Sen ekonomi yada isletme okuyorsun, yada okudun herhalde...
Ne guzel serbest ekonomiyi tanimlamissin. Yurt disinda islerin daha farkli calistigini saniyorsan yaniliyorsun. Dunya oyle bir yer oldu ki, senin dedigin gibi karli bir alan acildigi zaman 2 gun icinde 10 tane sirket o alana yatirim yapar ve %50 kar marjinleri %1lere kadar geriler. Bu butun dunyada boyle.
%50 kar marjinleri ile sadece kucuk sirketler calisiyor, cunku adamlarin cevirdikleri stoklar cok kucuk. Cok uluslu sirketler ise her sene milyarlarca dolar cevirdigi icin kar marjinleri daha kucuk olur.
Turkiyedeki sirketlerin cevirdikleri stoklar da kucuk oldugu icin surumunden kazanma diye birsey yapamiyorlar, ve fiyatlar o yuzden daha yuksek oluyor. Bu namussuzluk, yada hirsizlik degil, adamin yemek parasi kazanmasi lazim, bu da tek yolu. Nitekim mahalleye buyuk bir dukkan acildigi zaman da, kucuk dukkanlarin kapanmasinin sebebi de budur.
Yurt disindan gelen mallar hediye ise gumrukten vergisiz geciyor. Fakat yurt disindan para karsiligi satin alinan mallarda gumruk vergisi var.
Ebay'deki incelik de mal aldiginiz zaman gonderen adama gumruk foruma hediye esya yazmasini rica etmeniz. Tabi bu hediye olayinin da limiti var, limitleri fazla zorlamayin derim. Hediyelik deyip pahali elektronik esya aldiniz diyelim, gumruk yakalar bu uyanikliliginizi.
Motosiklet aksesuarlari bence biraz riskli olur. Ceket, t-shirt, vs, hediyelik olabilir, ama ornegin kim kime motosiklet kaski hediye gonderir ki? Yani bazi esyalari vergisiz ve sorunsuz ebay'den satin alabilirsiniz, bazilarinda da yakalanirsiniz.
Ebay'den bir suru kucuk paketler satin aldim, hicbirinde sorunla karsilasmadim, ama buyuk ve pahali birsey henuz denemedim, denemek de istemem.... Ama genel olarak gumruk vergisinin bir tek KDV olmasi gerekiyor, mesela 50 euroya satin aldiginiz malda, %18den 9 euro kadar gumruk vergisi olmasi lazim.
Ana konuya donersek, Turkiye'de bazi mallarin pahali olmasinin sebebi kesinlikle kucuk stoklardan kaynaklaniyor. Batidaki gibi toptan alip toptan satamiyorlar, o yuzden daha pahali oluyor.
Buna Ticaret deniyor Türkiyede...
Asfalt Meleği;
bu gün yolumun üstündeki bir mağazaya uğradım.
Kenan'ın kaskı;
![]()
Etikette de görüldüğü üzere 499 euro
![]()
Hemen al götür beni buradan diye bağırıyor ama maalesef alsam da kullanamayacağım için bakıp içimi çektim.
Shoei benim kafama göre kask üretmiyor ne yazık ki.
Raid 2
419 euro
![]()
Deri ceketler daha önce de yazdığım gibi 350 eurodan başlıyor.
Türkiye'de ki fiyatlarla kıyaslamasını siz yaparsınız artık.
Yalnız Kenan'ın kaskı merak ettim.
Türkiye'de kaç YTL??
Bu arada arka planda asılı gördüğünüz tulumlar 650 euro civarında.
Berik marka olanlar biraz daha ucuz...
ben bu işten hiç bişe anlamadım ama elım mecbur tüm ekıpmanlarımı almak zorundayım