bir motor yağ yakmıyor ama yağ seviyesi düşüyorsa, bir taraflarından yağ kaçırıyordur veya sıkıştırıldığı için tahliyesinden atıyordur. motorun dışardan bakıldığında sağında solunda yağ kalıntısı yoksa ve bu motor radikal biçimde yağ eksiltiyorsa yağ yakıyor demektir. motosiklet motorları otomobil motorlarından daha yüksek devirlere ulaşabilmektedir, dolayısıyla daha az toleranslı makinelerdir. verdiğin castrol yazı örneği zaten beni doğruluyor. günümüzde daha az motor hacimlerinden daha yüksek hp elde ediliyor ve egzoz emisyon değerlerini tutturmak amaçlı yapılan çalışmalar sonucu motor içi kurumlanma daha fazla oluyor. bu yağ kurumları yağ segmanlarının çevresini sararak görev yaptıkları kanallarda sıkışmasına neden oluyor. bu düşük toleranslı birbirine çok yakın segman ve silindir çok çabuk sıkışıyor. sıkışan yağ segmanları görevlerini yerine getiremiyorlar ve araç yağ eksiltmeye başlıyor. er-6 ya gelince yağ eksiltme sorununu doğrulayan kişi z-moto. özellikle yağ yakıyormu, yoksa bir taraflarından dışarımı atıyor diye sorduğumda yağ yaktığı yönünde cevap aldım. zaten hepi topu 2 lt yağ alıyor. yağ lambası yandığında 1 lt civarı yağ kalmış oluyor motorda. yanarak eksilen yağ,egzozdan siyah duman olarak çıkması gerekirken er-6 larda bu siyah duman görülmüyor. gizli yağ yakma denildi ama o tür bir yağ yakma konusunda benimde bilgim yok ama başkada mantıklı açıklama olmadığından inanmak durumundayım. eksilen bu 1 lt kadar yağı ne kadar km içerisinde eksilttiği motorun durumu hakkında fikir verebilir. yüksek devirli kullanımda eksiltme daha fazla olacaktır. yağ yakma oranını ölçmek isteyenler yağ seviyesinin tam olduğuna emin olduktan sonra yağ lambası yanacağı km lere kadar ortalama süratlerde gitsinler, lamba kesik kesikte olsa yanarak kendini göstermeye başladığında motorun içinde 800-900 ml kadar yağ kalmış oluyor. motorun durumu hakkında bilgi sahibi olunması çok önemli. misal uzun yolculuklara falan çıkılacak olursa ortalama yağ tüketimini göz önünde bulundurarak hareket edebilirler (yanlarına yedek yağ alabilirler, yolculuk öncesi yağ değişimi yapabilirler vs.) motor yağlarını sürekli kontrol etmek gerekiyor, zaten yüksek devirli ve hassas motorlar. ufak bir yağlama kesilmesinde yatak sarabilir, yüksek devirde bu olay gelişirse blok bile patlayabilir, piston kolları dışarı çıkabilir. motor revizyon ortalama fiyatlarını sormayın
bu yağ yakma olayı sorunmudur peki. ustanın dediğine göre bu radikal biçimde yağ yakma seviyeleri, örneğin 1000 km de 500 ml. kadar diyelim. yani 2000 km de yağ lambası yanıyor. böylesi bir yağ yakma olayı için motorun ortalama 50.000 km civarında olması normal karşılanıyor. kullanıcının sürüş tarzına göre bu seviyeler daha düşük veya yüksek km lere çekilebilir. bu yağ yakma oranı ne kadar ileri giderse sorun okadar büyük olacaktır.
bu yazıyı er-6 kullanıcılarının canını sıkmak veya bu motora ilgi duyanları soğutmak için yazmıyorum. kendi bildiklerimi ve en doğru kişilerden birinci ağızdan aldığım (z-moto) bilgileri paylaşmak istedim. yağ yakma sorunu can sıkıcı bir durum fakat bundan haberi olmayan kullanıcılar dikkat etmezlerse motoru patlatmaya ve hatta sürat halinde gerçekleşirse kaza yapmaya kadar ilerleyecek istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasını istemem. kullanıcıların motorlarından soğumalarınıda istemeyiyorum. sorunun farkında olarak yağ seviyesini sürekli kontrol ederek motorlarına gönül rahatlığıyla binebilirler.