Kabuto'ya Ve Arkadaşlara
arkadaslar bisey sorucam benim motosikletim bazen boguluyor stop ediyor sonra debriyaja basarak motosikleitmi calistiramiyorum
motosikleitn vitesini bosa atamiyorum yol ortasinda dim dizlak kaliyorum
bunun nedeni ne olabilir
Kabuto kardeş, motorunla nerdeyse başın dert de. ama hata sende değil, hiç bir eğitim almadan veya ön bilgin olmadan trafiğe çıkmana müsaade eden sistemde. Bu durumda her an başın derde girebilir. ve istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsin. ŞİMDİ YAZACAKLARIMA İNAN VE BİR BİR UYGULA.
*****Yazacaklarımın Bir Tekerlekli araç motor öğretmeni, eski bir motor sanayi çalışanı, yılların motor teknisyeninin yazdıkları olarak bil. Hepsi senin iyiliğin için alınmak gücenmek yok.
1. Sahibi olduğun motor, Macaristan ve Avrupa için ÇİN'de üretilmiş yüksek kalite de bir motosikletdir. dolaysıyla makinanın kalitesizliği gibi bir konudan bahsetmek biraz zor. Yani resmen Marka bir motor sahibisin.
2. Bu motora alışabilmen, senin onun dilinden, onunda senin dilinden anlıyabilmesi için; boş bir top sahası vb. güvenli bir yerde, 1. Vitesle 5-6 Metrelik mesafe alacak şekilde Dur kalk, eğitimi yap. Her duruşunda vitesi boşa al. Kalkış eğitimi ve vitesi birinci, Boş'a almayı öğrendikten sonra, vitesi 2. vitese almak ve 9-10 metrelik mesafede Dur kalk tarzı eğitim uygula. Bu arada vitesi nasıl boşa alacağını da öğrenirsin.
3. Motosikletin viteste iken, çalışmasını engelleyen ''Emniyet anahtarına'' (swich) sahiptir. Bunun maksadı; viteste olan motorun bilmeden çalıştırılması halinde, olası kazaların önüne geçebilmektir. aslında çok güzel düşünülmüş bir ÖNLEM. Yaniiiiii Motorun viteste iken marş basmazzzzzzzzz. BO ŞA ALA CAK SIN... Debriyajla boşuna uğraşma işe yaramaz. Bu dört teker değil. inceliği fazla, şimdilik onları unut.
4. Gelelim Karbüratör problemlerine; Motosikletinin karbüratörü; SOĞUK motorun ilk çalıştırılmasını kolaylaştırmak üzere bir Jigle donanımına sahiptir. (Sıcak motorda Jigle kullanılmaz) Bu motordaki Jigle 3 konuma sahiptir.(Diğer motor veya araçlarda çeşitlilik gösterir.)
**Unutmadan; Jigle, Hava girişini kısıtlayarak ilk/soğuk çalıştırma esnasında benzince zengin, Oksijen bakımından fakir bir karışım oluşturur. ama buna genelde Zengin Karışım denir.
a. En üst konum(Depoya doğru): Jigle açık yani devrede. zengin karışım. Bu durum sadece motorun hareket etmediği ISITMA Modudur. Bu pozisyonda hareket etmemenizi tavsiye ederim.
b. Orta konum : Jigle yarım açık (İdeal olmayan karışımdır, ama motorunuzun acil kullanılması gereken durumlarda tavsiye edilir. motor ısındığında kesinlikle kullanılmamalıdır.)
c.En alt konum : Jigle kapalı yani devre dışı. İdeal karışım, YOL DURUMU. **Eğer Jigle açık, devredeyken iken kullanırsan; Motor gitmiyorum demesede, Gaz yemez, çok fazla yakar, bujinin ıslanmasına sebeb olacağı için, buji akımının kısa devre yapmasına ve motorun stop edip çalışmamasına sebeb olur.
EĞER MOTOR SICAK İKEN (veya başka bir nedenle) JİGLE'Yİ KULLANIP MOTORUN BOĞULMASINA SEBEB OLURSAN; kontağı açmadan gaz kol/ped'ini tamgaz pozisyonuna al, 5 Dakika bekle, kontağı aç(bu arada sağ elin halâ tam gaz pozisyonunda) , marş'a bas, büyük bir ihtimal ile çalışacaktır. eeee artık gazı bırak veya uygun devir de tut.
5. Eğer Motorun rölanti de stop ediyorsa; Motor Rölanti ayarını bir kontrol ettir. ayrıca benzin kirliliği var ise; Rölanti memesinde tıkanma da olabilir. bunların hepsi çocuk oyucağı ayarlardır. ama sen konuya şu an için acemi olduğun için ustana göstermen iyi olur.
Motoruna iyi davran, göreceksin o da seni utandırmayacak. İYİ SÜRÜŞLER.