ben ilkyardım eğitimi aldım, kazazedenin bilinci açıksa kesinlikle hareket etmesine veya ettirilmesine müsaade edilmemeli ancak bilinci kapalı ve solunumu yoksa temel yaşam desteği verebilmek için kaskı çıkarmak zorundasınız.benim aldığım eğitimde omurilik zedelenmesinden şüphe ediyorsanız yaralının pozisyonunu değiştirmeyin diyorlar, motosiklet kazasında bu risk yüksek olmakla birlikte solunumu yoksa zaten ölecek.bir şans tanımak için kask iki kişi yardımıyla çıkarılmalı ve temel yaşam desteği verilmelidir.ilk yardım eğitiminde omurilik zedelenmesi olacağından şüphe edilen kazazedelerin araçtan nasıl çıkarılacağı (patlama riski varsa) (rentek manevrası) bilgisi veriliyor ancak bu konuda bilgi verilmiyor ne yazık ki...bir de kaza geçiren kişiler şok etkisi ile hareket etme eğiliminde oluyor.hiç birşey yapmasanız bile hareket etmelerini engelleyin.uzanmalaını sağlayın ve üzerlerini ambulas gelinceye kadar örtün ve onlarla konuşun.yaraları hakkında kesinlikle bilgi vermeyin...benim müdahil olduğum bir kazada sürücünün durumu iyiydi ve artçı yaralanmıştı.sürücü bana işaretleri görmediğini hatası olmadığını anlatmaya çalışıyordu panikle, artçı da travması olduğu halde ordan oraya bilinçsizce koşturuyordu.sürücüye tamam kenarda bekle dedikten sonra artçıyı yatırdım kabanımla üstünü örttüm ve elini tutarak onunla konuşarak destek verdim.ambulans gelince de kısaca bilgi vererek ayrıldım.polis o trafik sıkışıklığında benim aracımın çıkmasına yardımcı oldu...bu bir kazadan sonra olan ikinci kazaydı polis oradaydı, çevremdeki insanları 112 yi aramaları konusunda yönlendirdim ve bir motosiklet kazası olduğu konusunda bilgi vermelerini sağladım.ambulans geldiğinde titremeye başlamıştı şoka girdi belki ama hayattaydı ve yanlış bir müdahaleye maruz kalmadı...