LED Sinyal ve Stoplar

Selam, bir süredir bende kaliteli LED sinyal ve stoplar yapmak için çaba sarfediyorum. Ki hatta bunlar için baskı devre kullanıyorum. Gördüğüm kadarıyla sizler de aynı sorunlardan müzdaripsiniz.

İç devreyi ve dirençleri oturtmak kolay, ancak dışı helezonlu sarı/kırmızı plastikler işimizi pek görmüyor...Düz olsalar çok daha iyi olacak.

Önümüzdeki pazartesiye kadar numuneleri bitirmiş olacağız (bilgisayarda devre çizimleri tamamlandı, bu h.sonu pcb'ye geçiriyoruz). Sitede h.içi yayınlayacağız.

Tabii her modele göre farklı olacağından hangi modellerin daha yaygın olduğunu bilmiyoruz. Eğer benzer bir ürün arayışı içindeyseniz benimle özelden temasa geçin ki ilk olarak o modele öncelik verelim.
Yakında 100% yerli imalat olarak tümünü üreteceğiz.

ÖRNEK

bu arada heın gerıcke adı gecmıs basta galba..heın gerıcke showroom acıo yada actı mototal ın yanında..

Denizli İl Temsilcisi
bende yapmıştı motorun altına lazerli led koydum 8 tane sağa ve sola olmak üzere bunlara 1k lık direnç bağladım ve motorun altına kaoydum ama size bişey söliim herşeyin orginali güzel oluyo ben uğraştıktan sonra bi gece gezdim ve lanet olsun diyerek gittim orginal neon aldım motorun altına taktırdım bence işi prof larına yaptırıp ilerde başımızı ağrıtmayalı derim ben

İstanbuldaki polis motorlarının , siren ve ışıklı storbe kit
temin ve montaj işlemlerini zer elektronik gerçekleştiriyor.

Ancak onlar bu parçaları nereden alıyor bilemiyorum.....

kll

arkadaşlar ben arabalarıma ve arkadaşlarımın arabalarına da benzer uygulamalar yapmıştım. müsadenizle ilgili forumun linkini vereyim oradan üye olanlar baksınlar. epey detaylı anlatmıştım ve ayrıca resimler vardı.

http://www.modifiyem.com/forum/showthread.php?t=25203

birkaç resim ekledim.
cimg17648qv.jpg

imgp41572rf.jpg

imgp41702ml.jpg

fkbp0254ah.jpg

bunlar hazır satılıyor çifti 12 -15 ytl arası.

bunu yapacam da ilk önce motorun arkasına 12 V geliyor ... ledler 3.5 V max 5 V bunu düşürmek için kaç OHM direnç kullanmam lazım ki ledler yanmasın??

kll

diyelim 3.2 volt bir adet led. alternatör çıkışı 12 voltun üstündedir herzaman o halde 4 adet led birbirine seri bağlanabilir. eğer ledler 3 adet olacaksa 13(on üç-çalışır haldeki çıkış voltajı)-9,6 volt = 3,4 volt eder(illa led takmayacaksak gereken direnç) : 3,4/20ma = 17 ohm. 20 ohm seri direnç uygundur çeyrek watt.

mantık olarak anladım da birde frene basınca daha parlak yanacak onun için ne yapmalıyım???

kll

oo işte o zor iş. onun için ya aynı far grubunu içine iki farklı devre halinde led dizmeniz lazım yani az sayıda led park için geri kalanlarıda fren devresi üzerinden güç alacaklar yada elektronik olarak kontrol edilmesi lazım PWM(pulse iwdh modulation devresi ile) verdiğim linke bakabilirmisiniz?

kll

ben teşekkür ederim. biraz uğraşmak laızm.takılan olursa soru sorabilir.

kll' Alıntı:
diyelim 3.2 volt bir adet led. alternatör çıkışı 12 voltun üstündedir herzaman o halde 4 adet led birbirine seri bağlanabilir. eğer ledler 3 adet olacaksa 13(on üç-çalışır haldeki çıkış voltajı)-9,6 volt = 3,4 volt eder(illa led takmayacaksak gereken direnç) : 3,4/20ma = 17 ohm. 20 ohm seri direnç uygundur çeyrek watt.

Buradaki sorun aslında şundan kaynaklanıyor. Normal bir tungsten'li sinyal ampülü (bildiğimiz ampül) ısınıyor yani direnç yaratıyor. Bu da kullanılan standart sinyal rölelerinin devresinde açıp kapanma sağlıyor (tık-tık). Ancak LED ampüllerin dirençleri çok düşük olduğundan direnç (resistor) kullanmadan direkt bağlandığında röle elektriği veriyor ama ısınma olmadığından devreyi kapatamıyor. Böylece de lamba yanıp-sönmüyor (sadece yanıyor).

KLL arkadaşımın dediği gibi araya kullandığınız LED sayısına göre direnç kullanmak şart, ki, her sinyal devresinin arkasına (pozitif uca) bağlanması gerekiyor.

Geçtiğimiz h.sonu bilgisayarda devresini çizdikten sonra baskıyı uğraşıp pertinaksa 9 LED'li olarak aktardım. Beyaz, 5mm'lik, oval LED kullandım.

Ve sonuç muhteşem. Her ne kadar sinyal kutusunun dışı standart ampullerin ışık yansımasına göre helezonlu sarı bir yapı oluştursa da (orjinal LED'lilerde helezon yoktur, şeffaf renkli veya renksiz plastiktir) görünümü muhteşem oldu.

Sinyal dışı + pertinaks, LED'ler + direnç vs. dahil bana çok cazip fiyata mal oldu. Açıkçası bunun ticaretini yapmayı da düşünüyorum. O yüzden fiyat detayları vermeyeceğim. Sadece şu kadarını söyleyeyim, HeinGericke'nin fiyatının %50 daha ucuzuna ÇİFTİNİ satabilirim sanırım :)

Kendi motorları için LED sistemler üretmek isteyenlere öncelikli tavsiyem pertinaks kullanın. Matriksli karo kullanımında kablolar açıktan gittiğinden resiztans ve kısa devre riski fazladır. Göz çıkartmanın alemi yok.

İşin zahmetli kısmı, motorlar çeşitli olduğundan sinyaller de çok çeşitli. Herkesin ihtiyacını karşılamak çok zor. O yüzden başlangıç olarak 1-2 model süreceğiz piyasaya. Az kaldı. Yakında resimlerini burada göreceksiniz.

Bu arada küçük bir düzeltme: LED'ler sinyallerde kullanıldığında 3.8 Volta kadar sorunsuz çalışıyor.

wiseguy , sana vermis oldugum firmalarin uretim yeri Almanya degil.Bu mamuller Cinde ve Taiwan da onlar icin imal ediliyor. Biraz kafami yorarsam sanirim onlarin gercek adreslerini bulabilirim. Ama bu isin imalatini istiyor isen E6 uygunluk belgesi sart. Aksi taktirde muyaneden dusebilirsin. Uluslararasi trafik uygunluk belgesi ve standartlarina uygun oldugunda bunu ihrac bile edebilirsin.eger bu belgen yok ise sadece ic piyasada takili kalirsin.

zeda3000' Alıntı:
wiseguy , sana vermis oldugum firmalarin uretim yeri Almanya degil.Bu mamuller Cinde ve Taiwan da onlar icin imal ediliyor. Biraz kafami yorarsam sanirim onlarin gercek adreslerini bulabilirim. Ama bu isin imalatini istiyor isen E6 uygunluk belgesi sart. Aksi taktirde muyaneden dusebilirsin. Uluslararasi trafik uygunluk belgesi ve standartlarina uygun oldugunda bunu ihrac bile edebilirsin.eger bu belgen yok ise sadece ic piyasada takili kalirsin.

Aslında haklısın, bir noktada boşuna bu kadar kastırıyorum. Hein Gericke olsun Louis olsun, onlar da Çin'de yaptırıyorlar imalatlarını. Eminim, biraz araştırma ile kaynaklarına erişmek mümkün olur...

O zaman da sertifikasyonu bir tarafa, maliyeti bile çok aşağılara inebilir...Ki üretim maliyetleri konusunda Çin ile başa çıkmak imkansızdır....

Diğer yandan hedef şu anlık yerli piyasa. Ki ürünleri dükkanlarda değil online olarak satmayı düşünüyorum. Dükkanlar konsinye ile çalışıyorlar...O kadar da benim bütçem yok :)

Ama imalat yerine direkt Çin'den ithal edip pazarlamaya da cazip bakabilirim...

@kll
Hesabın pratikte yanlış pratikte 470, 330 gibi dirençler kullanılır

arkadaslar bende fikrimi verim:
bence en iyi LED bunlar, bizim burda en cok bunlar tutuluyo;

kellermann LED

resim cok kücük, LED lerde cok kücük :) tiklayip byütebilirsiniz :queen:

kll

hesabım mı yanlış? en yakın değeri kullanıyorum iş görüyor sonuçta ledlerin çalışma voltajlarınında toleransı var? ama hesap hatası yaptıysam affola dikkatsizliğmdendir.

bence en güzel sinyal ampullerini ledli ampullerle değiştirmek. direnci ise duy kısmının arkasına bağlamak. böylece hızlı yanıp sönmez ledler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar