mondial hs 150 gömlek piston ve sübab degişimi nasıl yapılır

arkadaslar hs 150 motorum var 8000 km geldi ve 2 ci gömlek piston ve sübab degişimi yapıyorum sürekli piston gömlegi asındırıyor ve sübablara kurum baglatıyor gömlek ve pistonu degistirdim sübabları ve zincirinide taktım fakat pistonun in yazan yeri asagıyamı yoksa yukarımı bakacak onu karıstırdım dogrusunu bilen arkadasım varmı? sübabların ve eksantirik mil ile zincirin baglanmasında nasıl bir ayar yapılır bilgisi olan arkadasım anlatabilirmi tesekürler

50512710142265720297.jpg

53180896071193847148.jpg

20393564041446293585.jpg

37264805294641854940.jpg

80420723873184681985.jpg

69813655899674569359.jpg

12286064765677904698.jpg

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Pistondaki IN yazısı emme (INlet) subabı tarafına yani fotoğraftaki şekliyle yukarıya gelecek. Egzantrik mili yani sente ayarı da şu şekilde; volan üzerindeki pistonun üst ölü noktasının işareti vardır. Bu çizgi motor bloğunda da aynı hizaya geldiğinde piston üst ölü noktada demektir. Piston üst ölü noktadayken, egzantrik mili/dişlisi üzerindeki işaretler de motor bloğu hizasına geldiğinde egzantrik zincirini takacaksın.

ustam her iki taratada pistonun centik işaretleri vardı fakat in yazısı tek taraftaydı bende okunur olsun diye in yazısı gelen tarıfı asagıya taktım sübabı monte ederken piston en yukarıda taktım fakat sübap ve eksantırıkteki isaretleri göremedim gene birazdan tekrar bakayım ...

Arkadaslar cuma günü 2,5 saat ugrasıp sadece söktüm sübabları ve gömlegi
cumartesi günü sırf takmaya ugrastım birtürlü beceremedim tam 4 saat
pazar günü Allahın izniyle 3 saat süren calısmalarımda montajını yaptım gömlek ve sübapların sadece pistonun İN yazan yerini egzos sübabına hiza istikametledim yani yere dogru galiba burda yanlış yapmış olabilirim çünki araştırmalarımda İN yazan yer emiş sübabıyla karsılıklı olacaktı egzoz sübabıyla degil
velhasıl deneme sürüslerini yaptım 70 km hızdan sonra hafif kasıntılı calsıyor yapistondan yada sübabları tam ayarlayamadıgımdan olabilir önümüzdeki haftasonu sübablara agırlık verecgim yardımlarınız için tesekürler ...

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:18 ----------

arkadaslar çok ugrastım fakat calıstırdım hafif kasıntılı calısıyor fakat onuda ilerleyen zaman içersinde düzenleyecegim

Hizliupload.com

Hizliupload.com

Hizliupload.com

Hizliupload.com

Hizliupload.com

Hizliupload.com

çin malı ucuz olunca böle deneme yanılmaylada yapan arkadaşlar varmış demekki. ellerine sağlık sanatını geliştir dışarıdan ustalara muhtaç kalma böyle çok güzel.

Selamlar arkadaslarım motoru senteye aldım kırangın motor havalandırmasındaki T harfini centikli yere aldım piston en yukarda ölü noktasında siboplardada büyük delik ve küçük deliklerle birlikte aynı ayarına getirdim fakat maotor 90 km hızız geçmiyor nedendir 80 km hızda kasıntılı calısıyor 90 km hızızda kesinlikle geçmiyor arakadaslarım bu sorunu neden yapar bilgilerinize ihtiyacım var...

Forumdan Uzaklaştırıldı
Sübap ayarını doğru yaptın mı?

Forumdan Uzaklaştırıldı
sübab ayarı emme 0,05 te egzoz 0,10 yaptım dogrumu ustam..

Doğru olması gerekir. Çoğu scooter kullanıcısı böyle ayarlıyor. Ama tam olması gerekeni kullanım kılavuzu ya da benzeri bir kaynaktan öğrenirsen daha iyi olur.

kullanım kılavuzunda sibop ayarı hakkında bir bilgi yazmıyor motor calısması tekseferde calısıyor fakat 80/90 km hızları geçmiyor ve bu hızlarda kasıntılı calısıyor düsük hızlarda ise problem yok

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:14 ----------

Ustam bu aksamda egzos 0,60 ve emme 0,20 olarak degiştirecegim sübabların ayarını bakalım 80/90 km hızı gececekmi okadar ugrasdur gömlegi pistonu degiştir senteye getir motoru çalıstır fakat bir 80/90 km hız sorununu çözemezssem çok üzülecegim ...

ARKASALARIM egzos 0,60 ve emme 0,20 Busekilde yapmayın sübaplar çok boşluk yaptı bu gün emme ve egzos sübap larının her ikisinine sentil ile 0,05 mm ayara getirecegim sonucu yazarım.

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Arkadaslarım pistonun yönünü in emme sübabına dogru yaptım sekmanlarıda pistona Y cizecek sekilde birbiri arasıda 120 derecelik acıyla yerlestirdim artık motorum eskisi gibi 110 / 120 km hız yapmaya basladı açtım çakraları Allahın izniyle gidiyorum nirvanaya dogru, emegi ve yardımı gecen arkadaslarıma çok çok tesekürler ...

Forumdan Uzaklaştırıldı
Arkadaslarım pistonun yönünü in emme sübabına dogru yaptım sekmanlarıda pistona Y cizecek sekilde birbiri arasıda 120 derecelik acıyla yerlestirdim artık motorum eskisi gibi 110 / 120 km hız yapmaya basladı açtım çakraları Allahın izniyle gidiyorum nirvanaya dogru, emegi ve yardımı gecen arkadaslarıma çok çok tesekürler ...

Piston yönünü yazmıştım, düzelttiğini sanıyordum.
Bu arada "Allahın izniyle gidiyorum nirvanaya doğru" lafı çok ilginç olmuş. Nirvana budist inancıdır. :mrgreen:

hey maşallah yaa artık ustaya bağlamışlar motorcu arkadaşlarım . sizleri gördükçe gaza geliyorum bende . gerçekten tebrik ederim arkadaşım seni cesaret ister yaptıkların . 110 120 km/h yapıyorsan zaten sana diyecek birşey de kalmıyor açıkçası .

Slayer ustam kutsal damacana 2 filminden duymuştum güzel espiri olurdiye yazdım bu sebebten . kemalpasa bornova (izmir) gene eskisi gibi 15 dk de gidiyorum en sonunda piston ve gömlek degişimi yapmayı basardım ...

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:07 ----------

trooperx ustam daha önce ben motorda sorun yasamıstım piston gömlek ve üst kapak sübaplar degişimi yapıldıgını söyleyerek 250 tl paramı aldı tamirciler fakat 3000 km sonra gene iston gömlek arızasıyla karsılasınca kendim yapmaya karar verdim ve 35 tl gömlek piston bir arada satılıyormuş 5 tlde contalarını aldım masrafım 40 tl 210 tl yokyere para aldılar benden ondan çok hırs yaptım bu sebebten dolayı bu degişimi kendim yaptım ...

büyük ihtimalle 8 000-10 000 km sonra kasaplara para kaptırmamak için ben de bu yolu deneyeceğim. direk yer imlerine ekliyorum.

kanuni deer içinde benden 800 tl istiyor ustam . ne yapacağımı merak ediyorum . sanırım bir kereye mahsus bunu yaptıracağım . sağolsun baysamin nick li arkadaşım çok yardımcı oluyor bana . mesela karbüratörümü kendim takacağım ya da baysamin izmitten atlayıp gelecek misafirim olucak :p

maxi arkadasım tamirciye vereceksen motoru yapılıncaya kadar basında dur ve takılan parcaları kontrol et benim enbüyük hatam motor tamir olurken basında durmadım ...

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:22 ----------

Yukleresim.com
trooperrx ustam senin motorda performans motoru güzel hız yapar ...

Motosikleti
Sym Sympony ST200i E5 ABS
sübap ayarlarını en son kaça kaç yaptınız?benim eski mondial için bir ara bende yapmaya niyetliyimde :)

Ustacım; yağını daha kaliteli, yakıtını da iyi yerden al 8000 km'de 1 gömlek piston hobisi yapacaksan bu işi sonu gelmez. Ama yine de yaptıkların takdire şayan ellerine sağlık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar