"100%" ibaresinden sonra gerisini okumadim bile.
dunyada hicbir marka, urettigi urunun 100% kendi uretimi oldugunu iddia etmezken, bizde bu yerlilik kompleksi neden öturu gelir anlamak mumkun degil.
örnek veriyorum; KTM nerdeyse yarisi, Triumph´un bir bölumu Hindistanli Bajaj´a ait. Otombil sektörunde ise; Volvo otomobil bölumu cinli Geelly firmasina ait. Apple, cihazlarindan kullandigi ekran/panellerin ve depolama birimlerinin buyuk bir kismini Samsung firmasindan aliyor ve Uzakdogudaki Foxconn fabrikalarinda urettiyor. Yani kendisi sadece tasarim yapiyor. Ama hicbirimiz bu markalarin Cinli, Hintli vs anmiyoruz.
Önemli olan bir urunun 100% yerli milli olmasi degildir, markanin size ait olmasi ve size ne kattigidir.
Diyelim ki; gittik KTM firmasini aldik, fabrikalarinin bir kismina ulkemize tasidik, sonrasinda muhendisligini ve patentlerini aldik, universitelerimiz ile beraber ARGE yaptik, uzun vadede onlarca yerli markaya ön ayak olacaktir, muhendislik fakultelerindeki kaliteyi arttiracaktir...
Ama ne yazik ki biz ancak gunu kurtarma pesinde kosuyoruz, uzun vadede hicbir hedefe odaklanamiyoruz.
Yerli ve Milli uretim degil, Yerli ve Milli marka uretimi daha önemlidir.