Kaydırmalı debriyaj önemli mi?

Şuana kadar kaydırmalı debriyajı olan bir motor kullanmadım, çok motor tecrübem de yok. Bu özelliğin kullanımda ciddi etkisi var mı? Motor alırken 250NK ile SRK250 arasında kaldım normalde birçok yönden SRK daha iyi geldi ama kaydırmalı debriyaj yokmuş sırf bu yüzden 250NK mı alsam acaba?

motosiklet seçiminize etki edecek kadar önemli bir olay olduğunu düşünmüyorum. yüksek devirde vites düşürünce arka tekerin kilitlenmesini önleyen bi sistem, he evet güzel bi şey bu arada.

motor kompresyonu yüksek olan motorlarda kesin işe yarıyor. gazı kapattığınızda yada vites küçülttüğünüzde arka lastiğin kitlemesini önler. 2 önceki motorumda yoktu sonra xsr900 e geçtim onda vardı şimdi ki motorumdada var, bu seferde buna alışınca gazı kafama göre kapamaya vites küçültmeye başladım , daha önce hiç sorun yaşamamıştım ama şimdi kaydırmasız debriyajlı motor kullanırsam kesin kitlerim arka lastiği.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motor büyüdükçe daha da önemi artıyor ama doğru vites düşürürsen ihtiyacın olmaz

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Kaydırmalı debriyaj önemli mi sorusunun yanıtı belli: EVET. Özellikle yüksek devir çevirirken vites düşüşlerinde işe yarar. Motosikletin arka tekerinin kitlenmesini önleyip, daha pürüzsüz vites düşürürsünüz. Bu özellik olmayan motorlarda ara gaz vermek iyi bir karar olabilir.

Ancak her marka/model motosiklette aynı kararlılıkla çalışmayabilir. Biraz maliyet meselesi..

EK: Ben yazana kadar ne kadar yanıt gelmiş :)

Motosikleti
D400
Alım seçeneğini etkileyecek kadar değil, bir ABS özelliği değil.

Açıkçası hangi devirde vitesi +/- yapacagını bilmeyenlerde bi zahmet sürmesin.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

Arka teker kilitlemeyi önlemesi bence de pek işe yarar bir özellik değil; acemiliğim dahil tüm motosiklet binicilik hayatımda sadece bir kere becerebildim bunu, o da kardeşimin o gün ilk defa kullandığım Tracer'ıyla bir vites değiştirme hatası yaptığım zamandı. (Tracer'da bu sistem yok ve düşmedim sadece anlık bir g.t atması oldu, sıkıp anında topladım...)

Önemli bir artısı var ama: Bu sistemin olduğu motosikletlerde debriyaj maneti olmayanlara göre daha hafif oluyor. Özellikle yoğun trafikte sürülen orta-üst hacim motosikletlerde çok önemli fayda sağlıyor, bunların debriyajları oldukça sert oluyor çünkü. Küçük elli ve/veya kuvvetsiz kavrayışlı binicileri ağlatır.

Motosikleti
D400
Arka teker kilitlemeyi önlemesi bence de pek işe yarar bir özellik değil; acemiliğim dahil tüm motosiklet binicilik hayatımda sadece bir kere becerebildim bunu, o da kardeşimin o gün ilk defa kullandığım Tracer'ıyla bir vites değiştirme hatası yaptığım zamandı. (Tracer'da bu sistem yok ve düşmedim sadece anlık bir g.t atması oldu...)

Önemli bir artısı var ama: Bu sistemin olduğu motosikletlerde debriyaj maneti olmayanlara göre daha hafif oluyor. Özellikle yoğun trafikte sürülen orta-üst hacim motosikletlerde çok önemli fayda sağlıyor.

Her sistemin tabi bir faydası var; ama ben yine de fazla otomatikleşme ya da destek sistemlerinin konforu arttırırken motosiklet hissiyatını azalttıgını düşünüyorum

motor büyüdükçe daha da önemi artıyor ama doğru vites düşürürsen ihtiyacın olmaz

Aslında vites düşürmede çok kötü değilim ama yine de arada yüksek devirde vites düşürüp motorun teklemesine sebep olabiliyorum, ara gaz verme alışkanlığım pek yok ondan da olabilir. SRK250 yi hem görünüş olarak beğeniyorum hem çift silindir motoru var ama kaydırmalı debriyaj gibi şeylerin de olmasını istiyordum. MT25 de de yok mesela ama bajajın ucuz modellerinde falan var 250NK da da var.

Baktığım motorlar 250cc pek yüksek hacim sayılır mı bilmiyorum.

Motosikleti
D400
CF'yi geç.

Bir de yüksek devirde kullanma huyundan vazgeç; düşük cc ile basıp gitmek zorunda kaldıgın zamanlar hariç uygun devirde sür =)

CF'yi geç.

Bir de yüksek devirde kullanma huyundan vazgeç; düşük cc ile basıp gitmek zorunda kaldıgın zamanlar hariç uygun devirde sür =)
Motor 125cc olunca devirsiz şekilde yokuşa girersem motor stop ediyor, genelde yokuş öncesi bir vites düşüyorum o sırada bazen devir zaten biraz yüksekse üstüne vites düşünce çok yükseliyor. 250cc de bu kadar detaya gerek olmaz sanırım.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Motor 125cc olunca devirsiz şekilde yokuşa girersem motor stop ediyor, genelde yokuş öncesi bir vites düşüyorum o sırada bazen devir zaten biraz yüksekse üstüne vites düşünce çok yükseliyor. 250cc de bu kadar detaya gerek olmaz sanırım.
tek silindirse 125le 250 arasında çok da bi fark yok yokuşta yine 5bin devirin altında motor trip atmaya başlar 250nk alacaksan özellikle dişliyi 40dan 42 yapmak motoru rahatlatıyor 1. vites daha 1. vites gibi 2. vites daha 2. vites gibi cevap veriyor arka dişli 40ken 1. vites yok gibiydi kalkarken 2ye atar yol boyunca trafikte hiç 1e almazdım dişliyi 42 yaptıktan sonra biraz da olsa 1. vitesin varlığını hissediyorsun az önce ekranımı garantiden değiştirdiler ekransız sürüyordum 1 haftadır ben 2. viteste gidiyorum sanıyorken aslında 1. vitesmiş o kadar değiştirdi işleri

tek silindirse 125le 250 arasında çok da bi fark yok yokuşta yine 5bin devirin altında motor trip atmaya başlar 250nk alacaksan özellikle dişliyi 40dan 42 yapmak motoru rahatlatıyor 1. vites daha 1. vites gibi 2. vites daha 2. vites gibi cevap veriyor arka dişli 40ken 1. vites yok gibiydi kalkarken 2ye atar yol boyunca trafikte hiç 1e almazdım dişliyi 42 yaptıktan sonra biraz da olsa 1. vitesin varlığını hissediyorsun az önce ekranımı garantiden değiştirdiler ekransız sürüyordum 1 haftadır ben 2. viteste gidiyorum sanıyorken aslında 1. vitesmiş o kadar değiştirdi işleri

SRK 250 alırsam onda çift silindir 31.5Hp motor var çok sorun çıkarmaz sanırım ama CF tek silindir olduğu için ne kadar farkı olur bilmiyorum dediğiniz gibi az fark olabilir. Dişli değişimi aslında çoğu motorda mantıklı ama ilk ciddi şekilde kullanacağım motor olacağı için sanırım motora en azından garantisi bitene kadar öne cam takmak falan hariç modifikasyon yapmam.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
SRK 250 alırsam onda çift silindir 31.5Hp motor var çok sorun çıkarmaz sanırım ama CF tek silindir olduğu için ne kadar farkı olur bilmiyorum dediğiniz gibi az fark olabilir. Dişli değişimi aslında çoğu motorda mantıklı ama ilk ciddi şekilde kullanacağım motor olacağı için sanırım motora en azından garantisi bitene kadar öne cam takmak falan hariç modifikasyon yapmam.
dişli değiştirmek garanti dışı bırakmaz

Motosikleti
D400
SRK ya da NK arasında gidip geliyorsanız hangisini seçerseniz seçin en kücük probleminiz bu olacak emin olun :D

Kaydırma debriyajsız mt 07 den kaydırmalı trident 660 a geçtim sonra satıp crf250 aldım ondada vardı sattım
tenere aldım onda yok
Yokluğunu hissetmiyorum

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hayat değişiyor, teknoloji gelişiyor. Bir zamanlar karbüratör mü enjeksiyon mu tartışması yapılırdı, şu an karbüratörlü motor neredeyse yok. Yine Abs şart mı değil mi tartışması yapılırdı, yere yapışan her eski sürücü bile "Abs şart" der oldu. Şimdi kaydırmalı debriyaj kullanmaya alışmamış biz eski nesil sürücüler bu teknoloji için gereksiz diyebiliriz. Ancak bir gün bu teknoloji yaygınlaştıkça o teknolojiye alışan yeni nesil sürücüler için belki vazgeçilmez bir özellik olacak.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Hayat değişiyor, teknoloji gelişiyor. Bir zamanlar karbüratör mü enjeksiyon mu tartışması yapılırdı, şu an karbüratörlü motor neredeyse yok. Yine Abs şart mı değil mi tartışması yapılırdı, yere yapışan her eski sürücü bile "Abs şart" der oldu. Şimdi kaydırmalı debriyaj kullanmaya alışmamış biz eski nesil sürücüler bu teknoloji için gereksiz diyebiliriz. Ancak bir gün bu teknoloji yaygınlaştıkça o teknolojiye alışan yeni nesil sürücüler için belki vazgeçilmez bir özellik olacak.
bu da abs gibi kullanmasını bilenin ihtiyacı olmaz ama her şartta böyle olmuyor zemin buzluysa tozluysa ne kadar fren yapabilirsen yap absye muhtaçsın ama kaydırmalı debriyaj böyle değil gibi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar