Selamlar,
Motoru 2012'nin haziran ayında almıştım. O zamandan bu yana yaklaşık 21000km yol yaptım. Ara sıra uzun yola da çıkarım ama genellikle şehir içinde kullanıyorum.
Motosikletin ilk önce motoruna bakarsak motorda herhangi bir sorun yaşamadım. Saat gibi çalıştığını söyleyebilirim. Yağını suyunu değiştirmek dışında motorun motorun bir civatasını bile sökmemişimdir. Sadece şanzımanda son 6 aydır nadiren yaşamaya başladığım 2. vites durumu var. Motor 2. viteste iken boşa atmalar oluyor. Şehir içinde hiç olmuyor. Genellikle rampa yukarı yüksek devirde ve iki kişi felan çıkarken yaşıyorum. Tahminimce 2. vites tam olarak geçmiyor. Açıkçası çok önemsemiyorum bu durumu.
Motosikletlerde genel bir kronik sorun devir saati. Devir saati fabrika çıkışı düzgün çalışmıyor. Belli bir devirden sonra yanlış hatırlamıyorsam 5-6 bin devir sonrası saçmalamaya başlıyor. Saati garantiden değiştirdim bir kere ama gelen saatde aynı şekilde çalışıyordu. Bende kendim işe el attım. İlk başta devir saatinin elektronik kartında problem olduğunu düşünüyordum. Hatta ateşlemeden gelen sinyalleri felan osiloskop ile inceledim. Açıkçası saate gelen sinyaller elektriksel olarak aşırı gürültülü. Bi ara aynı işi görecek kartı kendim yapmak istedim. Farklı yöntemlerle motor devrini okumayı ve aynı kadranda aynı mekanizma ile göstermeyi düşündüm ama buna gerek kalmadan meseleyi en azından benim motorda çözdüm.
Sorun devir saatinin hemen arkasında 3 adet dişi erkek jak var. Bu jakları ben lehimledim. Bundan sonra saatte iyileşmeler oldu. Şuanda 9500rpm'e kadar çıkıyor. Fazlasına da motorun çıkabildiğini sanmıyorum
Lehimleme sebebine gelince tahminimce motor yüksek devirlere çıktığı zaman titreşimden dolayı bu jaklar gelen sinyalleri tam olarak geçirmiyor. Veya başka bir sebepten dolayı saate parazitli bir sinyal ulaşıyor. Lehimleyince jaklarda herhangi bir temazsızlık veya gevşeklik gibi bir problem kalmadı. Başkalarında işe yarar mı emin değilim çünkü ayrıntılı bir elektriksel analiz yapmadım. Benim genel izlenimlerim bu şekilde.
Motorda başka bir problem ise ön çatalın çok zayıf olması. Motosikleti bir keresinde iki araç arasında park etmiştim. Herhalde araçlardan biri çıkmak isterken motosikleti sıkıştırmış olsa gerekki direksiyon biraz eğilmişti. Yani gidon ile tekerlek aynı yöne bakmıyordu. Çatal nasıl bu hale geldiyse kendi imkanlarımla ve aynı yöntemle düzelttim. Ama bazen yine çatalın eğildiği oluyor. Kendim düzeltiyorum. Motorda şimdiye kadar(Çok şükür) kaza sayılabilecek bir kazam olmadı. Ama olsa bile ön çatalın durumunu düşünemiyorum.
Bir diğer sorun ise hız sorunu. Bana göre bu motordaki amaç ve gaye hızı düşük tutup gücü yüksek tutmakmış. Bu yüzden motordaki orjinal dişlilerle kesinlikle uzun yola çıkmayın. Yoksa kafayı yersiniz. Orjinal hali ile ön diş 15 dişli takılmış. Bu haliyle 80, zorlarsanız 90km ancak yapar.(Tabiki saatin gösterdiği değer ile) Ben bi ara uzun yola vs çok gidiyordum. Ön dişliyi 18 diş takmış. Ön diş 18 diş olunca 120km vs rahatlıkla görüyor. Uzun yolda motosiklet daha rahat gidiyor. Ne kendini nede kullananı yoruyor. Neyse sonrasında 18 diş dişli ile 15000 civarı bir yol yaptım. Sonrasında 18 diş dişli aşınmış olsa gerekki diş kırdı. O zaman yine 18 diş bulamayıp 17 diş takmıştım. Şimdi yine 17 diş kullanıyorum. Son sürat 110 civarı.
Bu arada 18 diş dişliyi takabilmek için ön dişliyi kapatan kapak üzerinde ufak bir modifikasyon gerekiyor. Yoksa normalde 18 diş dişli yerine sığmıyor.

17 diş ilede gayet iyi.
Dediğim gibi bu motordaki gaye yüksek güç olsa gerek. Örnek vermek gerekirse uzun yolda tek kişi 5. viteste 90km ile giderken bir rampaya denk geldiğinde aşırı yokuş olmadığı sürece hızda fazla bir düşüş yaşamıyorum. 90km ile girdiğim yokuştan vites düşürmeden 80km ile çıkabiliyorum.
Bazı kişiler bu tip motorları alıp yandan sepet felan takıyorlar. Bence orjinal 15 dişli ile sepet takmaya çok uygun bir motor.
Son olarak söylemek istediğim bir nokta ise lastik konusu. Motosiklet ile benim gibi sık sık arazide veya stabilize yolda kullananlar orjinal lastikle kullansın. Gerçi fazla bir lastik seçeneği olduğunu da sanmıyorum ama

, Orjinal lastik odun gibi. Kolay kolay toprak zaminde eriyip gitmiyor. Sık sık lastik değişmezsiniz

Asfaltı ise hiç söylemiyorum bile. Hele birde yağmur yağsın... :queen::queen:
Ama arazide gerçekten güzel bir motor.
Son olarak bana kalırsa bu motor genç işi değil. Motorun gayesi gençlerin isteklerine cevap vermek için tasarlanmamış.
Motordaki genel olarak izlenimlerim bu şekilde.
İyi çalışmalar, Kazasız sürüşler.