IRC ilemi geliyor hala R25?,
O lastik çöp. Yalnız çöple diz değdirilemeyeceğini de düşünmemek gerekir. Diz değdirmek zaten başlı başına bir şeyin göstergesi değil, 52 derece yatıp dizin yerden bir karış yüksek de kalabilirsin, 40 derece yatıp dizi yere de değdirebilirsin. Yüksek açı asfaltla ilgili bişeydir. Bitik Mitas'lar ile iyi bir asfaltta peg sürtülebildiği gibi IRC'ler ile de mesela İstanbul Park'ta dizler yere sürüne sürüne dönülebilir.
İşin özü IRC çer çöp bir lastik.
Bütçe sorun değil diyerek iyi bir lastik almak iyi bir fikir, ama lastiğin nasıl çalıştığı ve ne beklenmesi gerektiği konusunda kendini eğitmek/geliştirmek bambaşka bir şey. Ama tabii ki iyi lastik alma, tutmayan lastikle düşük tutuşu öğren falan demeyeceğim, çevrende de diyen olursa çayını bitir, kalk oradan. Kendimi senin yerine koyuyorum, cebimde param var güzel lastik almak istiyorum. Şimdi Motolastik'ten R25 için seçim yaptım, çıkanlar arasından M9RR alır, çayımı bitirir giderim.
Bu arada, Rosso 2'nin R25'e olan ölçüleri asıl Almanya üretimi olan Rosso 2'den farklı, Brezilya üretimi biraz traş bir lastikti (yine IRC'den iyi tabii ki). M9RR'da böyle bir durum var mı bilmiyorum açıkçası. Olmadığını düşünerek bu öneriyi yapıyorum. Motolastik'i telefonla ararsan onlar bu konuda bilgi verir. Fiyatına bakarsak da zannetmiyorum öyle "ikinci kalite" bir model olduğunu.
Çevrende Supercorsa SP V3 var onu al diyenler olabilir. Çayını bitirmene dahi gerek yok. Viraj çalışmaya başlayan bir insanın V3'ün sadece pistte iş görecek ekstra tutuşuna hiç bir şekilde ihtiyacı yoktur, zaten gerçekten pist dışında hiç bir yerde de M9'dan bir gram iyi değil o lastik. Üstüne üstlük M9RR'ın güzelce başa çıkabileceği tozlu ve ıslak zeminlerde de çok çok daha zayıf bir lastik M9'a göre.
İyi bir lastik aldıktan sonra, asfalttan emin ol. Ben bu konuda ultra pimpirikliyim, benim kadar olmaya gerek yok belki, en ufak bir güven sorunu yaşarsam asfalta karşı, tempoyu azaltma falan değil neredeyse gezme moduna geçiyorum. Ama sen asfalttan emin ol. Lastik havalarına dikkat et, eğer Türkiye'de Muğla'da bir kaç yerde gördüğüm türden acayip sağlam asfaltlarda sürmüyorsan (ki mesela Şile Hacıllı falan değil Hacıllı sadece yeni asfalt bi numarası yok) Yamaha'nın (veya ondan farklı ise Metzeler'in) önerdiği basınçta olduğundan emin ol. California'da yaşasaydık ve sıkacağum ümüğünü deseydin bir kaç psi indirmek
gerektiğini konuşabilirdik. Ama Türkiye'nin standart yollarında indirme. İndir diyenler olabilir çevrenden, biliyorsun ne yapacağını.
Son olarak, 140 yerine 150 lastik takarsak, şiddetleri takacağın tam ölçü ve lastiğin yapısına göre değişmekle birlikte aşağıdakiler olacak.
Hızlanman zayıflayacak.
Kıvraklığın zayıflayacak.
Yakıt tüketimin artacak.
Motorun kıvraklığı azalacak ve bu her halukarda en şiddetli etki edecek olan değişim.
Lastiğin yapısına göre artık 48-50 dereceye iniyorsan

En dipte sahip olduğun tutuş biraz artabilir.