Ne tür bir terör estiriyorlar? Trafikte A ehliyetlinin bilip B ehliyetlinin bilmediği birşey mi var..Olsa olsa acemilik vardır o da A ,B ,E farketmez ehliyeti yeni alan herkeste olur.Hatta 20 yıl aktif araç kullanıyorsun başka araca geçince bile 10 dakka acemilik yaşıyorsun.
Dostum 1992 yılında bu yana B ehliyetim vardı. Bir yıl önce motosikletle tanıştım ve A ehliyeti aldım. Motosiklet kullanmaya başladıktan sonra sürüş dinamikleri, dikkat unsuru vs araba kullanımından çok daha üst düzey performans gerektirdiğini gördüm.
Bizim türk insanı tükürmek için bile yolda giderken kapı açıyor, Ş. Arası otobüslerin kapı açmaları bile motosikletler için çok dikkat edilmesi gereken bir durum. Tamam 50cc B ile kullanan arkadaşlarda bunlara alışacak ve acemiliği atacaktır.
Fakat şöyle de bir durum var; 50cc motosiklet alan; kask dışında koruyucu ekipman büyük çoğunlukla giymiyor. 500cc lik motorda robokop gibi oluyorum diye almıyorlar. Kendi ve başkalarının can kaybı açısından motosiket sürüç eğitimi, viraj eğitimi vb eğitimleri alma ihtiyacı duymuyorlar. Nasıl olsa sigorta bile yapılmayan 50cc ye biniyorum mantığı geçerli. Şehirci trafik akışının 80-100 km olduğu yollarda 40 Km ile giden 50cc motor, 90 Km hızla seyreden araç için duruyor gibidir. Bu durumunda trarfikte tehlike yaratması kaçınılmazdır. Trafik akışına uyum sağlayamama durumu, motosiklet kullanma işini bisiklet sürüyormuş gibi basite almaları gibi sebepleri göz ardı etmemek lazım.
Arkadaşın terör estiriyor demesinin benim anladığım açıklaması bu, haksız da sayılmaz. Tekeriniz düz bassın..