bu konuda aklıma gelen olayın ciddiyetsizliği ile ilgili bir örnek vermek istedim...
2 arkadaş var....ikisindede aynı motor var...herşeyiyle aynı..
birisi en iyilerinden full koruma kullanıyor..kaskı,montu,botu,eldiveni,dizliği,balaklavası aklınıza ne geliyorsa....sadece kaska 500euro vermiş.gerisini siz hesaplayın.....
diğer arkadaş ise kafasında sadece 15-20 tl lik naylondan vizörü dahi olmayan bir yarım kask takmış....üstünde t-shırt,altında şort ve parmakarası terlik..
geziyorlar..trafik kurallarına göre ikiside doğru..ikiside korumalı.
neden kaskları !! var...
şimdi bir ara full korumalı olan sıcaktan kaskını çıkarmış..150-200 metre ilerdeki bakkala kola almaya gidiyor motorla..arkasından da diğer motorla naylon kasklı geliyor.....
oldu ya polis görüyor..kaskını çıkarana ceza yazıyor ama naylon kasklıya bişey yok..neden onun kaskı var??
şimdi gelelim sadede.......
konunun asıl amacı ve asıl sorusu böyle idi.ama bana kaskın faydasından bahsetti arkadaşlar...ben sorumda naylon kask takmanın cezadan kurtarmasının mantığını sormuştum...
yada naylon kask takan adama ceza gelmezken(ki naylon kaskı takma daha iyi) kaskını takmayana neden ceza yazılır demek istemiştim...
neden koruma sadece kask olarak değerlendirilir??diğerleri neden sorulmaz demek istemiştim...diğerleri ağır olur derseniz mademki sadece kasklar ceza sebebi , neden belli bir standartta olmaz olması istenmez demek istemiştim...
kaskların seri numarası olması,sertifikası olması,standartlara uymayan kasklardan üstüste 5 tane de taksan polisin bunu kabul etmemesi gerekliliğinden bahsetmek istemiştim...
tıpkı sizi çeviren polisin emniyet kemerinizi takıp takmadığınıza bakması ama sistemin çalışıp çalışmamasının umrunda olmaması(tokayı pamuk ipliğiyle de bağlasanız ,kopmak üzerede olsa polis bunu görmez nedense) sadece takılı olması yeterli mantığının mantıksızlığından bahsetmiştim...
şimdi daha iyi sorduğuma inanıyorum.lütfen bana düşer ölürsün demeyin kendi canını sen düşünmelisin demeyin,kendini düşünmemenin cezası olsa ohooo türkiyenin yarısının hapiste olması gerekirdi,sadece soruya cevap verebilecekseniz yazın...
mantıklı bir açıklaması varmı????
Var ...
Kaskin Turkiyede her hangi bir kurum tarafindan guvenlik derecelendirmesi yok.
Bu tip bir derecenin oldugu tek ulke USA diye biliyorum. Ama Turkiye dahil tum avrupada CE diye bir standart var.
Onu goren gumruk bu urunu bir kask degilde belli bir uretim yeterliligi sahibi olan bir urun olarak nitenlendirip yurda sokuyor.
Sadece Turkiyede degil avrupada da naylon kask satin alabilirsin. Tek fark halk orda daha cocukluktan bilincli oldugu icin, naylon kaski alarak kendi hayatini risk attiginin farkinda.
Turkiyede motosiklet binicisi kanun zorunlu kildigi icin kask takiyor.
Avrupada motosiklet binicisi hayatini korumak icin kask takiyor kanun sadece hatirlatma amacli ikinci planda kaliyor. Bunun sebebi egitime verilen onem...
Bakkala giden full korumali arkadas kaskini sicak diye cikariyor Turkiyede yanindan gecen nylon kaskli adam ceza almadan yoluan devam ediyor.Bizimki kan ter icinde full korumanin icinde polisten cezasini yiyor. Ama diyor ben dikkatli bir surucuyum. Oburu berbat nylon kaski ile geziniyor.Hatta kaski catlak. Polis ben anlamam diyor kaskin yok al sana ceza diyor.
Avrupada bakkala giden arkadas cok sicak ise yazlik kask aliyor ama cikarmiyor, yada motora binmiyor. Yani beynin bir yerinde soyle bir program var , kask yoksa motorun kontagi cevrilmez. Birden bir Turk arkadas orda da beliriveriyor

Kask rezil durumda catlak , bizimkinin onunde polisin yanindan gecerken ikeeeennnnn..... Polis hopp cek saga diyor , bu kask ne. Yetersiz ve gorevini yerine getiremiyecek koruma ekipmani kullaniyorsun , ayni kasksiz gibi onada ceza yaziyor
Simdi gelelim neden sadece kask koruma ekipmani. Cunku herkez 500cc + motor kulanmiyor , insan dustugunde tamir olmasi en zor organi beyni. Diger kirik cikiklar bir sekilde tamir olabiliyor. Simdi toplum trafiginde her surucuye yarisci gibi giyin diyemezsin. Ana koruyucu onlemleri almak zorundasin.
O zaman her arabada ic guvenlik kafesi
Viraj guvenlik sistemi
Her arac surucusu ve yolcularinda kask ve yanmaz elbise
6 koldan sarilan yaris tipi emniyet kemeri zorunlu olsun.
Yada yolcu gemisi ile gezintiye cikan bir aile 1 ay boyunca gece gunduz, yemek salonunda yada kamarada uyurken can yelegi ile dolassin.
Boyle bir sey mumkun degil.
Kask ana koruma faktorudur ve kazalarin cogunda beyine gelen darbe sonucu olum oldugundan kask zorunludur. adamin biri 50cc honda today e biniyor digeri 1000RR ,
ikiside sliderli karbon korumali tulum eldiven bot ve kask giyse sence normal olurmu
Bunun daha ii anlaman icin ogrencilikten bir kisa ani yazacam
O zamanlar yurt disinda okurken 83 model peugeot 205 model bir arabam vardi. Yolun kenarinda kaldirim onunde park halinda ama genelikle az ilerdeki cep parkta birakirdim arabami.Bir hafta sonu bir baktim sigortam gecmis. Hafta sonu yaptirabilecegim bir yerde yok.
Arabayida cep parka almak icin asagi inmistim. Simdi kendi kendime dedim. Sokak ta in cin top oynuyor bu arada sabah cok erken kimse uyanmamis. Yaa daha parka varmadan onume bir cocuk cikar, kilina zarar gelse direk polis gelir
sigortam olmadigindan direk ben sucluyum , feci bir ceza, ardindan berbat bir mahkeme, bir yuklu tazminat ve ehliyet gitti. Ne gerek var risk almaya.
turkiyede olsa, yuru be kocum ne olacak yaa deriz 1sn dusunmeyiz. Sehir turu bile atariz sigortasiz araba ile
Sonucta kask ana koruma faktorudur. Ondan sonrasi senin surus teknigine, motorunun gucune ve gittigin yola gore senin bilincli ve duyarli bir sekilde aldin ek onlemdir.
Sizene ben olmek istersem olurum bunun cezasimi olur der isen. Hay hay ama kimse trafige acik ulasim amacli bir yolda kanin govdeyi goturdugu bir sekilde yolculuk etmez. Sizene ben olmek istiyorum diyor isen bunun icin trafige kapali yollarda yapman gerekli. Toplum icinde yasamak istiyor isen kurallara uyacaksin yada yanliz bir adada kendi kurallarin ile yasacaksin.
:cat: