benimki ciddi ciddi yağı yakıyor. gaza asılıp egzozu seyrettiğimizdede görüyoruz. ölçümlerimde şöyle 2000km kullanılan yağ motul 5100 10w40 eksilme 350ml.
15w50 motul ile gene 2000km eksilme 150ml. 10w40 ile 15w50 arasında yarı yarıya fark etti. 10w40ı yazın sıcaklarda kullanmıştım belkide fazla yakmasının sebebiydi. bundan sonra kışın 15w50 yazın 20w50 kullanmayı düşünüyorum. motorum 47bin kmde.
tanıştığım er6 sahibi arkadaşların motosikletleride aşağı yukarı benimkine yakın yakma değerlerine sahipdi. egzozlarıda karşılaştırıp gözlediğimizde aynen hepsi asılınca belirgin bir duman salınımı var.
15 50 bizim normalde koymamız gereken 10 40 dan daha kalın bir yağ, bunu ancak çok sıcak bir memleketteyseniz kullanmanız mantıklı ki istanbuldasınız, ancak yazın kullanabilirsiniz bence, ben de 15 50 kullandım bu yaz, yakma durumuna bakmadım ama motor sesi, gidişi, vites geçişleri değişmedi, bir fark hissetmedim. Eğer kışın kullanacaksanız, bence 15-50 kullanmayın, kalın gelecektir, bizim motorlar çabuk ısınan ve biraz hararetli çalışan aletler gerçi ama yine de bence kış için 15 50 kalın kaçar. Kalın yağ kullanabilirsiniz lafının altında, eğer çok sıcak yerdeyseniz, motor çok ısındığında, yağ da çok ısınacak ve incelip görevini yapamayacaktır mantığı yatıyor. Aslında görevini yapamayacaktır değil de, çok inceldiğinden segmanlar tam olarak piston içerisinden süzemeyecek ve dolayısıyla yağ yakma miktarı artacaktır. Kışın kalın yağ kullanarak, belki motor sesini biraz azaltacaksınız ama olması gerekenden daha az yağlanma olacak. Özellikle soğuk havalardaki ilk çalıştırma esnasında, motor ve içerisindeki yağ ısınana kadar, yani motorun aslında yağa ençok ihtiyacı olduğu zamanlarda kalın yağ bu görevi yeterince yapamayacaktır diye düşünüyorum. Bizim motorlarda, özellikle çok uzun süre üst devirlerde kullanılırsa, redline civarlarında yani, bir miktar yağ yakması olduğu doğrudur, bunun, motor da yağ kalmamış olm yana yana derecesinde olmadığını söylemek lazım, bir de bu durum sanırım yeni modeller de pek kalmamış artık.
Burda şuna dikkat etmek lazım, motor gerçekten çok yağ yakıyor ve eski çekişini vermiyorsa, o zaman bir sorun var demektir ama motor sağlıklı çalışıyor ve genel olarak hep aynı miktarlarda yağ yakıyorsa, size düşen keyfini çıkarmaktır çünkü her motor illaki yağ yakar, ama az ama çok. Mühim olan bunun motora zarar verecek, yağsız bırakacak boyutlarda olmaması. Bu yüzden yolda kalan bir er6 görmedim de duymadım da. Siz şu kalın yağ işini biraz daha soruşturun derim ben, en azından kış mevsimi için.