Lastik ve Viraj

Merhaba. sormak istediğim bi soru var. 2022 model R25’im var. motorumu fabrika cıkış lastiği ile kullanıyorum. 8000 kmde. virajlarda pek iyi değilim ama ufaktan bi denemek istiyorum. bugün hafif bi virajda motoru yatırmaya çalıştım fakat arka lastiğim ufaktan bi kaydığını hissettim. yani normal olup olmadığını daha önce hiç denemediğim için bilmiyorum. kimisi bu lastiklerle diz değdiriyor. şimdi sorun bendemi yoksa lastiktemi. eğer lastikte ise bana kullanabileceğim en iyi lastği önerebilirmisiniz. bütçe pek sorun değil.

Motosikleti
MT-09 // LTR 125
Dunloplar 10 bin anca idare ediyor, kötü bir lastik ama ircden kat kat daha iyi.

Bütçeniz varsa sırasıyla pirelli rosso 4, metzeler m9rr, michelin pilot power 2ct ve mitas sport force+ alabilirsiniz.

Benim motosikletim de mitas sport force+ var. Ben lastiklerden aşırı memnunum 4000 km oldu taktıralı. Halen ilk takıldığı gibi. Tereddüt vs. hiçbir şey yaşamadım.

Benim subjektif tek yorumum 1 çift rosso4 parasına 2 çift mitas eskitebilirsiniz ve farkını anlayamassınız.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Lastik havalarını kontrol ettirin öncelikle. Havası azcık inik bile olsa çok farkediyor.

Benim xmax daha 8bin km falan olmuşken artık arka lastiğin kaydırdığını hissediyordum, tuvturk muayenesinde görevli lastiklerin dişleri yeterli, muayeneyi geçer ama tarihi eskimiş 2016 tarihli lastik bunları değiştirseniz iyi olur deyince akıl ettim. Şimdi yeni lastiklerle daha güvende hissediyorum, lastikleri değiştirdiğim gibi his değişti. O kadar farkedeceğini düşünmüyordum şaşırdım. Bundan sonra paramın yettiği en iyi lastiği alırım, lastik önemli. başka masraftan kısarım ama lastikten kısmam.

Arka lastiğinizin havası inik mi?

Lastik havalarını kontrol ettirin öncelikle. Havası azcık inik bile olsa çok farkediyor.

Benim xmax daha 8bin km falan olmuşken artık arka lastiğin kaydırdığını hissediyordum, tuvturk muayenesinde görevli lastiklerin dişleri yeterli, muayeneyi geçer ama tarihi eskimiş 2016 tarihli lastik bunları değiştirseniz iyi olur deyince akıl ettim. Şimdi yeni lastiklerle daha güvende hissediyorum, lastikleri değiştirdiğim gibi his değişti. O kadar farkedeceğini düşünmüyordum şaşırdım. Bundan sonra paramın yettiği en iyi lastiği alırım, lastik önemli. başka masraftan kısarım ama lastikten kısmam.

lastik havalarım normal bir sorun yok. ben en iyisi bi
rosso 4 lere bakayım :)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
eğer lastikte ise bana kullanabileceğim en iyi lastği önerebilirmisiniz.

Sağlam Lastik

8mcyla8.jpg

Son düzenleme:
birde birşey sorucam. arka lastiği 140 yerine 150 olarak büyütürsek bana bi fayda sağlar mı ?

Motosikleti
MT-09 // LTR 125
birde birşey sorucam. arka lastiği 140 yerine 150 olarak büyütürsek bana bi fayda sağlar mı ?

Bende 150 takılı. Takabilirsiniz. Herhangi bir aksi durum ve sıkıntılı bir şey yaşamadım. Yakıt kullanımı düştü, top speed aynı.

r25'i ilk aldığımda üzerindeki dunloplardan gayet memnundum. kargasekmez geçidinde güzel asfaltta lasikte çizgi kalmayacak kadar dibine kadar yatmıştım ki virajlarda hep arkama düşen cb650'li arkadaşı tabiri caizse tokatlamaya doymamıştım. :mrgreen: lastiklerden gayet memnundum fakat şu an 21 bin km'de ve asla ilk günkü tutuş yok.

2022 model motordaki taze lastikte sorun yoktur eğer havaları yeterliyse. bence viraj alma konusunda biraz eğitim alman işi çözebilir. r25'le güzel asfaltlı virajlı yollarda gs1200 binen kel eğitmenleri şaşırtacak şekilde iyi gidebilrsin yeter ki altındaki makineye hükmetmeyi bil. :)

bu arada asla ama asla lastiği genişletmeyi düşünme aman deyim. tahmin edemeyeceğin kadar stabilite sorunlarına yol açıyor eğer viraj yapıyorsan ki hele bir de virajda yatmışken ıslak zemine denk gelirsen bariyerde çift çekilmiş kıyma olursun. lastik büyütme hatasını önceki motorumda yapmıştım ve tahmin edemeyeceğin kadar pişman oldum. hem param gitti hem de motordan alacağım zevkim. emin ol jantı değiştirmediğin sürece 140 taban lastikle 150 taban lastikten daha iyi viraj dönüyorsun. bizzat denedim gördüm. lastiği büyütünce sivrileşen tabanı virajda çok sorun yarattı bana.

ha ben sadece düzde gazlarım virajda kedi yavrusu olurum diyorsan araba lastiği taksan da fark hissetmezsin zaten. :p

Son düzenleme:
IRC ilemi geliyor hala R25?,
O lastik çöp. Yalnız çöple diz değdirilemeyeceğini de düşünmemek gerekir. Diz değdirmek zaten başlı başına bir şeyin göstergesi değil, 52 derece yatıp dizin yerden bir karış yüksek de kalabilirsin, 40 derece yatıp dizi yere de değdirebilirsin. Yüksek açı asfaltla ilgili bişeydir. Bitik Mitas'lar ile iyi bir asfaltta peg sürtülebildiği gibi IRC'ler ile de mesela İstanbul Park'ta dizler yere sürüne sürüne dönülebilir.

İşin özü IRC çer çöp bir lastik.

Bütçe sorun değil diyerek iyi bir lastik almak iyi bir fikir, ama lastiğin nasıl çalıştığı ve ne beklenmesi gerektiği konusunda kendini eğitmek/geliştirmek bambaşka bir şey. Ama tabii ki iyi lastik alma, tutmayan lastikle düşük tutuşu öğren falan demeyeceğim, çevrende de diyen olursa çayını bitir, kalk oradan. Kendimi senin yerine koyuyorum, cebimde param var güzel lastik almak istiyorum. Şimdi Motolastik'ten R25 için seçim yaptım, çıkanlar arasından M9RR alır, çayımı bitirir giderim.
Bu arada, Rosso 2'nin R25'e olan ölçüleri asıl Almanya üretimi olan Rosso 2'den farklı, Brezilya üretimi biraz traş bir lastikti (yine IRC'den iyi tabii ki). M9RR'da böyle bir durum var mı bilmiyorum açıkçası. Olmadığını düşünerek bu öneriyi yapıyorum. Motolastik'i telefonla ararsan onlar bu konuda bilgi verir. Fiyatına bakarsak da zannetmiyorum öyle "ikinci kalite" bir model olduğunu.

Çevrende Supercorsa SP V3 var onu al diyenler olabilir. Çayını bitirmene dahi gerek yok. Viraj çalışmaya başlayan bir insanın V3'ün sadece pistte iş görecek ekstra tutuşuna hiç bir şekilde ihtiyacı yoktur, zaten gerçekten pist dışında hiç bir yerde de M9'dan bir gram iyi değil o lastik. Üstüne üstlük M9RR'ın güzelce başa çıkabileceği tozlu ve ıslak zeminlerde de çok çok daha zayıf bir lastik M9'a göre.

İyi bir lastik aldıktan sonra, asfalttan emin ol. Ben bu konuda ultra pimpirikliyim, benim kadar olmaya gerek yok belki, en ufak bir güven sorunu yaşarsam asfalta karşı, tempoyu azaltma falan değil neredeyse gezme moduna geçiyorum. Ama sen asfalttan emin ol. Lastik havalarına dikkat et, eğer Türkiye'de Muğla'da bir kaç yerde gördüğüm türden acayip sağlam asfaltlarda sürmüyorsan (ki mesela Şile Hacıllı falan değil Hacıllı sadece yeni asfalt bi numarası yok) Yamaha'nın (veya ondan farklı ise Metzeler'in) önerdiği basınçta olduğundan emin ol. California'da yaşasaydık ve sıkacağum ümüğünü deseydin bir kaç psi indirmek gerektiğini konuşabilirdik. Ama Türkiye'nin standart yollarında indirme. İndir diyenler olabilir çevrenden, biliyorsun ne yapacağını. :)

Son olarak, 140 yerine 150 lastik takarsak, şiddetleri takacağın tam ölçü ve lastiğin yapısına göre değişmekle birlikte aşağıdakiler olacak.

Hızlanman zayıflayacak.
Kıvraklığın zayıflayacak.
Yakıt tüketimin artacak.
Motorun kıvraklığı azalacak ve bu her halukarda en şiddetli etki edecek olan değişim.
Lastiğin yapısına göre artık 48-50 dereceye iniyorsan :) En dipte sahip olduğun tutuş biraz artabilir.

Mitas sport force plus öneririm. Benellimde kullanıyorum gayet memnunum. Ön 120 arka 160 aldım ben. Fabrika çıkışı arka lastik genişliği 140 ama 160 takmam herhangi bir sorun çıkarmadı. Ama r25 fabrika lastiğinden daha geniş bir lastiğe nasıl tepki verir bilemiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar