son kullanma tarihi kavramı dümdüz ticari bir yalan, nette şöyle güzel bir video da anlatıyor
https://www.youtube.com/watch?v=QYfgD12JXtg
5 yıl sınırı, bir akıl mantıkla, rasyonel bir dayanakla söylenenen bir şey değil, videoda bisiklet kasklarının 20 küsür yılda bile aynı dayanım gösterdiğini belirtiyor, bu tek başına 5 yıl olayının ticari bir yalan olduğunun kanıtı. (kask kötü kullanımda 5 yıl olmadan eskiyebilir o ayrı)
5 yıl rakamı kask üreticilerinin amerikan dot kurumuna tavsiyesi, gerçekte bir kask çok az kullanılır ve iyi saklanırsa 10+ - 15+ yıl rahat dayanacaktır, kaldı ki kask eskiyince direkt kumdan kale gibi dağılmıyor, koruma sağladığı hız aralığı azalıyor, uydurarak örneklemek gerekirse:
yeni kask 130 kmye kadar koruyorsa
0 yıllık 130
1 yıllık 120
2 yıllık 115
3 yıllık 110
4 yıllık 105 gibi söyleyebiliriz (kinetik enerji hızın karesiyle doğru orantılı, 130dan 120ye düşüş, 120den 110a düşüşten çok daha büyük dayanım kaybı ile oluyor)
kask çok eskise bile, 50-60 km gibi hızlarda koruma sağlayacaktır, en boktan çinli nazi kaskları bile şehir içi hızlarında ne canlar kurtardı, önemli konu kazasız olması ve orta malzemenin ezilmemesi (alışveriş yaparken ağır şeyleri kaska koymamak lazım)
diğer taraftan benim adım yardırcan, her gün şehir içi 160 yapmazsam rahat edemiyorum diyen yardırcan beyefendi için kask ömrü 1 yıldır. 10bin-20 bin tl yardırcan beyin hayatından önemli değildir sonuçta, 160la olan koruma 150ye düştüğü an yenilenmeli, yardırcan mantığına göre kaza anında kafanın sağlam kalması çok önemli, ya 150 ile yapılan kazada kask 1 yıllık olduğu için ölürse?
oto lastiği konusu tamamen farklı, oto lastiği durduğu yerde iç kimyası değiştiği için eskidikçe kötüleşiyor, kasklar durduğu yerde kimya değiştirmez. darbe ile, sıcaklık farkı ve uv ile yıpranır.
iç pedler düz kumaş, zamanla yıpranıyor, çıkarılabiliyorsa bir terzide tamir edilmesi gibi opsiyonlar mümkün, hatta teoride kafaya bol gelen kask bile uğraşılırsa oturtulabilir.
kaskın orta kısmı, poliestren madde, bizi asıl koruyan ve darbeyi asıl sönümleyen yer, darbe almadığı veya ozel tip plastiği eriten kimyasalla karşılaşmadığı (günlük hayatta böyle bir durum yok) sürece belki 100lerce yıl dayanıyor, ter-nem bu malzemeyi eskitmiyor
kaskın dış kısmı noktasal darbeyi geniş bir alana yayan, bu esnada kırılan yer, güneşten, motoru sürerken kaska çarpan minik taşlar-böcekler vbden aşınıyor,sıfır kaskı alıp sıkarsan bir çatırdama duymazsın, eskimiş kaskı alıp sıkarsan, yıpranmayla orantılı çatır çutur sesler çıkar. bu seslere rağmen kaskın şehir içi hız limitlerinde yetersiz kalması, iyi bakılmış kasklarda 10 yılı geçebilir, haftada bir saat kullanılan kask ile günde bir saat kullanılan kask aynı oranda eskimeyecektir,tahminen her gün bir saat bile kullanılsa, 10 yıl civarı dayanacaktır (kişi köylük yerdeyse, her gün önündeki kamyonlardan çakıl taşları yiyorsa 2 seneye ömrünü tamamlayacaktır)
bunlara rağmen, kaskın ömrünü limitleyen başka şeyler de var, ilk olarak vizörün çizilmesi ve görüşü bozması, yedek vizör varsa sorun değil, videoda ayrıca ucuz (çin üretimi) kasklarda metal parçaların çürüdüğünden bahsediyor, kask kaza anında kafadan uçup giderse, (ben 20 dolarlık çinli bir kaskı, yaz aylarında defalarca denize sokarak kullandım, 8. senesinde, bakkala falan giderken kullanıyorum, çok çok hafif paslanma oldu fakat kaskın denize sokulmaması lazım

, videodaki paslananlar nasıl olmuş hiç bir fikrim yok)
toparlarsak, kaskı deli gibi, her gün 3-5 saat kullanırsak,yazın güneş altında bolca kalırsa, 5 yıla değiştirmek mantıklı olabilir (köylük-tenha yerde 50 km ile kullanan için çok daha uzun) ,normal kullanımda, kaskı 5 yılda hız limitlerinin altında dayanım gösterecek şekilde yıpratmak pek mümkün değil, sürücünün arada kaskı 10-20 cm yerlerden atarak basket oynaması, sık sık kaskın üzerine oturması ve her gün güneş altında tutması falan gibi fantezi yapması ile anca.
senin kaskın resminde kaskın 5 yıla son kullanma tarihi olduğu yazmıyor, o yazan şey 5 yıl boyunca firmanın aynı etiketle üretim yapması durumu (muhtemelen kullanıcıları kıllandırmak gibi psikolojik oyunlar da düşünülmüştür, büyük firmalar psikoloji etkileyen kumarhane taktiklerini hayatın her alanına uyarlıyorlar)
toplumda bilgi yeterli seviyede olmazsa, duygular ortaya çıkar, kaskların ömrü (veya siyaset, veya aşı konusu, veya iklim oyunları) rasyonel birşey olmak yerine duygusal birşeye dönüşür. ticari firmalar da halkı keriz yerine koyup, irrasyonel korku duygularını kullanarak onları, onların iyiliği için çok güzel sömürür.
5 yılda kaskın ömrü dolar hurafesi, kaskların 5 yıl+1. günde, külkedisi masalındaki balkabağına dönüştüğüne inanan, bilgisiz toplum gerektiren bir hurafe.sadece buna cahilce inanan kişilerin duygularındaki bir gerçeklik.
bir ipucu vereyim, bir yerde (mesela kasklarda) istatistik yoksa, her insanın boyu aynı, her kaskın ömrü aynı gibi söylemler varsa, orada bir dolandırıcılık vardır.