Honda NC 750X, çin malı 120 TL diyor google, hiflo 225 TL, orjinal 270 TL.
Şu boyutlardaki bir motosiklet filtresi bu paralarken ;
https://productimages.hepsiburada.net/s/4/431/9649303846962.jpg
Daha büyük boyutlarda ve hatta bosch gibi bilindik bir marka filtrenin 50-60 TL olması can sıkıyor;
https://n11scdn.akamaized.net/a1/45...7-bosch-3lu-filtre-seti__1578756556723343.jpg
Orjinal filtreden daha büyük kaliteli bir filtrenin kağıt kısmını uygun ölçüde kesip eski filtrenin çerçevesine yapıştırmayı az düşünmedim değil. Filtre kağıdını plastik çerçeveye nasıl bir tutkal ile yapıştırdıklarını çözsek iş kolay aslında, her türlü yapıştırılır ama hava basıncında açılmayacak bir yapıştırma lazım.
Ne yapsak acaba
Mercedes orijinal yedek parça satışında düşüş yaşamış olacak ki hava filtresiyle alakalı şöyle bir reklam filmi çekmiş:
Testlerde abartı var mıdır yok mudur bilemem ancak orijinal daha iyidir demek istemişler kısaca.
Haklı olabilirler. Özellikle mercedes gibi üst sınıf otomobillerde kullanılan filtre sıradan çin malı filtrelerden iyidir mutlaka.
Bende bunun üzerine şunu düşündüm; peki arabalarda orijinal filtre kullanalım ancak otomobil filtrelerinin fiyatı bu kadar düşükken motosiklet filtreleri nedne bu kadar pahalı? Gerçekten motosikletlerde kullanılan malzeme ve teknoloji otomobillerden çok daha yüksek kalitede mi?
Bence değil. Otomobil için olan birçok ürün motosiklet için olanlardan kat be kat düşük fiyatlı. Bence bu kullanılan teknolojiden ziyade otomobillere göre daha az satılan bir araç olan motosikletlerde fiyat bakım parçalarına direkt yansıyor.
Yani bir honda civic 1.6 benzinli otomobilin yağ filtresi (sallıyorum) yılda 150 bin tane satılıyorsa, honda nc750x yağ filtresi 500 tane anca satılıyordur. Haliyle arabanınki 30 tl den satılırken motorunkine 70-80tl isteniyor.
Mesela bir otomobili bakıma götürdüğünüzde standart bakımı serviste 350tl ye yaptırabilirken bakımı çok daha kolay ve çok daha çabuk olan motosikletde bu fiyatlar 500 - 600 tl leri bulabiliyor.
Eğer ki orijinalde kullanılan filtrenin geçirgenlik testini yapıp muadil geçirgenliğe sahip bir oto filtresi bulunursa 5de1 fiyatına filtre mal edilebilir diye düşünüyorum.
Peki sen ne yapacaksın derseniz, benim motorda 24bin de bir filtre değişimi olacağı için (bakım kitapçğında yazıyor), arada hava tutup temizler ve değişim zamanı da gidip orijinalini takabilirim, baştan uyarayım.
O kadar akıl verdin gidip kendine orijinal filtre almışın diye sövmeyin sonra :mrgreen: