig ekonomisi ayağına Türkiye ye özel getirdiği bu gudubet esnaf kurye sömürü sistemi, meslek çalışanlarının hukuki kanuni tüm mücadele yollarını kapattı. TÜİK bu esnaf kurye işi çıktığından beri Kurye meslek dalıyla ilgili ölüm yaralanma istatistiği çıkarmıyor, çıkanlar bordroluların kaldıysa ülkede bordrolu çalışan. 12-15 saat mesailer, bonus ayağına alevli saat ayağına fiyatlarda kurnazca oynamalarla insanları uzun saatler trafikte tutmalar. Alakasız adreslere atanan çoklu paketler, düşük ücretler. İzin günü işe çağırmalar, az çalıştığında çıkarmakla tehdit etmeler, 20li yaşlarında hayatında motora binmemiş çocukları bölge yöneticisi diye atamışlar elma armut seçer gibi kurye seçip sevmediğini atıyorlar.

Esnaf kuryenin muhasebe sisteminin tamamen şirketlerin kontrolünde olması, yan şirketlerle anlaşma yapıp veya kendileri yan şirketler açıp, entegratör, e-imza gibi esnaf kurye giderlerini kendi anlaşmalı şirketleriyle yapmayı dayatmaları(Bu da ek kar ettikleri bir alan) Yüksek kar elde edecek insanlık onurunu aşağılayan bir sisteme çevirdiler ortamı. Sözde kağıt üzerinde patron adamsın, işverensin yani sen, şahıs şirketin var senin, faturanı dahi kendin kesemiyorsun, faturaya itirazı onayladıktan sonra yapıyorsun. Gelirinden kesinti oluyor neden olduğunu bilmiyorsun. Satranç tahtası gibi bir gelir gider ekranı tasarlamışlar orta IQ emekçinin kafasını karışıyor çocuğun işe girdikten 20 gün sonra sadece hesabına yatacak paraya odaklanır hale geliyor. Fatura kesmeyi bilmeyen çocuğu patron gösteren bir sistem kağıt üstünde. Bu çocuk muhasebeciye para ödüyor, aylık damga vergisi gibi çoktan mantığını nedenini kaybetmiş hukuken saçmalık vergiler ödüyor, üzerine birde çalışacağı saati seçemiyor, 6 saat çalışacağım dese şirket bulamıyor çalışacak.

Pandemi döneminden beri bu büyük filolu şirketlerin twitter vs. sosyal medyaya attığı kurye iş ilanlarına Rekabet denetleme kurumu bir müdahale eder, uyarır diye bakıyorum. şirketler oraya giderleri yazmadan aylık X Lira kazanma fırsatı, kurye olun kazanın diye, art niyetli, yanlış içerikli iş ilanları atıyorlar. Arkadaş, bu adam asgari ücretin 2-3 katını kaç saatte çalışarak kazanıyor? Gideri ne bu adamın? Bağkurunu yakıtını, motosikletin aşınma payını, yemeğini, ekipman giderlerini düştün mü sen o ilanı verirken? Yok. Günde 12-15 saat, hayatsız gibi, hobisiz, robot gibi, izinsiz trafikte çalışıyor bizim avel kurye, egsoz dumanı solumaktan sararmış benziyle gruba fatura atıyor bakın ben çok para kazandım diye. Böyle cahil insanların dünyasından bir meslek kolu dizayn edilir mi arkadaş? Sen bir yere sigortalı girip, her gün izinsiz 12 saat çalışsan, senin alacağın mesai paralarıyla birlikte o kuryelikte aldığın para hiç olur hiç. Yıllık izin, ücretli izin, ücretsiz sağlık, SGK primi basamağı vs. bunlara hiç girmiyorum bile, ama işte cahil. Hiç mi bakmıyorsun sen kaç kişi ölüyor bu işte, nasıl ölüyor, şartları nedir bu şirketler ne yapıyor bu vatandaşa, hiç mi zahmet edip bir piyasa araştırması yaptırmıyorsun?

Geçenlerde bir tanesi özel sağlık sigortası yapmış otomatik tüm kuryelerine, kırmızılı marka isim vermeyelim. Arkadaş, gündem olur haberlere çıkar dedim, yaprak kımıldamadı. Adam sigorta şirketiyle anlaşmış, paslaşmış, kimbilir kaça anlaştı, elinin altında sistemde kim varsa onbinlerce adama, hepsine haftalık ödemeli sigorta dayatmış özel, sormadan isteğe bağlı özel sigorta yapıyor. İptal de edemiyorsun, sakız gibi herifler, çözümsüzlükle insanları bezdirip tahsilata devam ediyorlar. Kırmızılı yı arıyorsun bizlik değil sigorta şirketiyle görüş diyor, sigorta şirketini arıyorsun kırmızılının düzenlemesi onunla çözün diyor. Bizim avel kuryelerde gruplarda ya harika, hastaneye gittim ücretsiz baktı falan yazıyor. Abicim madem meraklıydın özel sigortaya, kendin yaptırsaydın araştırıp? içeriklerine, hizmetlerine bakıp kendi poliçeni hazırlasaydın? Emrivaki adam gelirinden kesiyor isteğe bağlı özel sağlık sigortasını haftalık birde mutlu oluyor bizimki. Sana sordu mu bu adam gelirinden bunu keserken ? onayını aldı mı? Yaptıysa kendi ödesin, yurt dışında bu tarz giderleri şirket kendisi ödüyor çalışana ödetmiyor ki. Kuryeden alıyor 340-350 TL, sigorta şirketine veriyor 250 TL, mis gibi ekstra kar kapısı.

Bu işin biraz daha suyu çıksın, bunlar kuryenin yakıtından, yemeğine her şeyinden kar elde edecek bir sistem kuracaklar böyle, restranları falan bırakıp tamamen sistemi esnaf kuryenin başka nesini sömürürüz üzerine inşa edecekler. Sen bu kadar laçka hale gelmiş bir meslek koluna düzenleme getiriyorsun birde dünya para istiyorsun insanlardan, içeriği ne ? Sabıkası olan adam çalışamayacak, reflektörlü yelek giyeceksiniz!, birde SRC sini çıkardık ekstra kasaya para gelsin diye, onu alacaksınız. bunları yapın Mevlana'nı söylediği kim ne olursanız olun gelin kurye olabilirsiniz. Bak ya!? Ben gecenin 4 günde istediğim apartmana dolana dolana giriyorum kimse dönüp bakmıyor, böyle milletin evine destursuz girilen bir meslek dalında, beyefendiler sabıka kısıtlamasını yeni getirmiş. Geçmiş olsun, harika düzenleme yapmışsınız, müthiş oldu meslek.

Son düzenleme:
Tamamen hükümetin cebine ek gelir koymak için uygulamaya geçirdiği bir belge. Bu meslek kolunun çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı varken, adamlar bir kaç yüz kızartıcı suçtan sabıkası olanlar dışında ne yaş, ne ehliyet yaşı, ne eğitim hiç bir düzenleme getirmemişler. Parayı veren p1 i alıyor kurye oluyor. Böyle düzenleme mi olur ? Arkadaş bu meslekte her ay insan ölüyor. Pandemi döneminde bir patladı bu kurye işleri, şu an her ay insanlar ölüyor. Ve bu insanların mesleki ölüm istatistiğini de tutmuyor bu hükümet, çünkü esnaf kurye ölünce patron ölmüş gibi oluyor. Bunların Gig ekonomisi ayağına Türkiye ye özel getirdiği bu gudubet esnaf kurye sömürü sistemi, meslek çalışanlarının hukuki kanuni tüm mücadele yollarını kapattı. TÜİK bu esnaf kurye işi çıktığından beri Kurye meslek dalıyla ilgili ölüm yaralanma istatistiği çıkarmıyor, çıkanlar bordroluların kaldıysa ülkede bordrolu çalışan. 12-15 saat mesailer, bonus ayağına alevli saat ayağına fiyatlarda kurnazca oynamalarla insanları uzun saatler trafikte tutmalar. Alakasız adreslere atanan çoklu paketler, düşük ücretler. İzin günü işe çağırmalar, az çalıştığında çıkarmakla tehdit etmeler, 20li yaşlarında hayatında motora binmemiş çocukları bölge yöneticisi diye atamışlar elma armut seçer gibi kurye seçip sevmediğini atıyorlar.

Esnaf kuryenin muhasebe sisteminin tamamen şirketlerin kontrolünde olması, yan şirketlerle anlaşma yapıp veya kendileri yan şirketler açıp, entegratör, e-imza gibi esnaf kurye giderlerinden bile yüksek kar elde edecek insanlık onurunu aşağılayan bir sisteme çevirdiler ortamı. faturanı kendin kesemiyorsun, faturaya itirazı onayladıktan sonra yapıyorsun. Gelirinden kesinti oluyor neden olduğunu bilmiyorsun. Satranç tahtası gibi bir gelir gider ekranı tasarlamışlar orta IQ emekçinin kafasını karışıyor çocuğun işe girdikten 20 gün sonra sadece hesabına yatacak paraya odaklanır hale geliyor. Fatura kesmeyi bilmeyen çocuğu patron gösteren bir sistem kağıt üstünde. Bu çocuk muhasebeciye para ödüyor, aylık damga vergisi gibi çoktan mantığını nedenini kaybetmiş hukuken saçmalık vergiler ödüyor, üzerine birde çalışacağı saati seçemiyor, 6 saat çalışacağım dese şirket bulamıyor çalışacak. Geçenlerde bir tanesi özel sağlık sigortası yapmış otomatik tüm kuryelerine, kırmızılı marka isim vermeyelim. Arkadaş, gündem olur haberlere çıkar dedim, yaprak kımıldamadı. Adam sigorta şirketiyle anlaşmış, paslaşmış elinin altında sistemde kim varsa hepsine haftalık ödemeli sigorta yapmış özel, sormadan isteğe bağlı özel sigorta yapıyor. Bizim avel kuryelerde gruplarda ya harika, hastaneye gittim ücretsiz baktı falan yazıyor. Abicim madem meraklıydın özel sigortaya, kendin yaptırsaydın araştırım, içeriklerine bakıp kendi poliçeni hazırlasaydın? Emrivaki adam gelirinden kesiyor haftalık birde mutlu oluyor bizimki.

ülkeyi yöneten 5'li siyasi kartel çetesi, her ay insan ölüyor ifadenize katılmıyor.
onlara göre ölenler insan falan değil, ölenler goy veya benzeri değersiz varlıklar.

onlar adına empati yapıyorum da:
beni de her türlü ihanetime, vallahi apoyu özledim dememe, türk düşmanlığıma ve vatan hainliğime rağmen tekrar tekrar seçen bir kitle olsaydı, ben de onları insan olarak görmezdim. yahudilikteki goy kavramı benzeri aşağılık bir şey olarak nitelendirirdim...

cahillikten 3-5 goy, 3-5 goyla çarpışmış, bir goy durağa dalıp 3-5 goy öldürmüş hiç önemli bir şey değil. yeter ki soylu sınıfına (siyasetçilere) bir şey olmasın...

Motosikleti
Triumph Trident 660
ülkeyi yöneten 5'li siyasi kartel çetesi, her ay insan ölüyor ifadenize katılmıyor.
onlara göre ölenler insan falan değil, ölenler goy veya benzeri değersiz varlıklar.

onlar adına empati yapıyorum da:
beni de her türlü ihanetime, vallahi apoyu özledim dememe, türk düşmanlığıma ve vatan hainliğime rağmen tekrar tekrar seçen bir kitle olsaydı, ben de onları insan olarak görmezdim. yahudilikteki goy kavramı benzeri aşağılık bir şey olarak nitelendirirdim...

cahillikten 3-5 goy, 3-5 goyla çarpışmış, bir goy durağa dalıp 3-5 goy öldürmüş hiç önemli bir şey değil. yeter ki soylu sınıfına (siyasetçilere) bir şey olmasın...
https://www.instagram.com/share/reel/_vqZCTKpb

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar