- Konu Yazar
Arkadaşlar merhaba. Bir süredir kurtuluş savaşımızı, çanakkale savaşımızı ve yakın tarihimizi araştırıyorum. Bu araştırmada öğrendiğim, pek bilinmeyen bilgileride paylaşacağım zaman zaman.
Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Sizlerden tek bir ricam; LÜTFEN KONUYA KİRLİ SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN.
Giriş olarak kısa bir özet diyelim daha doğrusu... Gerçek görüntüler ile hazırlanmış şu videoyu izlemenizi öneririm.
İlki hariç diğer videolar seri halinde gidiyor (1-2-3-4-5-6)
1-
2-
3-
4-
5-
6-
Yeni öğrendiğim 1-
Çanakkele savaşında Alman denizaltısının iki savaş gemisini batırdığı.
Yüzbaşı Otto Hersing yönetimindeki U-21 denizaltısının 25 Mayıs 1915te HMS Triumph ve 27 Mayıs 1915te HMS Majestici torpilleyerek batırması. Otto ülkesine döndüğünde anılarını anlatan bir kitap çıkartmış ve şöyle demiş;
Zaman zaman eklemelerde bulunacağım... Okuyan, izleyenlere teşekkürler.
Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Sizlerden tek bir ricam; LÜTFEN KONUYA KİRLİ SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN.
Giriş olarak kısa bir özet diyelim daha doğrusu... Gerçek görüntüler ile hazırlanmış şu videoyu izlemenizi öneririm.
İlki hariç diğer videolar seri halinde gidiyor (1-2-3-4-5-6)
1-
2-
3-
4-
5-
6-
Yeni öğrendiğim 1-
Çanakkele savaşında Alman denizaltısının iki savaş gemisini batırdığı.
Yüzbaşı Otto Hersing yönetimindeki U-21 denizaltısının 25 Mayıs 1915te HMS Triumph ve 27 Mayıs 1915te HMS Majestici torpilleyerek batırması. Otto ülkesine döndüğünde anılarını anlatan bir kitap çıkartmış ve şöyle demiş;
öğlen 12ye doğru kıyıya yakın bir düşman savaş gemisinin farkına vardım. Bu İngiliz zırhlısı Triumph idi. Kıyıdaki düşman gözetlemesinin oldukça zayıf olduğunu belirledikten sonra periskopumu ivedilikle içeri çekerek gemiye doğru yöneldim. Yaklaşık 45 dakika sonra saldırıya geçmek için 10 metre derinliğe çıktım. İngiliz zırhlısı sabah Türk siperlerini yandan atışa almış, şu anda öğle molası vermişti. Gemi, torpido koruma ağları ile gerilmiş olarak yaklaşık 5-6 deniz mili bir aşağı bir yukarı gidip geliyordu. Tüm gemi ekibi üst güvertede güneşleniyordu. Yalnızca gözetleme postaları çifte dürbünlerle etraftaki denizaltıyı arıyorlardı. 1000-1200 metre açığında dolaşan destroyer güvenlik altın almıştı.
Destroyer bir ara üzerime doğru gelmekteydi. Üzerimde pervaneleri dönüyordu fakat farkımıza varmadı.
periskoptan baktığımda zırhlı 400 metre ilerideydi, hedefimden sapmıştım. Oldukça keskin bir dönüş yapmam gerekiyordu. Hızla ileri 300metre 200 metre
Ve torpidoyu fırlattım! Torpido ağının içeri!
Korkunç bir sarsıntı izliyor bunu..
Denizaltı top gibi fırlatılıyor. Duvarlara savruluyoruz. Neyse ki kendimize geldiğimizde denizaltımızda her şey yerinde Akü sağlam.
Zırhlı yan yatarak, dokuz dakika içinde mavi sulara gömüldü!
Hersing, Triumph'u torpilledikten sonra Semadirek Adası yönünde çekildi; geniş bir yay çizerek iki gün sonra, 27 Mayıs'ta ise Seddülbahir açıklarına geldi. Saat 06:30'da periskobunu çıkararak çevreyi inceleyen Hersing, pek çok tekne arasından kıyıya yakın demirlemiş olan 14.900 tonluk Majestic'i hedef aldı. U-21, zırhlının kıç tarafından, etrafından dolaşan tekneler arasında kalan 20 metrelik bir gedikten bir torpido gönderdi. Torpido, bu teknelerden hiçbirine çarpmadan hedefine ulaştı. Patlamadan sonra 4,5 dk. içinde yan dönen Majestic, kısa sürede sulara gömüldü. Yan yatmış vaziyette, gövdesinin bir bölümü su üstünde kaldı. Sonuç olarak İngiliz Donanması'nın Çanakkale'de kaybettiği gemi sayısı beşe yükseldi. U-21 ise, bir ingiliz uçağının üzerinde daireler çizerek elle bıraktığı birkaç bombadan, Fransız zırhlısı Henri IV'ün altına dalarak kurtulmuş ve Çanakkale Boğazı'na dönüş yolunu tutmuştur. Daha sonra yüzeye çıktığında aynı uçak denizaltıyı yeniden tespit etmişti ancak bu kez bombası kalmamıştı.]
İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 27 Mayıs gecesi yapılan açıklamada mürettebatının tamamına yakınının kurtarıldığı belirtti. 31 Mayıs'taki resmi açıklama ise 2 ölü ile 47 kayıp verildiği bilgisi yer aldı. Bir araştırmada verilen kayıp rakamı ise 48'di. Diğer taraftan Majestic'teki kayıpların Triumph'tan daha az olduğu, bunun da geminin sahile daha yakın bir noktada torpillenmiş olmasına bağlandığı ifade edilmektedir.
U-21'in batırdığı son gemi mühimmat taşıyan 5.601 tonluk Fransız nakliye gemisi Carthage, 4 Temmuz 1915 günü torpillenerek batırıldı.[31][1] Bu sırada U-21 aldığı emir üzerine Pola Filotillası'na katılmak üzere Adriyatik'e gitmektedir.
Zaman zaman eklemelerde bulunacağım... Okuyan, izleyenlere teşekkürler.
Son düzenleme: