ben 2 motorumuda aynı anda pesin para aldım ama sorarsaniz kredile aliyimmi diye gözünüzü karartıp ödeyebileceginize inaniyorsaniz alın derim
Kardeş bunu ben demiyorum. Bunu Diyanet İşleri Başkanlığı fetva bölümü söylüyor. Yani 13 yy dada olsa 21 yy da da olsa bu dinen farketmiyor yani.ben cesitli acilardan bakabilen biri olarak yorumlarimi ekliyeyim (bankaci oldugum icin kredi veren tarafi, krediyle motor alan biri olarak da musteri tarafini anliyorum)...
- "gozunuzu karartmayin". dogru. pek cok arkadas is guvencesinden bahsetmis bu onemli. hayatta hicbir sey kesin degildir tabii, en kotu senaryoda motoru satip krediyi odersin; dunyanin sonu degil. belki bir miktar zarar edersin ama krediyi kapattigin anda sonraki aylardaki faizleri kurtarmis olursun.
- kredi cekersen "zararin" mi olur? hayir. sen birilerinin paralarini kullanarak en az 12 ay sonra yapabilecegin bir seyi simdi elde ediyorsun. onlar kendi zevklerini 12+ ay erteliyor, sen o kadar beklemiyorsun. yani zamani satin aliyorsun. kredinin mantigi budur. finansta faiz = paranin zaman degeri. eger o satin aldigin zaman senin icin onemliyse (motor almak icin yanip tutusuyorsan), kredi bal gibi alinir. onun adi zarar degildir. kimse bedavadan sana para vermez.
- kredi haramdir?. bu devirde artik bunu aciklamak gereksiz aslinda. kredi haramsa: "pesinde %5 indirim" yapanlar, kredi karti kullananlar (hic faiz odemese bile), altin/doviz/hisse senedi vb alanlar, bakkalla veresiye hesabiyla calisanlar, ve aklima simdi gelmeyen her tur "finansal" islem de haramdir. CUNKU bunlarin hepsinde "ulkenin buyume orani, fiyatlar genel seviyesi" gibi finansal parametreler bir sekilde kullanilir. bunun adina da "paranin zaman degeri" denilir. yani kisaca FAIZ. evini kiralarsan alacagin seyin adi kiraysa, parani kiralayinca alacagin seyin adi da faizdir. sirf 13. yuzyilda olusan tefeciler yuzunden o zaman haram ilan edilmis bir sey... su anda yasalarla duzenlenmis "legal" ve duzenli bir olay. odeyebileceksen alip kullanirsin.
- ama, tum bunlar demek degildir ki hemen kos ilk buldugun bankadan kredi cek. once gelecek 12+ aydaki "para girislerini" hesap et. olagandisi surprizler icin butcende pay ayir. sonrasinda aylik ne kadar odemeler yapabilecegine bak. kredi sartlarini ogren. hepsi kafana yatiyorsa, o zaman al. krediyi geri odeyemedigin icin "faizin faizi"ni odeme ihtimalin varsa, biraz daha disini sIk motor almak icin.
- kredi haramdir?. bu devirde artik bunu aciklamak gereksiz aslinda. kredi haramsa: "pesinde %5 indirim" yapanlar, kredi karti kullananlar (hic faiz odemese bile), altin/doviz/hisse senedi vb alanlar, bakkalla veresiye hesabiyla calisanlar, ve aklima simdi gelmeyen her tur "finansal" islem de haramdir. CUNKU bunlarin hepsinde "ulkenin buyume orani, fiyatlar genel seviyesi" gibi finansal parametreler bir sekilde kullanilir. bunun adina da "paranin zaman degeri" denilir. yani kisaca FAIZ. evini kiralarsan alacagin seyin adi kiraysa, parani kiralayinca alacagin seyin adi da faizdir. sirf 13. yuzyilda olusan tefeciler yuzunden o zaman haram ilan edilmis bir sey... su anda yasalarla duzenlenmis "legal" ve duzenli bir olay. odeyebileceksen alip kullanirsin.
yakinda evleniyim mi yoksa nisanli mi takilayim diye biri topik acarsa sasirmayin,
hocam yok mu senin cevrende & ailende danisabilecegin bir buyugun :cat:
İslam mantık dinidir, mantık sahibinin mantığı yeter ya da yetmez, orası ayrı konudur. Bu forum dini tartışma platformu değildir, bir motosiklet forumudur, ve bu konunun da yeri yoktur örneğin, mantık bunu söyler. Ha mantık sahibi bi arkadaş gelip de bu lafı eder, buna da benim diyeceğim bişey kalmaz. Elhamdülillah müslümanım, ben de içine faiz giren şeyleri elimden geldiğince bıraktım ama MT'de böyle bir yorum yazmak aklımın ucundan bile geçmemişti. Hey maşallah ne diyeyim.İslam dini mantık değil kurallar dinidir.Yani sana veya bana mantıklı geliyor ya da gelmiyor diye bi düşünce tarzı olamaz.Uyarsın ya da uymazsın o başka.
Konuyu Toplam 9 üye okuyor. (8 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Prometheus
Bakkalla veresiye hesabı çalışmak ne zaman haram olmuş Allah aşkına?Ben marketçiyim ve müşteriye veresiye veriyorum.Verdiğim fiyat alanen belli ve müşteri parası olunca gelip veriyor.Şu gün getirirsen şu kadar,daha sonra getirirsen şu kadar faiz alırım mı diyorum?Kesinlikle hayır.İsteyen ve yapan varsa da kesinlikle faize girer ve haramdır.
Evini kiralarsan alacağın şeyin adı kiradır,paranı kiralayınca alacağın şeyin adı faizdir yaklaşımı faizin haram olduğu gerçeğini değiştirmez.
Sırf 13. yy'da oluşan tefeciler yüzünden o zaman haram ilan edilmiş bir şey demek çok yanlış bir yorum.İslam dini evrenseldir ve faizin haram olduğunu bizzat Allah'ın (cc) kendi kitabı olan Kur'an'da ifade etmiştir.Durum böyle iken faiz her zaman faiz haramdır ve haram olacaktır.
İslam dini mantık değil kurallar dinidir.Yani sana veya bana mantıklı geliyor ya da gelmiyor diye bi düşünce tarzı olamaz.Uyarsın ya da uymazsın o başka.
Ben bu durumu bile bile malum günümüz şartları,eski zaman değil artık deyip kredi çektim ve çok rahat bir şekilde taksitlerimi ödememe rağmen manen çok pişmanım ne yalan söyleyeyim.Faizle yapılan iş düzen gitmiyor ve çıkıyor kat kat bir şekilde.Ama ben normaldir,aksiliktir,olabilir deyip isyana devam ediyorum hala o ayrı.ale: