Kask Ömrü Hakkında

Merhaba değerli abilerim kardeşlerim. Üretim tarihi Aralık 2020 olup , satın alıp kullanmaya başladığım tarih Ağustos 2021 tarihli MT marka kaskım var. Kaskımı aldığım tarihten de yaklaşık yüz bin kilometre motosiklet kullandım. İçerisindeki etikette de son kullanma tarihi Aralık 2025 diyor. Kasklards son kullanma tarihi gerçekten doğru bir bilgi mi yoksa üreticilerin müşteri yaşam boyu değerini arttırmak için yaptıkları pazarlama stratejisi mi? Sizce kaskımı değiştirmeli miyim? Kaskın iç yapısını aşağıya bırakıyorum.

Bu soruya alınabilmiş bir cevap yok.
=)

Ben bu süreye riayet ediyorum, 5 yıl dolduktan sonra ertesi gün kaskı çöpe atmıyorum ama 6. yılında artık kaskın yenisini alıyorum ve eskisi de yavaştan emekli oluyor. Kimi insanlar da bunun bir pazarlama hilesi olduğunu düşünüyor. İki görüşün de düşüncesini ispat edebileceği bir veri yok elimizde.

Fotoğraftan da herhangi bir şey anlaşılması mümkün değil bu arada.

Motosikleti
D400
Kaskın kullanım ömrü mevsim / terlemeniz / balaklava kullanımı / Düşürme - Darbe gibi birçok şeye göre değişiyor.

Zaman içinde evet darbe emiciliğinde vs bir düşüş olabilir ama şöyle düşünün 1 aralık SKT olan kask 20 kasımda %100 korurken 1 aralıkta korumaz hale gelmeyecektir.

Kaskı detaylıca söküp inceleyin, açıkçası düzgün bir kullanılan kask cok daha uzun süre idare edecektir diye düşünüyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
10 yıllık kasklar bile kullanan gördüm ama ben olsam onun riskini almazdım oyuncak değil sonuçta

Merhaba değerli abilerim kardeşlerim. Üretim tarihi Aralık 2020 olup , satın alıp kullanmaya başladığım tarih Ağustos 2021 tarihli MT marka kaskım var. Kaskımı aldığım tarihten de yaklaşık yüz bin kilometre motosiklet kullandım. İçerisindeki etikette de son kullanma tarihi Aralık 2025 diyor. Kasklards son kullanma tarihi gerçekten doğru bir bilgi mi yoksa üreticilerin müşteri yaşam boyu değerini arttırmak için yaptıkları pazarlama stratejisi mi? Sizce kaskımı değiştirmeli miyim? Kaskın iç yapısını aşağıya bırakıyorum.
[url]https://i.hizliresim.com/cwqe3di.jpg[/url]
[url]https://i.hizliresim.com/mlz07s6.jpg[/url]

Normalde araba lastiklerinin ömrü 20bin KM ama ülkemizde 60bin KMye kadar kullanılıyor :D çatlak oluşmuş , o olmuşmuş yine de kullanıyoruz . Kaskta aynı şekilde ama 5. yıl dolduğu gibi direkt fırlatmak mantıksız geliyor, ortalama bir kask en az 8-10bin TL . Direkt değiştirmek daha mantıklı ama yapamıyoruz. 5 Yıl olmadan da ömrünü tamamlıyabilir , güneş altına kalır veya soğuk sıcakta kullanılır sürekli pedler de aynı şekilde çoğu kurye kaskı sürekli tak çıkar yaptığı için pedlerin içinden geçilmiş oluyo :D . Tavsiye edilen değiştirme süresi fark edebilir , genel bir şey diye düşünüyorum 6. veya 7. yılını doldurunca da değiştirebilisin ama aklında hep bir kuşku olur.

Kimse bir şey diyemez kullanan sen olduğun için.
Eskiden bura da araştırılmıştı yanlışım varsa düzeltilsin tabi.
Elimizden bile her düştüğün de kaskın ömrü kısalıyor illaki.
AZ bir sene geçmemiş sonuçta illa ufak darbeler almış oluyor.
Ekonomimiz kötü evet ama kullanıyorsak en önemli bölgemizi koruyan ekipmana özen göstermemiz lazım mecburuz.
Bir şey olmaz deyip güvenmek kumar gibi olur sanki :)
Hepimize kazasız sürüşler.

Ureticiler 5 yildan sonra gerekli gorulurse degistir diyor.ben sahsen 5,6 yil kullanir degistirirdim.
Bu arada aynen oto lastik konusuda cok sikintili forumlarda 50bin yazan var.
Oto lastik min 25bin max 35bin km sonra cop oluyor.aksini idda eden kendini kandiriyor.
40bin km yapmis lastik yagmurda yada tozda heran kayabilir.kaymasi onemli degil heran patlayabilir.4uncu yila gelince zaten lastik catliyor ve sertlesiyor.sagliklisi 4yil 35bin km

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Fotodan görünene göre son kullanma tarihi yazmıyor kaskta. üretim tarihi her iki etikette de aralık 2020 işaretlenmiş. Aralık 2025'de 5 yıl dolacak, kask üreticileri 5 yıl tavsiye ediyorlar, daha 1 yılınız var.

Benim kaskımda da üretim tarihi şubat 2020 yazıyor, 3 ay sonra dolacak 5 yılı ama dikkatli kullandım, hiç yere düşürmedim, bir süre daha idare eder ama sıkıldım artık bu kasktan, o arada daha öncelikli bir masraf çıkmazsa mart - nisan gibi yurtdışına gitme niyetim var o zaman yenisini alacağım.

Motosikleti
1190 ADV
5 Yıl içinde en iyi kaskın bile vizörü harita gibi olur. Paran varsa yenile. Yoksa zaten sonuç değişmeyecek, kullanmaya devam edeceksin mevcut kaskını.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Benim iki kaskım da 11 yıllık :)
2013'te almıştım.
Sonrasında da düzgün bir kask almaya ayıracak maddi durum olmadı maalesef.

UV isinlarini plastik kokenli olsun olmasin butun malzemeler için oldukça yipraticidir. Is güvenliği ekipmanlarında da hiçbir şey olmasa bile 5 yıl sonunda değişim öngörülur.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
"Acaba ömrü dolmuş mudur?" diye şüpheye düşmüşsek imkan yaratıp kaskı yenilemenin sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Aynı kaskla bu kadar uzun süre ve km sürmek bence alınabilecek bir risk değil.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
1 senelik sena outride xxl kaskım var saçım uzunken almıştım şimdi saçları bi kestim 2 beden düştü kask bedenim malum yeni kask almak zorunda kaldım..

5 yıllık ömrü dolduysa değişim gerekir. Kask kafana 2 beden büyük gelmeye başlasıysa, kafan kaskın içinde serbest bir şekilde hareket ediyorsa yıl ömrünü beklemeye gerek yoktur, o kask ömrünü doldurmak üzeredir. (Yoğun kullanım sonucu)

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:59 ----------

Ureticiler 5 yildan sonra gerekli gorulurse degistir diyor.ben sahsen 5,6 yil kullanir degistirirdim.
Bu arada aynen oto lastik konusuda cok sikintili forumlarda 50bin yazan var.
Oto lastik min 25bin max 35bin km sonra cop oluyor.aksini idda eden kendini kandiriyor.
40bin km yapmis lastik yagmurda yada tozda heran kayabilir.kaymasi onemli degil heran patlayabilir.4uncu yila gelince zaten lastik catliyor ve sertlesiyor.sagliklisi 4yil 35bin km

Uzun süre dayanıyor diye tahta gibi lastik alıyor insanlar. O lastik tabi ki 50 bin km de götürür 60 bin km de. Tutuş filan zaten hak getire. O lastiği ısıtmak için Edirne'den Ardahan'a sürmek gerek.

böyle bir marka için zaten 5 sene gayet yeterli hocam.heleki hergün kullanıyorsanız zaten hakkı verilmiş demek.

Cam denilen kasklardan olsa belki dış malzemesi bozulmaya başlamıştır diye düşünürdüm ama plastik dış yüzeyli kaskların pek ömrünün olduğunu düşünmüyorum. Zaten içinde ki malzeme de bildiğimiz beyaz köpüğün siyaha boyanmışı. O da petro kimya üretimi olduğu için onunda çürüyeceğini düşünmüyorum. Ben şahsen eski kaslarımı kullanıyordum

CRF

Hocam 5 yıl 100 bın km kullanmışsın zaten. Bilgi yalan olduğunu düşünüyor dahi olsan 1-2 yıl daha belkı kullanım ıcın boyle bır rıske gırmeye değer mi?

15-20 bın TL alacagın yeni bir kask senden daha kıymetli degil.

Motosiklet'de tasaruf olmaz abi ben buna ınanıyorum.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Sadece mantıksal bir değerlendirme yapacağım.

Bir motosiklet kaskı 3 katmandan oluşur.
1)Dış Kabuk (Darbenin gücünü dış kabuğun tamamına yayar)
2)Darbe Emici Köpük (Gelen gücü absorbe eder)
3)İç Pedler (Konfor amaçlı)

2. katman olan köpük Polistiren denilen bir malzemedir. 5 yıl sonra veya 5 yıldan itibaren darbe emici özelliğini yitiriyor olabilir.
Bu açıdan düşünürsek güvenli tarafta kalmak adına 5 yılda bir değiştirmek daha iyi olabilir.

son kullanma tarihi kavramı dümdüz ticari bir yalan, nette şöyle güzel bir video da anlatıyor
https://www.youtube.com/watch?v=QYfgD12JXtg

5 yıl sınırı, bir akıl mantıkla, rasyonel bir dayanakla söylenenen bir şey değil, videoda bisiklet kasklarının 20 küsür yılda bile aynı dayanım gösterdiğini belirtiyor, bu tek başına 5 yıl olayının ticari bir yalan olduğunun kanıtı. (kask kötü kullanımda 5 yıl olmadan eskiyebilir o ayrı)

5 yıl rakamı kask üreticilerinin amerikan dot kurumuna tavsiyesi, gerçekte bir kask çok az kullanılır ve iyi saklanırsa 10+ - 15+ yıl rahat dayanacaktır, kaldı ki kask eskiyince direkt kumdan kale gibi dağılmıyor, koruma sağladığı hız aralığı azalıyor, uydurarak örneklemek gerekirse:
yeni kask 130 kmye kadar koruyorsa

0 yıllık 130
1 yıllık 120
2 yıllık 115
3 yıllık 110
4 yıllık 105 gibi söyleyebiliriz (kinetik enerji hızın karesiyle doğru orantılı, 130dan 120ye düşüş, 120den 110a düşüşten çok daha büyük dayanım kaybı ile oluyor)

kask çok eskise bile, 50-60 km gibi hızlarda koruma sağlayacaktır, en boktan çinli nazi kaskları bile şehir içi hızlarında ne canlar kurtardı, önemli konu kazasız olması ve orta malzemenin ezilmemesi (alışveriş yaparken ağır şeyleri kaska koymamak lazım)

diğer taraftan benim adım yardırcan, her gün şehir içi 160 yapmazsam rahat edemiyorum diyen yardırcan beyefendi için kask ömrü 1 yıldır. 10bin-20 bin tl yardırcan beyin hayatından önemli değildir sonuçta, 160la olan koruma 150ye düştüğü an yenilenmeli, yardırcan mantığına göre kaza anında kafanın sağlam kalması çok önemli, ya 150 ile yapılan kazada kask 1 yıllık olduğu için ölürse?

oto lastiği konusu tamamen farklı, oto lastiği durduğu yerde iç kimyası değiştiği için eskidikçe kötüleşiyor, kasklar durduğu yerde kimya değiştirmez. darbe ile, sıcaklık farkı ve uv ile yıpranır.

iç pedler düz kumaş, zamanla yıpranıyor, çıkarılabiliyorsa bir terzide tamir edilmesi gibi opsiyonlar mümkün, hatta teoride kafaya bol gelen kask bile uğraşılırsa oturtulabilir.

kaskın orta kısmı, poliestren madde, bizi asıl koruyan ve darbeyi asıl sönümleyen yer, darbe almadığı veya ozel tip plastiği eriten kimyasalla karşılaşmadığı (günlük hayatta böyle bir durum yok) sürece belki 100lerce yıl dayanıyor, ter-nem bu malzemeyi eskitmiyor

kaskın dış kısmı noktasal darbeyi geniş bir alana yayan, bu esnada kırılan yer, güneşten, motoru sürerken kaska çarpan minik taşlar-böcekler vbden aşınıyor,sıfır kaskı alıp sıkarsan bir çatırdama duymazsın, eskimiş kaskı alıp sıkarsan, yıpranmayla orantılı çatır çutur sesler çıkar. bu seslere rağmen kaskın şehir içi hız limitlerinde yetersiz kalması, iyi bakılmış kasklarda 10 yılı geçebilir, haftada bir saat kullanılan kask ile günde bir saat kullanılan kask aynı oranda eskimeyecektir,tahminen her gün bir saat bile kullanılsa, 10 yıl civarı dayanacaktır (kişi köylük yerdeyse, her gün önündeki kamyonlardan çakıl taşları yiyorsa 2 seneye ömrünü tamamlayacaktır)

bunlara rağmen, kaskın ömrünü limitleyen başka şeyler de var, ilk olarak vizörün çizilmesi ve görüşü bozması, yedek vizör varsa sorun değil, videoda ayrıca ucuz (çin üretimi) kasklarda metal parçaların çürüdüğünden bahsediyor, kask kaza anında kafadan uçup giderse, (ben 20 dolarlık çinli bir kaskı, yaz aylarında defalarca denize sokarak kullandım, 8. senesinde, bakkala falan giderken kullanıyorum, çok çok hafif paslanma oldu fakat kaskın denize sokulmaması lazım :D, videodaki paslananlar nasıl olmuş hiç bir fikrim yok)

toparlarsak, kaskı deli gibi, her gün 3-5 saat kullanırsak,yazın güneş altında bolca kalırsa, 5 yıla değiştirmek mantıklı olabilir (köylük-tenha yerde 50 km ile kullanan için çok daha uzun) ,normal kullanımda, kaskı 5 yılda hız limitlerinin altında dayanım gösterecek şekilde yıpratmak pek mümkün değil, sürücünün arada kaskı 10-20 cm yerlerden atarak basket oynaması, sık sık kaskın üzerine oturması ve her gün güneş altında tutması falan gibi fantezi yapması ile anca.

senin kaskın resminde kaskın 5 yıla son kullanma tarihi olduğu yazmıyor, o yazan şey 5 yıl boyunca firmanın aynı etiketle üretim yapması durumu (muhtemelen kullanıcıları kıllandırmak gibi psikolojik oyunlar da düşünülmüştür, büyük firmalar psikoloji etkileyen kumarhane taktiklerini hayatın her alanına uyarlıyorlar)

toplumda bilgi yeterli seviyede olmazsa, duygular ortaya çıkar, kaskların ömrü (veya siyaset, veya aşı konusu, veya iklim oyunları) rasyonel birşey olmak yerine duygusal birşeye dönüşür. ticari firmalar da halkı keriz yerine koyup, irrasyonel korku duygularını kullanarak onları, onların iyiliği için çok güzel sömürür.
5 yılda kaskın ömrü dolar hurafesi, kaskların 5 yıl+1. günde, külkedisi masalındaki balkabağına dönüştüğüne inanan, bilgisiz toplum gerektiren bir hurafe.sadece buna cahilce inanan kişilerin duygularındaki bir gerçeklik.

bir ipucu vereyim, bir yerde (mesela kasklarda) istatistik yoksa, her insanın boyu aynı, her kaskın ömrü aynı gibi söylemler varsa, orada bir dolandırıcılık vardır.

Son düzenleme:
son kullanma tarihi kavramı dümdüz ticari bir yalan, nette şöyle güzel bir video da anlatıyor
https://www.youtube.com/watch?v=QYfgD12JXtg

5 yıl sınırı, bir akıl mantıkla, rasyonel bir dayanakla söylenenen bir şey değil, videoda bisiklet kasklarının 20 küsür yılda bile aynı dayanım gösterdiğini belirtiyor, bu tek başına 5 yıl olayının ticari bir yalan olduğunun kanıtı. (kask kötü kullanımda 5 yıl olmadan eskiyebilir o ayrı)

5 yıl rakamı kask üreticilerinin amerikan dot kurumuna tavsiyesi, gerçekte bir kask çok az kullanılır ve iyi saklanırsa 10+ - 15+ yıl rahat dayanacaktır, kaldı ki kask eskiyince direkt kumdan kale gibi dağılmıyor, koruma sağladığı hız aralığı azalıyor, uydurarak örneklemek gerekirse:
yeni kask 130 kmye kadar koruyorsa

0 yıllık 130
1 yıllık 120
2 yıllık 115
3 yıllık 110
4 yıllık 105 gibi söyleyebiliriz (kinetik enerji hızın karesiyle doğru orantılı, 130dan 120ye düşüş, 120den 110a düşüşten çok daha büyük dayanım kaybı ile oluyor)

kask çok eskise bile, 50-60 km gibi hızlarda koruma sağlayacaktır, en boktan çinli nazi kaskları bile şehir içi hızlarında ne canlar kurtardı, önemli konu kazasız olması ve orta malzemenin ezilmemesi (alışveriş yaparken ağır şeyleri kaska koymamak lazım)

diğer taraftan benim adım yardırcan, her gün şehir içi 160 yapmazsam rahat edemiyorum diyen yardırcan beyefendi için kask ömrü 1 yıldır. 10bin-20 bin tl yardırcan beyin hayatından önemli değildir sonuçta, 160la olan koruma 150ye düştüğü an yenilenmeli, yardırcan mantığına göre kaza anında kafanın sağlam kalması çok önemli, ya 150 ile yapılan kazada kask 1 yıllık olduğu için ölürse?

oto lastiği konusu tamamen farklı, oto lastiği durduğu yerde iç kimyası değiştiği için eskidikçe kötüleşiyor, kasklar durduğu yerde kimya değiştirmez. darbe ile, sıcaklık farkı ve uv ile yıpranır.

iç pedler düz kumaş, zamanla yıpranıyor, çıkarılabiliyorsa bir terzide tamir edilmesi gibi opsiyonlar mümkün, hatta teoride kafaya bol gelen kask bile uğraşılırsa oturtulabilir.

kaskın orta kısmı, poliestren madde, bizi asıl koruyan ve darbeyi asıl sönümleyen yer, darbe almadığı veya ozel tip plastiği eriten kimyasalla karşılaşmadığı (günlük hayatta böyle bir durum yok) sürece belki 100lerce yıl dayanıyor, ter-nem bu malzemeyi eskitmiyor

kaskın dış kısmı noktasal darbeyi geniş bir alana yayan, bu esnada kırılan yer, güneşten, motoru sürerken kaska çarpan minik taşlar-böcekler vbden aşınıyor,sıfır kaskı alıp sıkarsan bir çatırdama duymazsın, eskimiş kaskı alıp sıkarsan, yıpranmayla orantılı çatır çutur sesler çıkar. bu seslere rağmen kaskın şehir içi hız limitlerinde yetersiz kalması, iyi bakılmış kasklarda 10 yılı geçebilir, haftada bir saat kullanılan kask ile günde bir saat kullanılan kask aynı oranda eskimeyecektir,tahminen her gün bir saat bile kullanılsa, 10 yıl civarı dayanacaktır (kişi köylük yerdeyse, her gün önündeki kamyonlardan çakıl taşları yiyorsa 2 seneye ömrünü tamamlayacaktır)

bunlara rağmen, kaskın ömrünü limitleyen başka şeyler de var, ilk olarak vizörün çizilmesi ve görüşü bozması, yedek vizör varsa sorun değil, videoda ayrıca ucuz (çin üretimi) kasklarda metal parçaların çürüdüğünden bahsediyor, kask kaza anında kafadan uçup giderse, (ben 20 dolarlık çinli bir kaskı, yaz aylarında defalarca denize sokarak kullandım, 8. senesinde, bakkala falan giderken kullanıyorum, çok çok hafif paslanma oldu fakat kaskın denize sokulmaması lazım :D, videodaki paslananlar nasıl olmuş hiç bir fikrim yok)

toparlarsak, kaskı deli gibi, her gün 3-5 saat kullanırsak,yazın güneş altında bolca kalırsa, 5 yıla değiştirmek mantıklı olabilir (köylük-tenha yerde 50 km ile kullanan için çok daha uzun) ,normal kullanımda, kaskı 5 yılda hız limitlerinin altında dayanım gösterecek şekilde yıpratmak pek mümkün değil, sürücünün arada kaskı 10-20 cm yerlerden atarak basket oynaması, sık sık kaskın üzerine oturması ve her gün güneş altında tutması falan gibi fantezi yapması ile anca.

senin kaskın resminde kaskın 5 yıla son kullanma tarihi olduğu yazmıyor, o yazan şey 5 yıl boyunca firmanın aynı etiketle üretim yapması durumu (muhtemelen kullanıcıları kıllandırmak gibi psikolojik oyunlar da düşünülmüştür, büyük firmalar psikoloji etkileyen kumarhane taktiklerini hayatın her alanına uyarlıyorlar)

toplumda bilgi yeterli seviyede olmazsa, duygular ortaya çıkar, kaskların ömrü (veya siyaset, veya aşı konusu, veya iklim oyunları) rasyonel birşey olmak yerine duygusal birşeye dönüşür. ticari firmalar da halkı keriz yerine koyup, irrasyonel korku duygularını kullanarak onları, onların iyiliği için çok güzel sömürür.
5 yılda kaskın ömrü dolar hurafesi, kaskların 5 yıl+1. günde, külkedisi masalındaki balkabağına dönüştüğüne inanan, bilgisiz toplum gerektiren bir hurafe.sadece buna cahilce inanan kişilerin duygularındaki bir gerçeklik.

bir ipucu vereyim, bir yerde (mesela kasklarda) istatistik yoksa, her insanın boyu aynı, her kaskın ömrü aynı gibi söylemler varsa, orada bir dolandırıcılık vardır.

Hocam soruma cevap verken herkese özellikle size teşekkür ederim yazınız için. 5 yıl + 1 günde kül olmayacak diyeninize de katılıyorum üretici 5 yıl dediyse vardır bildiği riske atmaya gerek yok diyeninize de katılıyorum. Ama sanırım ben kaskımı bu süreçte çok yıprattım defalarca elimden düştü , kuryelik yaparken 1 yıl boyunca günde 100-150 km yol yapacak sürede kafamdaydı. Kaskıma güzel bakmış olsam değiştirmemeyi , üreticilerin istediği tüketim canavarı müşteri profiline girmemeyi tercih ederdim sanırım ama yazdıklarınızı okuduktan sonra en azından bahsi geçen kaskımın çok yıprandığını düşündüğüm için yazın yenisi ile değiştireceğim. Umarım yeni kaskımı daha dikkatli bakarım 😁. Zamanını ayırıp cevap veren herkese tekrardan teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar