muvemet dersi derken kimya okuyanlar lisans düzyinde kimyager kimya mühendisi fiziko kimya görüyorlar yani fiziksel testler yapıyoruz.
Arkadaşların dediği gibi bezin basınçlı olarak depoda durmuyor sıvı halde kullanılıyor LPG ise bildiğimiz basınçlı bir tüp.Araçlarda kullanılıyor tabiki belirli testlerden geçip kullanılıyor ve aracın bagajına genelde arka amortisörlerin ortasına yerleştiriliyor arka kule gergilerinin oraya(kule gergisi varsa) böylece arkadan çarpmalarda büyük ölçüde tüpe çarpma olmuyor bu şekilde kurtuluyor insanlar ancak ben hiç bir kurumun bir motora lpg taktıgını görmedım duymadım uluslar arası standartlarda varsa takan avrupadan carpma testlerınden gecen sakıncası olmayan paylasın.Bura biz lpg nin sağlamlığını benzin depolarına göre dayanıklılığını tartışmıyoruz sadece motora uluorta yerine kocaman tüp takılmasının doğru olmadığını düşünüyorum zaten araç yeni muayne vs olmadığından takmışlardır 2 sene sonra bu aracın tüv den geçiceğini sanmıyorum... ona bakarsanız motorun deposuda dışarıda 1mm olmasına rağmen yan yatmalarda sürüklenmelerde patlamıyor delinse bile sürücü uzaklaşabiliyor ama lpg de uzaklaşma gibi bir durum yok sızıntı olduğunda patlar.
İşte bunun olmaması için de lpg tanklarının her girişine ve çıkışına bağlantı koptuğu anda gaz akışını kesen check valfler takılır. Adam gibi tesisatı çekilmiş bir lpg tankının herhangi bir kazada patlama ihtimali yoktur. Memlekette yanan ve patlayan lpg li araçların ya tesisatları düzgün yapılmamıştır, ya da periodik bakımları mutlaka aksatılmıştır. Yoksa yapılan testlerde ateşe verilen bir araçta lpg tankı benzin tankından çok çok sonra patlamıştır.
Şu video yu bir izleyin. İlk araç Benzinli, ikinci araç iyi bir dönüşümle lpgli, üçüncü araç kötü dönüşümlü
http://www.youtube.com/watch?v=fBXS21uh6lc
İlk araç benzinli olan 3.5 dakikada tank patlatırken 2. araç iyi dönüşümlü 12. dakikada tank patlamasına maruz kalıyor.
Bu da lpg tankının beton blokla crash testi.. 8 atmosfer basınçla su dolu halde.
http://www.youtube.com/watch?v=RPe1W0xWyAU&feature=related
düzgün yapılmış ve bakılmış lpgli araç benzinliden daha güvenlidir. Tabi bunlar otomobil için geçerli.. Motosiklete takılması hiç bir şekilde akıl karı değil
Son düzenleme: