mali_181;
Ölümlü kazalarda darbelerin çok büyük çoğunluğu çeneden alınan darbeler sebebiyle oluyor, bu bir.
Yapısal olarak tek parça nesneler daha sağlam oluyorlar. Ek ve mafsal noktaları tek parçaya göre daha dirençsizler. Aynı şekilde tek parça yapılar darbeyi bir bütün olarak daha iyi sönümlüyorlar (dağıtıyorlar, başa çıkabiliyorlar diyelim).
Açılabilir kaskın varsa yazın açabilir ve kazaya çenen açık yakalanabilirsin, bu iki. Ha bu açılabilir kasklar güvensiz mi demek? Hayır, kapalı kasklar daha güvenli demek sadece, bu üç.
Demişsin ki: "güzel bi kask ama kafam içinde çok rahat olmasa da hareket edebiliyor" etmemesi lazım.
1- Kask kafana öyle oturmalı ki
kafanı kasıp sabit tutar halde iken, bir elinle arkasından bir elinle çene kısmından tutup yukarı aşağı esnettiğinde
"boşluk / oynama olmayacak şekilde" kafanla birlikte hareket etmeli.
2- Aynı şekilde ellerinle kaskın iki tarafını yanlardan tutup döndürdüğünde de aynı şekilde boşluk olmadan kask kafanı çevirmeli.
Kafanın durup kaskın oynaması o kaskın sana büyük olduğunu ve sana tam koruma sağlamayacağı anlamına gelir. Yani kafan kaskın çerisinde hareket edecek yer buluyorsa kask sana uygun değil, ya büyük, ya küçük (oynayabiliyorsa nasıl küçük olacak derseniz, kask küçükse kafanızın üst kısmı kaskın üst kısmına oturmaz yerleşmez, boşluk kalır).
---------- Post added at 12:09 ---------- Previous post was at 12:03 ----------
"Yazın tam kapalı kask aşırı bunaltıcı mı?"
Evet ama kafan buna değmez mi?

Yazın özellikle durduğun anlarda güneş tam kapalı kaskı iyi pişiriyor. Işıklarda durdun, anında güneşin etkisini hissediyoruz zaten, o sebeple siyah renk ne kadar az ise o kadar iyi. Durduğunda vizörünü açıyorsun, ki bu her zaman kaskın çene kısmını açmaktan daha kolay. Bir süre hareket edince vizörden gelen hava harını alıyor insanın.
Benim açılabilir kask almamamın sebebi gördüğüm sürücüler. Yazın açıyorlar ve kapamadan seyahat ediyorlar çenelerini. Demek ki böyle bir konfor varsa ben de aynısını yaparım diyorum ve tam kapalı kask alıyorum. İstesemde istemesemde çenem açık gezmiyorum yani