Karbüratörlü bir motorda adım adım gitmek en iyisi bence,
1- Karbüratör (Yeni diyorsun) 2. adıma geç
2- Subap ayarı (Normal diyorsun - Ama ben yine de düzgün bi sentil çakısıyla tekrar kontrol etmeni öneririm. Fabrikasyon değerlerini bularak kontrol etmelisin malum milimetrenin yüzde biri hassasiyette bunlar) Sağlamsa 3. adıma geç
3- Buji piposunu çıkar şaseye yaklaştır marşa bas elektrik kıvılcım durumunu kontrol et Sağlamsa 4. adıma geç
4- Bujiyi sök ucunu kontrol et (ıslak mı veya fazla kurumlu mu ) Sağlamsa 5. adıma geç
5- Manifold tarafından hava emiş hortumunu sök. Düzelirse hava filtresi hava kutusu komple elden geçir Düzelmezse 6. adıma geç
6- Benzin deposunu sök. Pet şişenin kapağını delip benzin hortumunu slikonla yapıştırıp içine azıcık benzin koyarak Benzin deposu yerine pet şişeyi kullanarak dene. Düzelirse benzin deposunun hortumlarını kontrol et temizle. Deponun içini temizle. Düzelmezse 7. Adıma geç
7- Bu kadar uğraştırdım hakkını helal et
Aklıma daha da başka bişey gelmedi.
Bende şöyle madde madde izah edeyim.
1- Karbüratör taş gibi (sıfır)
2- Subap ayarı emme 0.08mm egzoz 0.10mm şeklinde yaptım
3- Benzin deposunun içi basınçlı hava ile temizlendi
4- Ne kadar vakum benzin hortumu varsa hepsi yenilendi
5- Yağ yenilendi
6- Hava filtre kutusu basınçlı hava ile temizlendi filtre yenilendi
7- Manifold kemik ve kağıt contaları yenilendi
8- Buji piposu kabloyla birlikte yenilendi. Buji daha 1000km olmadı.
9- CDI beyin yenilendi.
10- Elektrik tesisatı kontak spreyi basınçlı hava ile temizlendi
11- Birkaç ay önce statör ve manyeto mazotla temizlendi
Yani daha aklıma gelmeyen birsürü şey.. Ben artık sorunun ne yakıttan ne daha derinlerden olduğunu düşünmüyorum. Motorda kısa devre sesi var. Rolantide durmadığını söylemiştim. Çalıştırıyorum 15 saniye boyunca rahat çalışıyor sonra sanki motorun ümüğüne çökmüşler gibi öksürmeye aksırmaya başlıyor o sırada böyle çıt çıt çıt diye elektrik sesi geliyor bunu yeni farkettim. Sonra zaten tık diye stop ediyor. Statör alternatör kontrollerini yaptım. Şöyle bi sonuçla karşılaştım motorun şarjını ölçtüğümde 15.70 volt şarj yaptığını gördüm hatta gaz verince 15.85 lere çıkıyordu. 12 Volt bir aküye neredeyse 16 volt şarj fazla değilmi?? Aküde şişme vs yok daha 1 senelik akü. velhasılkelam ben bu arkadaşın derdini anlayamadım. Ne ustalar gezdim ne sitelerde araştırma yaptım basit bi scooterı sağlıklı hale getirecek kimseyi bulamadım koca şehirde...