Dün günlerden pazardı ve bizim gezi günümüz. Bir hafta boyunca haftasonunu iple çekiyoruz. Normalde Çapan ile beraber bi uzun yol yapalım diyorduk ama AMOG (Aksaray Motosiklet Gezginleri)'dan bi abinin adağı varmış. Hasandağında onu kesecekmiş. Motor ve Bisiklet gruplarından arkadaşlarını davet etmiş. Bizde grupta müsait olanlarla oraya gittik.
Dolu dolu geçti gün. Saat 5 gibi Aksaray'da Çapan'la düşünüyoruz. Çapan canım tatlı istedi dedi. Benimde canım köfte istemişti. E hadi o zaman dedim Eşmekaya'ya gidelim. Aksaray'a 50 km mesafede Konya yolunda bi kasaba. Meşhur köftesi var. Motorcuya yola çıkmak için bahane olsun yeter zaten. Çapan'da onu bekliyormuş "hadi o zaman" dedi düştük yola. Oda CBF 600 aldı zaten yol istiyor artık. :mrgreen:
Yolda ışıkta kalkalım dedi. Benim aslında pek işim olmaz öyle şeylerle. CBF600 CBR'nin motorunu kullanmış. Dört silindir 600lük makina yani. Ben geçemem diye düşünüyordum açıkcası. Ama kalktıktan sonra gördüm KTM'deki cevheri. Yan yana bile gitmiyoruz. Kalkar kalkmaz fark atıyor benim küheylan. Her ışıkta kalktık hepsinde sonuç aynıydı. Bi kez daha sevdim canavarı.
Yorgunluğumuz yüzümüzden belli oluyor. Bir pazarda böyle geçti gitti. Gerçi aşırı rüzgar yüzünden bugün keyifli olmadı yol. Zaten rüzgar olmasa Hasandağından dönüşü Nevşehir üzerinden yapacaktık.
...
Motoru aldığımdan beri yanlardaki çizikler gözüme batıyordu. Ama bi türlü fırsat bulup halledememiştim.
Bugün boş vaktim varken aradan çıkarayım dedim. Mekan belli zaten. Karasör işi yapan arkadaşlarımın dükkandayım yine. Bu anlatacaklarım grenaj tamirini düşünenlerinde işine yarayacaktır. O yüzden her aşamayı fotoğrafladım. Eğer grenajda kırık varsa farklı bi yol izlemek gerekir. Oda kolay aslında. Bi sürü para vermeye gerek yok ustalara. Biraz el becerisi ile herşey hallolur. Sağolsun bana Mehmet ve Sedat abi öğretti inceliklerini. Bende dilim döndüğünce burda anlatayım.
Daha önceden motor birkaç kez düşmüş. Deponun sağında solunda çizikler vardı. Hatta sanırım asfaltta sürüklendiği için sağ taraf baya erimiş. Az daha sürüklense depo delinecek yani.
İşin temelinde çelik macun var. Ben elyaflı macun kullandım daha sıkı tutsun diye. Bunu tavsiye ederim. Bakalit parçaların tamirindede elyaf kullanılır zaten. Bu macununda içinde elyaf var. Kerpiçin içine saman katılması gibi yani. Onda saman çamuru tutuyor bunda elyaf macunu tutuyor. Çatlayıp kırılıp dökülmemesi için.
Biraz macunun üstüne sertleştiricisini koyup karıştırdım. Bu macun 10-20 lira bişey tenekesi. Ben kasacıdakini kullandım. Pembe gibi rengi olan sertleştirici. Zaten beraber satılır. Sanayide hırdavatçılarda bulunur. Yada oto boyası satanlarda.
Sonrada çelik dediğimiz bi parça ile sürdüm çizikli yüzeye. Ben biraz kaba sürdüm ama boşlukları doldura doldura sürdüm. Kabasını zımpara ile alırım diye. O çelik dediğimiz parçada aslında spatulanın ucundaki çelik parça. Yani oda hırdavatçılarda 5-10 liraya bulunacak bi parça. Ellede yapılabilir. Önceki motorda elimle sürmüştüm.
3 çeşit zımpara aldım. En kalınıyla kabasını alacağım. Diğer ikisi ise sulu zımpara için. Önce orta boy sonrada en incesiyle. Zımparanında tanesi 3 liraydı. En kalınına gerekde yok aslında. Ben işimi biraz hızlandırmak için onla yaptım kabasını aldım. En incesi zaten en son kullanılan yani nerdeyse normal kağıt gibi. Elle pek farkedilmiyor zımpara olduğu.
Biraz kabasını kalın zımpara ile aldım. Fazla bastırmamak lazım.
Sonrada sulu zımpara yaptım. Sulu zımparanın yapımı ise şöyle. Bi kap suya zımparayı batırıp batırıp sürttüm. İnce zımpara ile. Elimi sürttüğümde hiç pürüz kalmayacak hale gelene kadar yaptım.
Ben uğraşırken arkadaşım Çapan geldi yanıma. Oda instagramda macunla uğraştığımı görmüş. Benimde bi macun işim vardı diye gelmiş.
Benim macun kısmı bitti. Zımparayıda hallettim. Çapanda motorunun önünde kırık yer vardı. Orayı halletti ben tarif ettim nasıl yapılacağını. Basit zaten hemen kavradı. Tur camının deliklerinide macunla kapattı inceleme yapıyor. :mrgreen:
Araba için boya satan birine gittim. Motorun orjinal rengine makina tutup renk kodunu öğrendi. 100 gram boya aldım 15 liraya. Ama aslında çok almışım 50 gramda alsam yetermiş. Renk birebir tuttu. Boyanın içine biraz sertleştirici katıp öyle sıkılıyor. Sertleştirici burda vardı ben almadım fiyatını bilmiyorum o yüzden. Boya tabancası ile Mehmet abi boyadı. Ben boyayı onun gibi iyi atamam tabi. Onun işi o.
Boya tabancası olmayanlar boyayı aldığı yerde sprey kutuya bastırabilir boyayı. Normal sprey boya gibi kullanılır. Kutuya basıp verecek yani boyayı. Makinası olmayıp kendi boyayacaklar o şekilde halledebilir.
Kağıt bant ile boya gelmesini istemediğim yerleri bantladım. Sonrada Mehmet abi boyadı.
KTM yazısının hepsini kapatmamıştım. Üst tarafına tozmuş biraz boya. Aslında tinerle silsem çıkardı ama uğraşmadım. Zaten o yazıları yeniden yazdıracağım arkadaşa. Orjinale uygun sticker olarak.
Bence sonuç mükemmel oldu.