Burdaki yorumları anlamak mumkun değil. Yanlış anlamayın motora yıllarımı vermiş falan değilim. Yeni başladım. Başlamadan önce az birşey profesyonel cross dersleri aldım ve öğrendiğim çok net birkaç şey var. Onun dışında da hiç bir bilgim yok.
1- Önce güvenlik. Düşmek motorun fıtratında var çünkü bu araçlar zaten ayak olmadan veya üstünde biri olmadan kendisi dik durabilen aletler değildir. Düşmekten korkmayın. Eksik ekipmandan korkun tabi bir de trafik kazalarından korkun. Motordan düşülecek. Motor sürenler genelde bisiklet sürmeyi de bilirler. Bisikletten kaç kez düştüğünüzü bir hatırlayın.Doğru düzgün ekipmanla trafik kazasına karışmadığınız sürece motorda başınıza en kötü gelebilecek şey çizik, ezik, yanma, burkulma ve kırılmadır. Extreme durumlarda tabi ölüm hiç bir zaman sıfır ihtimal değildir. Bu nedenle bütçe içine kıyafet eklenmelidir. Kıyafette de amaan bu olmasa da olur mantığı olamaz. Motorun önünden düşersen kafan ve ucudun, arkasından düşersen sırtın kafan, yandan düşersen bacakların, ayakların ve her şekilde mutlaka ellerin zarar görecektir. Hangisinden vaz geçersiniz
2- Cross iyidir çünkü cross da trafikte bulunmazsınız, yeni başlıyorsanız da düşmeyi kalkmayı neleri yaparsanız düşeceğinizi önceden kestirebilir zeminlerin ne kadar kaygan olabileceğini kavrayabilirsiniz. Ayrıca hız da paralel olarak korkutucu gelmeye başlar. Cross da ekipmanın nelere kadir olduğunu da net şekilde anlarsınız.
3- Kuba Black Cat sahibiyim alalı 1 hafta oldu ve bu motordan beklentilerinizin çok farklı / fazla olduğunu düşünüyorum. Cross motorlar garip kullanım şekli için tasarlanmış motorlu dağ bisikleti gibidirler. Genelde ayakta sürülürler. Bazı arkadaşların sele için rahatsız dediğini, aküden şikayet ettiklerini, uzun yol performansı ile ilgili yorum yaptığını gördüm. Bence motorun eksisi değil fazlası var. Bir kere cross motorda akü, sinyal, ayna, korna, arkada demir, arkadaki yolcuya oturacak yer falan olmaz. Hatta daha profesyonellerde ayak bile olmaz. Hafiflik azaldıkça fiyat artar. Ve 50.000-80.000 TL lere kadar gelebilir. Bizim motorlarımız cross motorları taklit eden çin/türk malı karışımı motorlar bunu unutmamamız lazım. Dolayısı ile girebileceği off-road'ların da kısıtlı olduğunu zaten motorun da 115 kg lerde olduğunu unutmamak lazım.Şu an 7400 TL 2018 sıfır fiyatı olan bi aletten beklentiniz bence off-road a alışma, off road da sürmenin ne olduğunu anlama olmalıdır. Bu gün kaliteli bir cross botunun fiyatı black cat in 3 de 1 i olduğunu düşünürsek dediğim daha iyi anlaşılacaktır. Cross zaten pahalı bi spordur çünkü işin içinde güvenlik ve motorlu aletler var.
4- Kuba Black Cat bence fiyatına göre gayet keyifli bir araç. Bu güne kadar bir hafta içinde toprak yol dışında bi yerden gitmedim. Bu motorla şehir dışında, doğada, güzel yerler keşfedebilirsiniz ve fiyatını hak ediyor.
5- Yakıtını hesap eden arkadaşlar da var ve benzinin bu derece pahalı olduğu yerde haklılar ama motor sporlarında benzin hesaplanmaz. Arkadaşlar eğer ulaşım aracı için kullanacaksanız çok daha konforlu, daha az sesli, daha dengeli, daha mantıklı seçenekler var.
6- Boy için endişesi olan arkadaşlar 165 civarıyım ve rahatlıkla binip durabiliyorum. Ayağınızın yere değmesi ile ilgili endişelenmeyin çünkü motor sürerken motor durmadan ayağınızı yere koyarsanız özellikle arazide zaten kırarsınız. Motorun start up pozisyonunda zaten sağ ayağınız yerde sol ayağınız viteste hafif kaykılmış durmalısınız. Dolayısı ile benim gibi kısa arkadaşlar da kolaylıkla sürecektir.
Şimdilik benim tecrübelerim bu kadar. Olursa paylaşırım.