Bu kaza o yolda gaza gelip, virajda da ufak da olsa bir hata yapan herkesin başına gelebilir. .
Iyi motosikletçi, o yolda gaza gelmez.
Viraji nasil alacagini bilir.
O yuzden en ufak hata yapmaz,
Bu nedenle herkesin basina gelebilir, soylemi yanlistir.
Zaten herkesin basina da gelmemektedir.
Yilda bir kaç tane boyle absurt kaza olmaktadir.
Turkiye'de yaklasik 2.5 milyon motosiklet kullanicisi oldugu dusunulurse,oldukça munferit bir olaydir.
Arkasinda can tasiyan birinin ise yuklendigi sorumlulugu tasiyabilmesi için iyi motosikletçi olmasina gerek yoktur.
Insan olmasi yeterlidir.
Akli basinda bir insan.
Akli basinda bir insan, kendisine emanet edilmis bir cani tasirken her zaman oldugundan binlerce kat daha fazla dikkatli ve titiz olur.
Arkasina oturttugu insanin kaskini bagladigindan emin olur.
Saglam tutunmasi için gerekli pozisyonlari ayarlar.
Arkasindaki yolcu motosiklete ilk defa biniyorsa, gerekli prosedurleri açiklar ve karsisindakinin anladigindan emin oluncaya kadar bikmadan anlatir.
Ve yine de arkasindakinin hata yapabilecegini dusunerek hizini ve dikkatini ona gore ayarlar.
Burada bazi arkadaslar ters tepki gosteren arkadaslarimizi kinamislar.
Burasi diyanet islerinin forumu degil.
Motosiklet forumu.
Burada bir kaza tartismaya açildiginda taziye için degil, yanlislari gorerek gereken dersi almamiz için açilir.
Burasi taziye defteri ya da dua edilecek yatir veya turbe degildir.
Burasi yapilan yanlislardan ders alinarak, daha fazla insanin olmemesini,motosiklet ve trafik kulturunun gelismesini hedef almis bir platformdur.
Ya da ben oyle zannediyorumdur.
Yazdiklarim bu zan içerisinde ele alinirsa sevinirim.
Yani bir kaza oldugunda biz bu kazadaki hatalari tespit edip ayni yanlislari yapmamak için gereken dersleri almak için tartisiriz.
Tabi ki taziye de isin içinde vardir.
Ornegin forumdan ya da gunluk hayattan tanidigimiz dostlarimizin basina bir sey geldiginde uzuntumuzu de paylasiriz.
Ama ayri bir konuda nedenleri de tartisiriz.
Duygusal degil objektif davraniriz ki yanlisi bulabilelim.
Bir gun ben de kaza yapip olebilirim.
Arkamdan yazdiginiz duygusal sozcuklerin bana hiç bir faydasi olmayacaktir.
Ama kazada bir hatam varsa ve bunu sorgularsaniz ve bir gun bunlari okuyan bir insan ders alir ve ayni hatayi yapmazsa, ruhum iste o zaman huzur bulur.
Benim ölümüm bir ya da daha fazla insanin yasamasini saglamis demektir o zaman.
Kaza için yorumuma gelince.
Motosiklet surucusunun çok hizli oldugunu dusunmuyorum.
Bunun nedeni videoda kazadan hemen once geçen otomobilin hiziyla motosikletlerin hizinin hemen hemen ayni oldugunu dusunmemdir.
Muhtemelen bu kazada motosiklet surucusunun degil arkada oturan ve hayatini kaybeden hanimin buyuk kusuru var.
Surucu viraji alamadim diyor ama motosiklet dimdik.
Yani ya viraj almak için gereken yapilmamis-ki bu pek mumkun degil- ya da arkadaki hanim ters tarafa yatarak motosikletin yatmasini onlemis.
Hanimin kolayca dusmesi de benim tezimi kuvvetlendiriyor.
Ölene Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi diliyorum.