mct'ciler nerdesiniz yahu
minik tortul parçaları ve tamamen harap olmuş yağ kalıntılarını temizlemenin tek yolu bu dostum.
ve ben şuna inanıyorum ben motor ustasıyım diyeni cebimden çıkartırım burada yaptığım tavsiye tamamen tecrübemden kaynaklıdır ama fikirlere açığız orası ayrı aksini istap edene kadar geçerliliği devam edecektir
mct'ci arkadaşlar kendi aranızda konuşuyonuz kendimi bi garip hissetim bir kişi bile bir fikir-yorum yapmaz mı yahu![]()
kaç gündür motorumun zincirini yağlama planları yapmama rağmen özel sebeplerden dolayı 1 hafta geciktirmiştim. Ama bugun sonunda bizim keratayı bir güzel temizledikten sonra zincirini temizleyiverdim resmen ohh dedi kerata
kullandığım malzemeler:
-1 lt benzin
-2.5 kg luk boş bir kap ( ben yogurt kabı tercih ettim )
-würth fren balata temizleyici
-würth yüksek mukamevetli kuru yağlayıcı
-alttaki oto tamirciden motorun arka tekerini yukarda tutmak için arabalarda kullanılan aparat ismini tam hatırlayamadım(zincir gergisini tam ayarlayabilmek ve temizlemede tam ranzıman almak için )
-birde fırça (ben lavabo temizleme fırçası aldım sert kıllı olması zinciri temizlemede baya etkili oldu )
neyse nasıl temizledim derseniz öncelikle motorun çantalarını falan komple çıkardım rahat çalışabilmem açısından..daha sonrada sol kapağı çıkardım ön dişlinin olduğu kapak.. malum orası da çok kir ve pislik topluyor..önce fren balata temizleyicisiyle içini ve zinciri basınçlı sıvıyla temizledikten sonra sıra geldi detaylı temizliğe, onu da yogurt kabına boşalttığım 0.5 lt benzini fırçayı daldırarak bir güzel zinciri detaylı olarak temizledim daha sonra da extradan bulunan diş fırçası yardımıyla en ufak tortuya kadar temizledim..
sıra geldi yağlamaya..yukarıdaki komşunun oğlu saolsun yardımcı oluverdi, o lastiği döndürürken bende bu kuru yağlayıcıyla yağladım. çok acayip bir yağlayıcıydı. sıktıktan sonra yaklaşık oalrak 5 saniye sonra sanki hiç yağlanmamış gibi duruyordu,kuru yağlayıcı denilmesinin sebebi bu sanırımçokta sıkmadım, zinciri 2 kere turlattım yetti zatende fazla kullanmaya gerek yoktu..sonra motoru topladıktan sonra gergi ayarını yaptım ve deneme sürüşü yaptım ilk sürüşte yorum yapma belki mantıksız gelecek ama gözlemlediğim ise yağlayıcıya verdiğim paraya değmesiydi. zincirdeki o şıkırtı sesi kalmadı..
şimdi diyeceksiniz ne gerek var o kadar para vermeye ? amaç zincirin yeni yağlayıcı sıvıya tepkisini ölçmek ve cidden söylendiği kadar etkili olup olmadığı öğrenmek..sonuçta bence tecrübe denemeyle kazanılıyor...
Herkese Kazasız Sürüşler Dilerim..Sağlıcakla kalın..
Öncelikle hayırlı olsun:queen: Uğraştırmıs ama faydalı sonuclar elde etmıssın
Fakat zincir konusunda bu kadar detaylı bır temızlıge gerek varmı konusunda hem fıkır degılım yanı bos vaktın olur canın sıkılırsa eyvallah :cherry:
Motoru ayaga alıp yanı arkayı kaldırıp zinciri orantılı gerdıkten sonra Çünkü bu çok önemli hiç bir problem kalmıyor bence.ondan sonra sadece yağlamak yeterli ben yağ konusundada mtorumdan çıkan kullanılmıs yağları kullanıyorum.
1.vitese takıp boya fırcasını yağa batırıp sürüyorum ve hiç bir problem kalmıyor hatta bıraz fazla suruyorum motoru surerken fazla yaglar eskı tozu butun pıslıklerıde alıp dokuluyor kı bu yontemle zıncırı 9000 km kullandım ve en ufak sorun yasamadım kı zıncırde en dandirik zincirdi
Bide şunu düşünmek lazım !
Senin kullandıkların ;
1- 1 lt benzın (3,60 tl)
2- Würt balata temizleyıcı (tahmini 10 tl )
3- Würth yaglayıcı (tahmini 10 tl )
TOPLAM; 23,60 tl
Benim kullandıklarım ;
1-Yanık yağ ( PAHA BİÇİLEMEZ:queen
Yeni zincir 20 tl bu arada bılgınıze !!!!!!!!
eheheh şimdi ben motorumla ayda 1000 km den fazla yol yapıyorum ve yağmur çamur toz toprak demeden kullanıyorum heleki bu aralar çok fazla yağış olduğundan zincir gerekenden daha fazla suya ve toz toprağa maruz kaldı..şehir içi kullanımı da hesap edersen dur kalk yaparken zincirin anlık gerilme olayları yıpratıyor zinciri gözlemlediğim bu..benim kullandığım yöntem evet biraz maliyetli olabilir ama benim içim rahat oluyor çünkü özensiz temizleyip yolda zincirin kopma hesabını ortaya koyarsak o daha da maaliyetli tabi hemde başın ağrıyor yolda kalma olayı psikolojik maliyet daha beter tabi bu benim görüşüm..
bu arada yağla zincir temizlenmesini ilk sende duydum :queen:
---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:23 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:18 ----------
ayrıca yeni zincir 20 tl olabilir, buradaki amaç motora dahi birşeyler öğrenebilmek.bilgi ve tecrübe kazanabilmek .. yoksa al-tak işlemi bende biliyorum :cat:
2bin km'de bir zinciri yağlıyorum, tabi bu 2bin km içinde yağmur çamur vs.. kullanımıda mevcut.. o kadar detaya girip ekstra masraflar bence gereksiz..
saygılar...
Mct zinciri koparmı o ayrı bır soru :queen: kopma ıhtımalı ne kadar bakımsız olursa olsun %10 luk bır ıhtımal bu arada
Zinciri fırca alıp benzıne batırıp surtmek pek bırsey kazandırmaz motorla ılgılı :cherry:
hem Yağ ile zıncır temızleme cok guzel bı yontemdır benım 9000 km de cıkardıgım zıncırı gostereyım sıfır gıbı
tabı sonucta bunlar zevk meselesı ama senın yontem Kurallarına uygun olanı benım yonte ıse pratık etkılı ve sonucu basarılı
dediklerinde yanlış birşey yok zaten ama benim kafama takılan ise o zincirden fırlayan yağları temizlemek adamı öldürür :queen: bir keresinde kullandım o yağları çıkarana kadar ölme eşşeğim ölmebirde haftada 1 izinim olunca etrafa ve özellikle jantlara yapışan yağ iyicene kurudummu eyvah anam eyvah
%10 ihtimal bile kopmasına bir ihtimal sonuçta
![]()
eskidendi bu![]()