şerit ledlerden 4 tane led yetermi :cherry:
3 voltmu 1.5 voltmu tek led :silent::mr
3 voltmu 1.5 voltmu tek led :silent::mr
tek tek ledlerin tanesi kalitesine göre 3-4 volt arası çeker. yani 4 tanesini seri bağladığımızda, yani (+)'yı (-)ye bağlayarak birbirine eklediğimizde 12 küsür voltajda çalışıyor.
şerit ledler ise çok basit. metre metre alıp ihtiyaca göre kesme yerlerinden 5er cm aralıklarla kesip direk 12 volt çıkışına bağlıyoruz.
ben 1. dediğimi yaptım ama ledler 3 voltlukmuş. ölçmeden iş yapınca hepsi bozuldu. motor çalışınca yeri geldiğinde gerilim 14-15 volta kadar çıkıyor. e haliyle fazla gelen voltajdan ötürü ledlerin içindeki yarıiletken maddenin özelliği kayboluyor.
zaten ledler aslında diyottur, yani doğrultucu gibi çalışır. asıl görevleri elektriğin tek yönden akmasını sağlamaktır. mesela frene basınca 4lülerin yanmasını istiyorsak; frene giden elektrikten bir paralel çıkarıp sinyallere vermemiz ve araya 5 tek led, ve ya 5 cmlik bir şerit led atmamız sinyal verince ve ya dörtlüleri yakınca fren lambasının yanmasını engeller. tek yön dediğim budur. güzel bir örnek oldu.
neyse lafı çok uzattım, normal ledleri tesisata bağlarken araya uygun direnç atmak bu fazla gelen voltajın emilmesini ve lambaların ömrünü uzatır. mesela power ledlerde de bozulmamaları için akım koruma devreleri vardır.
en iyisi şerit led alıp ihtiyaca göre kesip altındaki yapışkan bantla istediğimiz yere yapıştırmak. şerit ledlerde genel olarak 5 cmde 3 tane smd led ve bir direnç var. 12-18 volt aralığında çalışıyorlar. yani kolay kolay fazla akımdan bozulmaz çünkü dediğim gibi dirençler var.
metresi burada bile 10-15 tl arasında. karaköy tramvay durağının karşısında (tünel tarafının diğer tarafı) bir han var. orada çok ucvuza bulabilirsiniz.
şerit ledi silikonlu al, ben mavi ve beyaz 2 renk kullanacağım. mavi yazılı yerlere mavi, diğer yerlere beyaz. böylece renk ayrımı daha güzel olur. sinyal fren uzun vs lambaları için de önce 1 tane tek ledi alıp adaptörle (voltaj ayarlı adaptör lazım) 1 tanesinin en çok kaç voltluk akıma dayandığını hesaplayıp ona göre 4, 5 ve ya 6 adet kullanmak gerekir. araya uygun direnci atarsan 2-3 led bile işini görür. 4 tane tek led yanarken biraz göz alıyor haberiniz olsun. 6 led kullanmak en iyisi ama o küçük yere biraz zor sığar.
güzel bir yazı oldu, forumun kendin yap bölümüne ekliyim bunu...
siz geziyi düzenledinizmi emre noldu bi gezi vardi bi ara amaiptal galiba
mavi-kırmızı ve beyaz olmak üzre 3 tane yarımşar öetrelik led aldım :cherry:
6 tane kullanınca sönük olmaz umarım sığdırırsam 6 tane yaparım
6 tanede direcede gerek kalmaz iyi olur
ama gözüken 3 lü yapçam sanırım dirençleride yarın hallederim :cherry:
ben çalışırken akımölçerle ölçtüm en fazla 13.1 falandı ledleri bozarmı okadar fark
yok şerit aldım ben direnç koymuyom tm :cherry:
yarın başlıcam yapmaya :cherry:
Emre söylediğin kaliperdeki parça yani takoz bu resimlerdekinden birimi? eğer öyleyse hangisi
![]()
![]()
http://img695.imageshack.us/i/dsc02031675x507.jpg/
http://img291.imageshack.us/i/dsc02032675x507.jpg/
Ya bu imageshack beni delirtecekr:
ale:
süpersin emre sağol :rendeer: ya vidayı sıkınca bir süre ses gelmiyor ama bir çukura girince yine başlıyorale: en iyisi o parçayı alayımda takayım
Tekrardan sağol![]()
süpersin emre sağol :rendeer: ya vidayı sıkınca bir süre ses gelmiyor ama bir çukura girince yine başlıyorale: en iyisi o parçayı alayımda takayım
Tekrardan sağol
---------- Mesaj ekleme zamanı: 01:27 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 01:19 ----------
çok iyi olur emre bu arada sitemi kafayı yedi anlamadım 84 tane aynı mesaj yollamışım![]()
süper bi anlatım olmuş :mrgreen: bakalım kısa zamanda halledicem bu sorunu inş.
cidden çok yardımcı oldun sağolasın
Neyse ben kaçar hadi iyi geceler![]()