arkadaslar merhaba dun bi trafik kazasi gecirdim olayi anlataym cift seritli yol var 2 tanede scooterli var onumde biri sag seritte digeride ortalarda geziyorlardi cok yakinlardi sonra ben bu ortadakini sollayayim diye hizlandim hani şu yayalarin geçmesi icin bosluk koyuyolar ya ( bu yayalar icin demi dogru biliyorum ) cocukta bi anda sola kirdi bende sollicaktim cocugu carpistik %kac kusur verir bana sigorta
Geçmiş olsun, ciddi bir şey olmamış umarım. Olaya göre kusur oranını etkileyen birkaç önemli detay var, biraz analiz edelim:
### Olayın Özeti:
- Çift şeritli bir yolda gidiyorsun.
- İki tane scooter’lı var; biri sağda, biri biraz ortalarda.
- Ortada olanı sollamak için hızlanıyorsun.
- Bu sırada çocuk aniden sola kırıyor.
- Sen de sollarken çocuğa çarpıyorsun.
- Çarpışma, büyük ihtimalle yaya geçidine yakın bir yerde oluyor.
### Kritik Noktalar:
1. **Scooter’lı çocuk sinyal vermeden ani şerit değişikliği yapmışsa**, bu onun kusurunu artırır.
2. **Sen sollama yaparken dikkatli olmakla yükümlüsün.** Önündeki aracın sola kırabileceğini (özellikle şerit belli değilse) öngörmen beklenir.
3. **Eğer olay bir yaya geçidi yakınında olduysa** ve sen hızlandıysan, bu senin aleyhine bir durum olur çünkü yaya geçidi öncesinde sollama yapmak yasaktır.
### Kusur Oranı Tahmini:
- Eğer scooter'lı çocuk ani, dikkatsiz şekilde sola kırdıysa ama sen de dikkatli değilsen:
**Sen: %40 – Scooter: %60**
- Eğer senin sollama yaptığın yer yaya geçidine çok yakınsa ve çocuğun sola kırması nispeten makulse:
**Sen: %60 – Scooter: %40**
- Eğer çocuk sinyal bile vermeden şerit değiştirdiyse ve sen güvenli sollama yapıyorsan:
**Sen: %20 – Scooter: %80**
Kaza tespit tutanağındaki ifadeler, olayın geçtiği yerin çizimi ve varsa kamera kaydı çok şey değiştirir. Dilersen kazanın yerini ve koşullarını daha net anlatırsan daha keskin tahminde bulunabilirim.