Motorsiklet geçiş ücreti belli olmasa bile kesinlikle pahalı olacağından eminim. Yazılanları baştan sona okudum. Bazı yazan arkadaşlar savunmuşlar, bazıları bence haklı olarak tepkilerini dile getirmişler.
Anayasamızda yazan SOSYAL DEVLET olma kuralı maalesef unutulmuş.
Devlet mutlaka vergi toplar. Buna bir itirazım yok. Ancak; her kesten ve geliri ölçüsünde toplaması lazım. Ülkemizde ise devletimiz vergiyi çok kazanandan çok, az kazanandan az toplayamadığı için dolaylı vergiler ile (bunlar; yakıttan, sigaradan, diğer mallardan vb.) KDV, ÖTV adı altında toplar ki asıl adaletsizlik burada başlar. ayda 1000 tl geliri olan da ekmekte aynı kdv'yi öder, köprüden geçerken aynı ücreti öder. Aylık geliri 100.000 TL olan da ekmekte aynı kdv'yi öder, köprüden aynı ücretle geçer. eğer sizce bu durum gayet normal ise zaten söylenecek bir şey yok.
Sorarım size etrafınızda düzgün gelir vergisi ödeyen bir tane esnaf, işletme, şirket vb.var mı? Bence yok. O zaman bizler de köprüden geçerken o ücreti, benzin alırken o vergiyi vb.kuzu kuzu öderiz.
Vergi kanunlarını düzenleyecek, vergi kaçakçılığını en büyük cezalar ile önleyecek olan sen, ben, biz değiliz. Devlet ve onu yönetenler. Her kanunu bir günde çıkaranlar bu kanunları neden değiştirmezler hiç düşündünüz mü?.
Gelelim yap işlet devret olayına. Anlaşma yapılırken devletimiz, aylık ve yıllık geçiş miktarlarını garanti etmiştir. Yani anlaşmada belirtilen araç miktarı kadar geçiş olmaz ise, kalan miktarını devletimiz ödeyecektir. Sözleşme kamuya açık yapılmadığı için bu miktarlar hakkında bilgimiz yok. Yani her olasılıkta devletimiz bu şirkete para ödeyecektir. Diğer kapitalist ülkelerde şirketler yol, köprü, bina, hastane vb.yaparlar, ancak devletler onlar için garanti ücret kabul edip ödemezler. Yani risk tamamen şirketindir. Ancak ülkemizde hiç bir zaman bu böyle yapılmıyor, risk her zaman devletin sırtına biniyor. Bu şartlar altında, verirlerse ben de en büyük projeleri yapmaya talibim. Çünkü hiç bir zaman zarar etmem imkansız.
Bilmem anlatabildim mi.