Servisler subap ayarı yapıp 10 tl istiyorlar yarım saat uğraşarak. Ama dört tane vidayı sıkmak için 25-30 tl bakım parası alıyorlar. Hatta bende değişen parçanın parası+ bir ed o parçanın kargo parasını aldılar. Arkadaş zaten 120 lira parça parası vermişim. Mondial yedek parça dağıtmaktan aciz mi ki ayrıca ben kargo parası vereyim. Uzun lafın türkçesi garantiyi falan tınlamayıp motoru servise götürmeyeceksin arkadaş. Eş ve dost tavsiyelerine uyarak iyi bir usta ile tanış ve motorunu ona götür.
Bizim motorlar için motul ipone gibi yağlar hakikaten çok çok lüks. Km başına bakım maaliyetini cok artırıyor. Castrol veya shell yeterlidir.
deponun içinden gelen gıcırtı sesi galiba şamandıra sesi. Depo çok dolu iken bozuk yollarda ses gelebilir. Tam doldurmak yerine yarım doldurun. o zaman şamandıra üste vurayacaktırç
motordan gelen zıngırtıyı dinleyerek tesbit edin ve akının dediği gibi su borularına sarılan beyaz esnek şey ile o vidaları tekrar sıkın. bir daha kolay kolay gevşemez. arızayı tesbit edebilmek için de yokustan aşağı inerken gerekirse kontağı kapatın ve sağdan soldan gelen sesleri dinleyin işte.
titreme olayı tam olarak nerede oluyor. Bu motorlar tek silindirli olduğu için ister istemez bunlarda titreme olacktır zaten. Mühim olan titremenin selede olmaması. Yoksa boşta gaz verince grenaj titremesi, ayna titremesi yada 6-7 bin devirden sonra ayaklığın oldugu yerin titremesi normaldir. Motorun daha yeni. Parçaların birbiri ile uyuşmasına olanak tanı. Sonuçta bu motorlar toplama motor. 2000 bakımına kadar böyle şeyleri dert etme. Rodaj bitiminde subap ayarı yaptır. yağına havasına tuzuna baktır. 10 numara motor olur sana.
Full sentetik yağ yerine mineralli yağ kullanmak rodajda daha iyi. Cünki motordan cok fazla capak cıkıyor. mineralli yağ ile bu çapakları atmak daha kolay olur. Full sentetık yaglar ozellıklerı geregı motora iyi yapışır ve çapakları da beraberinde tutarlar. 2000 bakımında içindeki yağı motoru deli gibi ısındırdıktan sonra hemen boşaltın. ve tıpa açık yarım saat bekleyin. Tüm yağ çıkmış gibi görünsede motoru sağa sola yalpalayarak iyice atın içindeki yağı bişeycikler olmaz. Ayrıca yağ boşaltma tıpasında mıknatıs ve ve çapakları toplar. Bu tıpayı her yağ değişimişnde üstübü yada herhangi bir nesne ile iyice temizleyin.
son olarak full sentetık koymak hata değildir ama gereksiz diyebilirim bizim motorlar için. Ama zevkine biniyorum varsın 15-20 lira daha pahalı olsun hem çok km yapmıyorum diyorsan koy tabi.
Benim arka stop ve benzin musluğu değişti garantiden ne kargo parası ne işçilik hiç bir ücret ödemedim senin servis biraz düdüklemiş gerçi beni de bakımda düdüklediler
Sürekli Ipone veya Motul kullanıcam zaten senede 1 kere veya 2 kere anca değiştiririm yağı fazla yol yapmıyorum onda da 5 lira 10 lira ucuza kaçıp motoru yemenin gereği yok. Eski motorum 9binde bitmişti castrol kullanıyordum.
Deponun içinde gıcırtı başlarda yoktu sonra bi kere depoyu fulledim fulleyincede yoktu depo yarıya inince başladı. Vurma sesini biliyorum o normal de bu gıcırdama sesi çok canımı sakıyor gaz verince filan motor hafif titresin hemen gıcırtıyor.
Zıngırdama için heryerine baktım heryerini sıktım grenajların ama çözemedim bir türlü. Ama yağını değiştirdikten sonra azaldı titreşim daha da azalacaktır diye bekliyorum.