Kendiadıma olan Motosikletimi ehliyet yetersizliği nedeni yediemine çekildi hukuki midir?

"Hakkımı arayayım" derken, ben bu olayda polis arkadaşın bir kusurunu göremedim, görevini yapmış sadece.

Yetersiz ehliyetle araç kullanamazsın, bağlanma sebebidir, tıpkı muayenesiz ve sigortasız araç kullanamayacağımız gibi.

Yahut kask takmadan motor kullanamazsın, tıpkı emniyet kemeri takmadan otomobil kullanamayacağımız gibi.

Polis arkadaşa diş bilemek bence yanlış, yani polis trafikte görevini yapmasın, hırsıza karşı görevini yapmasın, dolandırıcıya, yankesiciye görevini yapmasın, adam yaralayana görevini yapmasın, kaçakçıya karşı görevini yapmasın - böyle bir şey olmaz takdir edersiniz ki.

--------------------------

Ha, "görevini yapmayan" devlet memurları da var tabii, ama onlar fayda yerine zarar getirir bana göre.

Anlatayım bir tanesini...

Bu yaz, kızım üniversite sınavında, arabayla ben götürdüm, beklerken sıcaktan biraz uyku bastı, koltuğu yatırdım, öyle uzanıyorum, yarı uyuyorum.

Bir anda suratımda bir nefes/kıpırtıyla uyanıverdim. Arabanın içine bir kedi girmiş, suratımı kokluyor.

Ama kedinin tipi normal değil, ağzı salyalı, hemen üstümden atayım derken pençelerini de göbeğime ve göğsüme geçirdi, ince tişört olduğundan etime kolaylıkla temas etti. Sonra kaçtı gitti.

-----------------

Sınav bitince hemen Çekirge Devlet Hastanesi'ne gittim, durumu anlattım, bir doz tetanoz ve ilk doz kuduz aşısını vurdu hemşire arkadaş.

Sonra dedi, Dr. falanca beye gideceksiniz, o size aşı kartı açacak, onunla dört doz daha olacaksınız.

İyi...

Dr. falanca beye gittim, durumu harfiyen anlattım, aşı karnesini bekliyorum.

Dr. falanca bey dedi, "A, önemli değil, kan çıkmamışsa bir şey olmaz, gerek yok diğer dozlara".

Tuhaf oldum birden, durumu tekrar anlattım, "Hocam dedim, bu kuduz biliyorsunuz geri dönüşü olan bir şey değil, direkt öldürüyor. Hayvanın tipini beğenmedim, ağzı salyalı, pençelerini etime geçirdi, benim bu aşıyı olmam icap eder."

İş kızışmaya başladı, dr. falanca da benim gibi sinirlendi, "Sen bana güvenmiyorsan ne diye geliyorsun ki kardeşim bana, bir şey olmaz diyorum" dedi.

İçimden, "Ulan a.ağızlı, Yenidoğan Çetesi'ni hiç mi okumadın haberlerde? Kimsin, nesin ki neyine güveneyim senin?" dedim, sanki ülkedeki her insan dört dörtlükmüş gibi - o sıralarda Yenidoğan Çetesi skandalı yeni patlamıştı.

Neyse, halâ tartışıyoruz aynı şeyi, eleman ısrarla aşı yaptırmamaya kararlı bana, benim sinirlerim artık pik noktasına gelmiş durumda, patlayacağım bir yerde, "Ulan cebinden mi çıkacak aşı parası şerefsiz - vereceksin bu karneyi, hayatımı senin keyfine riske atmam asla" falan diyeceğim, üzerine yürüyeceğim muhtemelen; neyse pes etti dr. falanca, aşı kartını doldurmaya başladı.

Giderken, "Sen yalnız fazla yaşamazsın bu kadar evhamla" diye lâf sokunca, biraz sakinleşmiş olan ben de, "Bilakis hocam" dedim, "Bilakis bu kadar pimpirikli olduğum için bugüne kadar başıma ciddi bir şey gelmedi, hayatta kalmayı başardım hep", "iyi günler" dedim çektim gittim.

----------------------

Şimdi bu kuduz aşısını her yerde yapmıyorlar ne hikmetse, keşke özel hastanelerde olsa da bu dr. falanca'nın kaprisini hiç çekmeseydim ama yok - sadece devlet hastanelerinde, o da bazılarında hepsinde de değil.

Mecbur kaldım yani bu manyağı ikna edene kadar.

Aşılar tamamlanınca kendi kendime karar verdim, bu dr. falanca'yı Cimer'e şikayet edeceğim diye.

Ama sonra vazgeçtim, yapmadım. Niye yapmadım ben de tam olarak bilmiyorum.
Dr. harbiden malın tekiymiş. Kuduza nezle muamelesi yapmış sığır.

Ehliyet yetersizliği değil ehliyet yok önce bunu düzeltelim.

Yok buradaki durum ehliyet yokluğu değil, ehliyet yetersizliği. Kişinin trafiğe çıkmak için ehliyeti var, motosiklet kullanmaya yeterli değil o ehliyeti.

Valla dostum sen polisten anlayış bekliyorsun da.. bari kaskın falan olsaydı da, polisten bu iyi niyeti göstermesi için beklentiye girebilecek bir durumun olsaydı. her cezai şartı olan şeye ceza yazılması Türkiye'deki tatsız komedilerden biri, ama seninki öyle ufak tefek bir şey de değil ki..
Trafikte yol alıyorsun. Yol aldığın taşıtı kullanmaya hakkın yok, üstüne üstlük onu kullanırken alman gereken zorunlu önlemi dahi almamışsın. Full ekipman falan olsan da bu durum olsa biraz hani eh diyeceğim de..

Hakkını arayabilirsin elbette, Türkiye bir hukuk devleti.
Ama burada aranacak bir hak yok.

Ha memurlar sana kötü davranmış olabilirler, bu maalesef yaşanıyor. Bizzat motosikletli polislerin tavırları falan çok çok tatsız olabiliyor, motor türüne göre davranıyorlar. Yani o da, işte Türkiye'nin durumu. Yalnız bunun değişmesini istiyorsan, ana caddede teker yapana da kötü davranılamayacağını anlayarak olur, belki.

Motosikleti
D400
Yok buradaki durum ehliyet yokluğu değil, ehliyet yetersizliği. Kişinin trafiğe çıkmak için ehliyeti var, motosiklet kullanmaya yeterli değil o ehliyeti.

öyle gözüküyor fakat araştırdıgım zaman B sınıfı ehliyet 49cc e kadar olduğundan 120 cc motorda yetersiz değil ehliyetsizmiş gibi yorumlanıyormuş çünkü B sınıfı ile 49cc e kadar motorlu bisiklet kullanabiliyorlar. Arkadaşın kullandığı motosiklet.

A1 olsaydı yüksek cc kullansaydı yetersiz olurmuş.

Chatgbt e sordum o da aynısını söyledi.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
öyle gözüküyor fakat araştırdıgım zaman B sınıfı ehliyet 49cc e kadar olduğundan 120 cc motorda yetersiz değil ehliyetsizmiş gibi yorumlanıyormuş çünkü B sınıfı ile 49cc e kadar motorlu bisiklet kullanabiliyorlar. Arkadaşın kullandığı motosiklet.

A1 olsaydı yüksek cc kullansaydı yetersiz olurmuş.

Chatgbt e sordum o da aynısını söyledi.

Madde 36 – (Değişik : 24/5/2013 - 6487/18 md.)Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarındasürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.Araçlar, Yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çoktaraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olankişilerce sürülebilir.Buna göre;a) Sürücü belgesi olmayanların,b) Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililercesürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,c) Sürücü belgesi iptal edilenlerin,araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere 1.407 Türk Lirası idaripara cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araçsahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.

Madde 39 – (Değişik: 12/7/2013-6495/16 md.)30Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili olduklarıaraçlar ile Türk vatandaşlarının ve yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgelerininülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ve dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleriyleülkemizde araç kullanmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili olduklarıaraçların dışındaki araçları sürmeleri yasaktır. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket eden sürücüye700 Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu kişilere araç kullandıran araç sahibine de tescilplakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.

yani b ehliyetle tır sürersen de madde 39 africa twin sürersen de madde 39

Motosikleti
Ktm 1290 sas
Hem yasaları yok say hem de hakkımı nasıl arayabilirim de
Elle tutulur yanı yok, kask yok ehliyet yok adam sana ne diye daha nezaket göstersin?
Zaten gösterile gösterile bu hale gelmişsiniz, kasksız eldivensiz ehliyetsiz çıkamaya cesaret ediyorsanız arayacak hakkınız yok. Çok iyi olmuş, ellerine sağlık ekiplerin.

mantıksız geldi bana.

A sınıfı ile tır sürersem nolur?

Aynısı abi.
Ehliyet sahibi olmak = trafiğe çıkabilirsin
Ehliyetin sınıfı = hangi araçla çıkabilirsin

A sınıfı ile TIR = Yetersiz ehliyet
B sınıfı ile Hayabusa = Yetersiz ehliyet

Mantıksız da değil ilk etapta düşününce. Bütün ehliyetlerde ortak olan şeyler var, o yüzden B ehliyeti olanlar motosiklet ehliyeti alırken sıfırdan gibi yapmıyorlar her şeyi. Değişti mi bu? Ben A alırken mesela yazılı sınavda çok az şey yeniden yapmıştım sanırım? Şimdi yüzeysel düşünerek söylüyorum ama bu doğru gibi geliyor bana.

Aynısı abi.
Ehliyet sahibi olmak = trafiğe çıkabilirsin
Ehliyetin sınıfı = hangi araçla çıkabilirsin

A sınıfı ile TIR = Yetersiz ehliyet
B sınıfı ile Hayabusa = Yetersiz ehliyet

Mantıksız da değil ilk etapta düşününce. Bütün ehliyetlerde ortak olan şeyler var, o yüzden B ehliyeti olanlar motosiklet ehliyeti alırken sıfırdan gibi yapmıyorlar her şeyi. Değişti mi bu? Ben A alırken mesela yazılı sınavda çok az şey yeniden yapmıştım sanırım? Şimdi yüzeysel düşünerek söylüyorum ama bu doğru gibi geliyor bana.
Ben A alırken yazılı sınav fln olmadım, sınava girdim ehliyeti aldım direkt

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
artık yazılı sınavı bir kere geçmek yeterli hangi ehliyeti alırsan al tekrar girmiyorsun süresi var mı bilmiyorum

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bilal sana diyorum. Kodlar ve ikonlar uyuşmaz ise öpülürsün. Muck!
1ch4vk8.jpg

çaktırma, 17 sene oldu hiç hatırlamıyorum naptığımı :D
sanırım sadece "motor" sınavına girdim, trafik mrafik onlara girmedim. ya da direk sürüş sınavı mıydı?
o da zaten okulun bahçesinde kukaların arasından git gel şeklindeydi :D
okul bahçesinde sekiz slalom cart curt, sonra trafik güzergahında bi tur atıp okul bahçesine dönüş ve finito.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
okul bahçesinde sekiz slalom cart curt, sonra trafik güzergahında bi tur atıp okul bahçesine dönüş ve finito.
2015'te aynen böyle. B ehliyeti 1993'ten, orada 400m dümdüz gidip trafik ışığında durup sonra ışıktan U dönüşü yapıp dümdüz geri gelmiştim, bu kadarcık 🤣 💦

2015'te aynen böyle. B ehliyeti 1993'ten, orada 400m gidip trafik ışığında durup sonra ışıktan U dönüşü yapıp geri gelmiştim, bu kadarcık 🤣 💦
ben 2024'te aldım, sonra U dönüşü getirdiler, şimdi de trafik güzergahlarını değiştirmeye çalışıyolarmış galiba ama bilemiyorum.. sistem hala aynı yani aslında, malaka bi eğitim, sonra yallah trafiğe 16 yaşındaki çocuk haydeeee sitroennn

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ben 2024'te aldım, sonra U dönüşü getirdiler, şimdi de trafik güzergahlarını değiştirmeye çalışıyolarmış galiba ama bilemiyorum.. sistem hala aynı yani aslında, malaka bi eğitim, sonra yallah trafiğe 16 yaşındaki çocuk haydeeee sitroennn
2 sene aldığım a2 ehliyetle bugün aldığım a ehliyetin trafik güzergahı farklı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yok. Ben 88 de aldığım ehiyetle 2019 da tekrar girdim.
e bi zahmet sen de

Yok. Ben 88 de aldığım ehiyetle 2019 da tekrar girdim.
88'de ehliyet alırken Sallami ağabey:

Jurassic-Park-Survival-Oyunu-Geliyor-Ilk-Fragman-.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

2 sene aldığım a2 ehliyetle bugün aldığım a ehliyetin trafik güzergahı farklı
ufak tefek değişiklikler oluyordu eğer aynı ilçedeyse ama şimdi güzergahı hocanın inisiyatifine bırakmak gibi bir mevzu konuşuluyormuş sanırsam. belli bir rotaya bağlı kalmadan, serbestçe yani. motorda uygulanır mı böyle bi şey bilemiyorum tabi..

yok ben sadece okul bahçesinde girdim. gidiş yönünde 4-5 kukanın arasından slalom; dönüş yönünde dümdüz geliş. bitti gitti bu kadar. :D
A2'den mi yükselttiniz acaba ondan mı? Trafiğe hep çıkılıyor diye biliyordum ben ama değilmiş demek.. Belki de kuralların 2-3 haftada bir değiştiği bi aralığa denk geldiniz o sıra "hop, lannn, hey" falan derken trafiksiz ehliyet aldınız. canım Türküyem

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar