Yahu bu öyle bir mesele ki, herhalde ileride motosiklet sürüşü konusunda üstad olacak kadar deneyim kazansam bile her köpek gördüğümde yaşadığım tedirginlik değişmeyecek.
Geçenlerde bir arkadaş konu açmıştı, gaz açayım derken köpek önüne atlıyor ve çarpıyor. Arkadaşta ciddi bir şey olmamıştı ama köpek ağır yaralandığı için çok üzülmüştü. O zamanlar şöyle bir mesaj yazmıştım ;
Senin her köpek musallat olduğunda motosikletinden inip kovalar gibi yaptığını zannetmiyorum. İstanbul trafiğinde her defasında bunu yapabilmeye şartlar elvermez.
Tabi ki hayvanların bizi parçalamak gibi bir derdi yok ama kaza yapmamıza neden olacak heyecan patlamalarına neden oluyorlar. Şöyle bir örnek vereyim. Çalıştığım yerin yakanında Tomi lakabı taktığımız bir sokak köpeği var. İşten fırsat kaldıkça gidip uğraşıyorum. O kadar gamsız ve derbeder bir karakteri var ki havlamaya üşeniyor hayvan resmen. Yoluna birisi çıksın rötayı değiştirir korkusundan. Ama bu mülayim hayvan nasıl oluyorsa, ben yanından motosiklet ile geçtiğimde (orjinal egsozumla düşük devirde geçmeye çalışmama rağmen) yardıra yardıra koşuyor, havlamaktan sesi kısılıyor hayvanın. Her defasında kendime telkinde bulunmama rağmen, aksi yöne gaz açmaktan başka bir şey yapamıyorum. Motosikleti parkedip, ekipmanları çıkarıp yanına gidiyorum sanki bir dakika önce kendini parçalayan hayvan o değil.
Uzun lafın kısası, içgüdüleriyle hareket eden, yaptıklarının kendilerine nasıl bir fiziksel acı verebileceğini düşünemeyen canlılar bunlar. Böyle düşün.
Geçtiğimiz ay içerisinde CBR250 kullanan afyonlu nickli arkadaşımız da köpeğe çarpma sonucu kaza yapmıştı. Allahtan onun da ciddi bir yaralanması olmadı. İşte benim de içimi ürperten nokta, yavaşlayıp (veya gazı sabit tutup ne derseniz deyin) gazı açtığımız noktada köpeğin ön teker mahaline atılımda bulunması. Bazen şartlar durmaya elvermiyor, genelde beni yokuş çıkarken/inerken yakalıyorlar. Korna veya aragaz bende işe yaramıyor tam aksine daha çok sinirleniyorlar egsoz sesi yükselince. Tabi ki duyunca kaçan, yavaşlayınca susan tipler de vardır ama sürüş halinde bunu tespit etmek çok zor.
Bir dünya şey yazıp, yardımcı olacak bir taktik veremediğim için üzgünüm