Zengibar arkadaşım elinize sağlık. İnşallah RX3 sahiplerinin önemli bir sorununu çözmüş oldunuz. Ben şimdilik orta sehpa takmayı düşünmüyorum. Yan ayaklığa iyice alıştım. Mondialin hediye gönderdiği portatif ayaklığı çantamda taşıyorum gerekebilir diye. Portatif ayaklığı tek başıma takmayı da öğrendim ve uyguladım. Gayet kolay, tek kişi yapabiliyor. Elbette üzerinde montajlı olan daha pratik ama ben artık düşünmüyorum. Alanlar ve alacak olanlar güle güle kullansınlar.
Şu anki sorunum stop etme! Dün 280 km'lik bir gezi yaptık ve viteste iken rampa aşağı indiğimizde özellikle denemek için debriyajı çektim ve hemen hemen her defasında stop etme eğilimi gösterdi veya stop etti. Gerçi ben deneme yaptığım için stop etmek üzereyken gaz verip veya debriyaj manetini bırakıp stop etmesini engelledim ama, artık bu sorun ortaya çıktı. Eskiden motor devrim 1750'nin altına hiç düşmez iken şu an stop etme eğilimine girdiğinde 1500 veya 1000 devir civarına düşüyor. Sonra da müdahale etmezsem sıfıra.
İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi rölanti düzenleyicisi, diğeri ise map sensörü. İkisi de motorun devrinin düşmesine, devir saat ibresinin oynaklığına ve stop etmesine neden olabiliyor. Ama kontak açıp kapatarak yapılan arıza testini defalarca denediğim halde hiç bir sonuç alamadım. O zaman da diyorum ki bunlar arızalı değil başka bir şey var (ya da arıza testini yanlış yapıyorum!) Motor hava ayarının bozulmuş olabileceği de ayrı bir ihtimal. Bunun için manifolttan bir şekilde hava alıyor olması lazım. Ama manifolt vidasını kontrol ettim, vida gevşek değil.
Bu stop etme problemi ilk defa 2 hafta önceki gezimde ortaya çıktı. O zaman benim farkettiğim sadece 2 defa yapmıştı, ama bu haftaki gezimde onlarca defa yaptı, gerçi ben yapacağını anladığım için müdahele ederek engelledim. Ama engellemesem kesin oluyordu. Hatta bir-iki defa ibre tam sıfıra indi ve ben maneti bırakır bırakmaz tekrar çalıştı. Stop etme olayından sonra çalıştırma zorluğu yaşamadım. mororumda bu sorun başladığında 5000 km'de idi. Şu an 5650 km'de. Beraber gezdiğim arkadaşın motoru da 2016 model ve daha 800 km'de. Onunkinde de stop sorunu ilk aldığından beri var.
Ne yazık ki bu sorunun kaynağını tespit edecek arıza tespit cihazına sahip servis ADANA'da yok. Ey Mondial, Adana merkezde 2 tane büyük satış/servis acentanız var. Neden bunlara arıza tespit cihazı vermiyor/satmıyor/bulundurmaları yönünde zorlama yapmıyorsunuz??? Artık bundan sonra getirdiğiniz/getireceğiniz birçok modelde( RX3 evo, planladığınız RX4 ve şu an satışa sunduğunuz 650 cc CF moto'lar) arıza tespit cihazı kullanılmasını gerektiriyor. Artık olmazsa olmaz cihazlar bunlar. Lütfen, acilen servislere, en azında her ilde mutlaka bir servise bunu zorlayıp aldırtın. Yoksa biz kullanıcılar yine deneme-yanılma yoluyla tamirat çabalarından dolayı mağdur olacağız.
Son olarak stop etmenin bizi üzmesi dışında çok şükür gezimiz keyifli geçti. Bu tür arızalar ortadan kaldırılır ve mevcut sorunlar çözülürse, çok rahatlıkla uzun yol planlarını yapabileceğimiz ve uygulayabileceğimiz bir motor RX3. Tecrübe ile sabit. Selamlar.
Not: Metzeler tourance lastik (arka) frenlemede kaydı. Üstelik yer kuru ve kaymak asfalttı. Çok şaşırdım. Güvenim sarsıldı. Ben neden lastik değiştim o zaman?