Arkadaşlar geçen haftaya kadar 2005 model ZAT kullanıyordum. Artık daha güçlüsüne ihtiyacım olduğu için değiştirdim. 18.500 km yol yaptım. Tabiiki sorunları oldu ama beklediğim kadar değil. Kuzenime verdim şimdi o da kullanıyor. Daha bi 10.000 km gider. Tabi bakımını düzenli yapmak ve özenli kullanmak kaydıyla. Bu tarz, giriş seviyesi motosikletler çok zorlamaya gelmezler.
Benimle aynı dönemde (ben 2006 Temmuz'da ikinci el olarak aldım) kuzen 2006 model yani sıfır kilometre Asya 150T-6s satın aldı. Her iki motorun da fiyatları aynı idi. Yani ikinci el ZAT 1.900 YTL ve sıfır 150T-16a 1850 YTL. Kuzen daha 3500 kilometrede motoru yeniledi. Garantiden değişti tabi ama baya zorluk çıktı. Olabilir böyle şeyler dedik lakin daha 1000 kilometre gidemedi ki; Hava giriş hortumu yerinde durmamaya başladı, derken tozdan motor çalışmaz hale geldi, aynı zamanda marş pedalının dişlisi sizlere ömür. Motor garajda kuzu kuzu yatıyor kaç aydır.
Şimdi Asya mı yoksa ZAT mı sorusunu düşününce yaşadıklarımı göz önünde tutarak ZAT demek geliyor içimden. Yine de Çin malı motorlarda kaderinizin şansa kaldığını unutmamalısınız. Ayrıca motosikleti satın alıp tepe tepe kullanamazsınız. Marka da olsa bakımını yapmaz, hor kullanırsanız her makina elinizde patlar. Sıfır da alsanız parça ve servis masrafınız olacaktır. Belli ölçüde zaman da ayrımanız şart. Benzine, yağına, filitresine, lastiklerine, frenlerine dikkat etmek zorundasınız. Motorun işleyişini bir yana bırakın, kendi güvenliğiniz için yapmak zorundasınız.
Bunlara dikkat eder ve özenli kullanırsanız yaşayacağınız sorunlar en aza inecektir. Bİr de servisinizle iyi geçinmenizi öneririm. Özellikle Çin malı motorlarda servisle iyi geçinmezseniz sürnürsünüz.
Kazasız belasız sürüş keyfi dilerim.