Kurtuluş savaşı belgeseli...

Arkadaşlar merhaba. Bir süredir kurtuluş savaşımızı, çanakkale savaşımızı ve yakın tarihimizi araştırıyorum. Bu araştırmada öğrendiğim, pek bilinmeyen bilgileride paylaşacağım zaman zaman.

Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. :)

Sizlerden tek bir ricam; LÜTFEN KONUYA KİRLİ SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN.

Giriş olarak kısa bir özet diyelim daha doğrusu... Gerçek görüntüler ile hazırlanmış şu videoyu izlemenizi öneririm.

İlki hariç diğer videolar seri halinde gidiyor (1-2-3-4-5-6)

1-

2-

3-

4-

5-

6-

Yeni öğrendiğim 1-
Çanakkele savaşında Alman denizaltısının iki savaş gemisini batırdığı.
Yüzbaşı Otto Hersing yönetimindeki U-21 denizaltısının 25 Mayıs 1915’te HMS Triumph ve 27 Mayıs 1915’te HMS Majestic’i torpilleyerek batırması. Otto ülkesine döndüğünde anılarını anlatan bir kitap çıkartmış ve şöyle demiş;

“… öğlen 12’ye doğru kıyıya yakın bir düşman savaş gemisinin farkına vardım. Bu İngiliz zırhlısı Triumph idi. Kıyıdaki düşman gözetlemesinin oldukça zayıf olduğunu belirledikten sonra periskopumu ivedilikle içeri çekerek gemiye doğru yöneldim. Yaklaşık 45 dakika sonra saldırıya geçmek için 10 metre derinliğe çıktım. İngiliz zırhlısı sabah Türk siperlerini yandan atışa almış, şu anda öğle molası vermişti. Gemi, torpido koruma ağları ile gerilmiş olarak yaklaşık 5-6 deniz mili bir aşağı bir yukarı gidip geliyordu. Tüm gemi ekibi üst güvertede güneşleniyordu. Yalnızca gözetleme postaları çifte dürbünlerle etraftaki denizaltıyı arıyorlardı. 1000-1200 metre açığında dolaşan destroyer güvenlik altın almıştı.

Destroyer bir ara üzerime doğru gelmekteydi. Üzerimde pervaneleri dönüyordu fakat farkımıza varmadı.

…periskoptan baktığımda zırhlı 400 metre ilerideydi, hedefimden sapmıştım. Oldukça keskin bir dönüş yapmam gerekiyordu. Hızla ileri 300metre… 200 metre

Ve torpidoyu fırlattım! Torpido ağının içeri!

Korkunç bir sarsıntı izliyor bunu..

Denizaltı top gibi fırlatılıyor. Duvarlara savruluyoruz. Neyse ki kendimize geldiğimizde denizaltımızda her şey yerinde… Akü sağlam.

… Zırhlı yan yatarak, dokuz dakika içinde mavi sulara gömüldü!

…”
Hersing, Triumph'u torpilledikten sonra Semadirek Adası yönünde çekildi; geniş bir yay çizerek iki gün sonra, 27 Mayıs'ta ise Seddülbahir açıklarına geldi. Saat 06:30'da periskobunu çıkararak çevreyi inceleyen Hersing, pek çok tekne arasından kıyıya yakın demirlemiş olan 14.900 tonluk Majestic'i hedef aldı. U-21, zırhlının kıç tarafından, etrafından dolaşan tekneler arasında kalan 20 metrelik bir gedikten bir torpido gönderdi. Torpido, bu teknelerden hiçbirine çarpmadan hedefine ulaştı. Patlamadan sonra 4,5 dk. içinde yan dönen Majestic, kısa sürede sulara gömüldü. Yan yatmış vaziyette, gövdesinin bir bölümü su üstünde kaldı. Sonuç olarak İngiliz Donanması'nın Çanakkale'de kaybettiği gemi sayısı beşe yükseldi. U-21 ise, bir ingiliz uçağının üzerinde daireler çizerek elle bıraktığı birkaç bombadan, Fransız zırhlısı Henri IV'ün altına dalarak kurtulmuş ve Çanakkale Boğazı'na dönüş yolunu tutmuştur. Daha sonra yüzeye çıktığında aynı uçak denizaltıyı yeniden tespit etmişti ancak bu kez bombası kalmamıştı.]
İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 27 Mayıs gecesi yapılan açıklamada mürettebatının tamamına yakınının kurtarıldığı belirtti. 31 Mayıs'taki resmi açıklama ise 2 ölü ile 47 kayıp verildiği bilgisi yer aldı. Bir araştırmada verilen kayıp rakamı ise 48'di. Diğer taraftan Majestic'teki kayıpların Triumph'tan daha az olduğu, bunun da geminin sahile daha yakın bir noktada torpillenmiş olmasına bağlandığı ifade edilmektedir.

U-21'in batırdığı son gemi mühimmat taşıyan 5.601 tonluk Fransız nakliye gemisi Carthage, 4 Temmuz 1915 günü torpillenerek batırıldı.[31][1] Bu sırada U-21 aldığı emir üzerine Pola Filotillası'na katılmak üzere Adriyatik'e gitmektedir.

Zaman zaman eklemelerde bulunacağım... Okuyan, izleyenlere teşekkürler.

Son düzenleme:
Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Oğuz, benim bu videolarin tamamini izleme şansim yok,
En düzgün anlatımlı video hangisi? :)
Onu izliyim :p

Oğuz, benim bu videolarin tamamini izleme şansim yok,
En düzgün anlatımlı video hangisi? :)
Onu izliyim :p

Sinan abi, 1-2-3-4-5-6 şeklinde seri olarak gidiyor videolar. Zamanında (nasıl yapmış hayret ettim) TRT güzel bir belgesel çekerek halka sunmuş... Yavaş yavaş hepsini izlemeni öneririm. Gerçektende güzel yapmışlar (Tekrar şaşkınlık:mrgreen:)

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sinan abi, 1-2-3-4-5-6 şeklinde seri olarak gidiyor videolar. Zamanında (nasıl yapmış hayret ettim) TRT güzel bir belgesel çekerek halka sunmuş... Yavaş yavaş hepsini izlemeni öneririm. Gerçektende güzel yapmışlar (Tekrar şaşkınlık:mrgreen:)

Hee,
Bunlarin hepsi tek belgesel ama part şeklinde biribirinin devami yani?
Tamam simdi anladim. :rendeer:

Hee,
Bunlarin hepsi tek belgesel ama part şeklinde biribirinin devami yani?
Tamam simdi anladim. :rendeer:

Aynen abi. Birde dikkatimi çeken; Videoyu izlediğinde görüceksindir. Savaş bölümlerinde binlerce adamı nereden bulupta koşturmuşlar hayret ettim. Montaj yok görüntülerde, bildiğin binlerce insan siperlere hücum ediyor :sunny:

ÇANAKKALE SAVAŞINDAN..

Amiral Guepratte işgal kuvvetlerinin savaş gemilerini çanakkale açıklarına getirdiğinde, dürbünle bakıyorki; 2000 tane top namlusu boğaza bakıyor... Halbuki 2000 top namlusunun %80 kadarı soba borusuymuş arkadaşlar. Korksunlar diye soba borularını komuşuz siperlere...

Bu amiral guepratte bir yüzbaşıyı çağırarak boğazdaki mayınları toplamasını emrediyor ve binbaşılık için terfi sözü veriyor. (Bazı kaynaklarda nişanlısıyla evlendireceğini söylediği yazıyor-İstanbulda-)

Bunlar boğazlardaki mayınları topluyorlar.

Nusrat mayın gemisinin kaptanı mayınların durumunu öğrenmek için şu fikri öneriyor. Zamanında kazdağlarına düşen bir uçak var. onu bulup, onarıp keşif uçuşu yaparak mayınların toplanıp toplanmadığını öğrenmek için fikir atıyor. Neyse uçak bulunuyor, tamir ediliyor... Uçuş yapılıyor ve mayınların toplandığını görüyorlar.

Nusrat 2.kez mayın döküyor ve ingilizler bütün mayınları topladıklarını düşünerek boğaza giriyorlar. Tabi girdiklerindede mayına çarpıyorlar :)

Yüzbaşıyı çağırmıştı ve mayın kontrollerini yapmasını emretmişti demiştik. Donanma gemileri mayınlara çarptıktan sonra amiral yüzbaşını yanına çağırıyor ve sabah gemi direğine asacağını söylüyor. Yüzbaşı kimdir ? Amiralin oğludur... :)

Son düzenleme:
Bu belgesel değil zamanında büyük bir keyifle izlediğimiz bir dizi. O zamanlar şimdiki saçma pembe diziler yerine daha adam akıllı yayınlar vardı. Yazarı da efsanevi Turgut Özakman'dır.

Bugün bu ülkede Kurtuluş Savaşı aslında olmadı diyebilecek soysuzlar dolaşıyor.

Adamların hepsi gerçek asker, birlikten toplayıp dizide oynamaları için götürmüşler o zamanlar.

Belgesel niteliğinde olan bir dizi diyelim. Aynı kapıya çıkıyor çünkü :)

Dediğiniz gibi binlerce askerin taharruza kalkması, atlıların dört nala koşması vs beni çok şaşırttı. Bir kaç sahne vardı, bomba patlıyor... At takla atıyor üzerindeki askerle birlikte ve asker atın altında kalıyor :sunny:

Çok başarılı bir yapım olmuş, ben çok beğendim. Aynı zamanda başka bir belgesel var siyah beyaz çekilmiş. Ara ara eklemelerde bulunacağım bu konuya.

en guzel sahnelerden birisi izmirin kavaklari turkusunun caldigi sahne.

Gerçek görüntülerden oluşan ilk videoyu defalarca izlememe rağmen yine izledim.

Az önce eşim;
-36 yaşında adamsın, hala çocuk gibi hüngür hüngür ağlıyorsun... dedi.

Kendisine de izlettim ve 32 yaşındaki kadın gözyaşlarını tutamadı.

Atatürk bize sunulan bir mucize veya başka bir tabirle 2 milyar adet basılan piyangoda bize denk gelen büyük ikramiyeydi arkadaşlar.

Tüm mirasını milletine bağışlayacak kadar milliyetçi, yüzyıl sonra bile sesi dinlenildiğinde içimizi titretecek kadar etkileyen bir beyefendi, jilet gibi giyim kuşamı ve radikal kararları ile tam bir inkılapçı, bir avuç yaşayan ölüyü eğitip, üreten bir toplum yapmayı başarabilen harika bir yol gösterici ve herşeyden önemlisi safkan Türk ırkını günümüze taşımamızı sağlayan yegane kurtarıcıydı arkadaşlar.

Emperyalist yönetimler bundan 50 yıl sonrası için planlarını yaparak devletlerini yönetirler. Oysa Atatürk 100 yıl sonrasının Türkiyesini görebilecek kadar ileri görüşlü olmalı ki, gelecek nesile hitabesinde;

"iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri, şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler. Millet, fakr-ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir." diye seslenmiştir.

Dolayısıyla, Atatürk hakkında saçma sapan konuşan veya olumsuz düşünen birileri varsa, o kişilerle ilişkilerinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Güzel bir video arkadaşlar, izlemenizi öneririm... :)

Not: Videoda bahsi geçen bilgileri araştırdım ve bir çok kaynakta geçiyor. ..

Çanakkale Savaşlar'ında savaşıp, bir kolu ile bir ayağını kaybeden Fransız Generali Bridges, yurduna döndükten sonra anlattığı bir savaş hatırasında şöyle diyor:
"Fransızlar, Türkler gibi mert bir milletle savaştıkları için daima iftihar edebilirsiniz.Hiç unutmam.Savaş sahasında döğüş bitmişti.Yaralı ve ölülerin arasında dolaşıyorduk az evvel, Türk ve Fransız askerleri süngü süngüye gelip ağır zaliyat vermişlerdi.Bu sırada gördüğüm bir hadiseyi ömrüm boyunca unutamayacağım.Yerde bir Fransız askeri yatıyor, bir Türk askeride kendi göleğini yırtmış onun yaralarını sarıyor, kanlarını temizliyordu.Tercüman vasıtası ile şöyle bir konuşma yaptık:
- Niçin öldürmek istediğin askere ediyorsun? Mecalsiz haldeki Türk askeri şu karşılığı verdi:
"Bu Fransız yaralanınca cebinden yaşlı bir kadın resmi çıkardı.Birşeyler söyledi, anlamadım ama herhalde annesi olacaktı.Benim ise kimsem yok.İstedim ki, o kurtulsun, anasının yanına dönsün". Bu asil ve alicenap duygu karşısında hüngür hüngür ağlamaya başladım.Bu sırada, emir subayım Türk askerinin yakasını açtı.O anda gördüğüm manzaradan yanaklarımdan sızan yaşlarımı dondurduğunu hissettim.Çünkü, Türk askerinin göğsünde bizim askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı ve bu yaraya bir tutan ot tıkamıştı.Az sonra ikisi de öldüler..."

Fransız Generali BRIDGES
Çanakkale Savaşları komutanı.

Arkadaşlar merhaba. Bir süredir kurtuluş savaşımızı, çanakkale savaşımızı ve yakın tarihimizi araştırıyorum. Bu araştırmada öğrendiğim, pek bilinmeyen bilgileride paylaşacağım zaman zaman.

Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. :)

Sizlerden tek bir ricam; LÜTFEN KONUYA KİRLİ SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN.

Giriş olarak kısa bir özet diyelim daha doğrusu... Gerçek görüntüler ile hazırlanmış şu videoyu izlemenizi öneririm.

İlki hariç diğer videolar seri halinde gidiyor (1-2-3-4-5-6)

Zaman zaman eklemelerde bulunacağım... Okuyan, izleyenlere teşekkürler.

Çok teşekkürler. İş yerinde izleyemediğimden akşama evde bakacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar