İnanıp, inanmamak sana kalmış. Dot ve ece içeriğini bilmiyorum. Sharp kendi sayfasında testlerin içeriğine dair bilgi veriyor.Bir kaç haftadır kafama takılan bi soru var bu sharp testinde bilindik kaliteli markaların düşük yıldız alıp 250 tl ye satılan ls2,grex veya lazer marka kaskların 4 yıldız alması ne kadar dogru.
Gelelim asıl konuya ben gidip ls2 nin ff352 kaskını alsam schubert in 3 yıldız almıs 2.000 liraya satılan kaskından daha güvenlimidir?
Pinlock değil ama kask içi güneş vizörü alın kısmını zayıflatıyor mesela.
Snell için ise üreticiler başvurup test için kask gönderiyor.
Ben buna çoook uzun seneler önce bakmıştım, tam hatırlamayabilirim. Hatırladığım kadarıyla Snell vakfı piyasadan kendisi ediniyordu test edeceği kaskı.
Sharp testlerine hic itibar etmedim şimdiye kadar. Arai düşük alıyor sharptan mesela umurumda mı yooo. Arai kullanıyorum ve bir sonraki kaskimda arai olacak.
Kazandığımızı geri vergi olarak verdiğimiz devletimize toplu mesaj atalım bir test merkezi kursunlar sonuçları da sharp gibi bizimle paylaşsınlar. O zaman güven problemi olmaz herhalde![]()
Bir Arai kullanıcısı olarak Sharp testini önemsiyor, ve daha önce yazdığım gibi bağımsızlık noktasında diğer testlerden önde olduğunu düşünüyorum.Hatta arai sharpa prestij kaybindan dolayi dava açıp davayi kaybedip sharpin prestijini sarstigi icin para odemisligi bile var.
Sharp testini tartışma konusu haline getirip yaygara koparanlar sadece araiye çok para verip alanlar. Sadece Türkiyede değil yurtdışı forumlarda da baya bi ağlamışlar. Hatta arai sharpa prestij kaybindan dolayi dava açıp davayi kaybedip sharpin prestijini sarstigi icin para odemisligi bile var.
Sharp testi hemen hemen 10 yıldır var ve 10 sene önceki forum yorumlarını bugünkü yorumlarla kıyasladığımızda millet olarak kask bilgimizin baya artmış olduğunu görüyorum. Gerçi araiciler hep aynı yerde , 10-15 yıldır aynı kaski üreten arai markasi gibi (
Normal kullanici : materyalin önemi, darbe testi şu şekillerde yapılıyor, koruma unsurunu zayıflatan faktörler.
Arai kullancisi: çok para verdim aldım en iyisi bu :mrgreen:
Sonuc: koruma faktörünü sadece marka bilinirliği ve fiyata bağlayanların olduğu yerde sharp testi cozumsuz olarak sonsuz tartışmaya girer.
Sharp bir standart değil.
Sizin kask alırken aramanız gereken şey standartlardır.
Türkiye bir çok avrupa ülkesi gibi ECE standardını kabul ediyor. İlerde kendi standartlarımızı koyarsak o zaman onu ararsınız.
ECE kabul sınırları bir hayli yüksek.
Bu nedenle ECE standardına sahip bir kaskınız varsa endişe etmenize gerek yok.
Eğer bu işin ibini dibini kurcalamaya kalkarsanız işin içinden çıkamazsınız.
Çünkü sharp da dahil bu testleri tam anlamıyla yapan bir kuruluş yok.
Tam anlamıyla sözünü açayım biraz.
Test yapan kurumlara şu soruları sorarsak alacağımız cevap ne olur mesela?
Bir kaskı test ederken her boyunu test ediyormusunuz ve sonucları yayınlıyormusunuz?
Diyelim ki her boyunu test ediyorsunuz. Peki içindeki kafa modeliniz ne kadar gerçekçi?
Öyle ya kafası 3 kg olan da var 5 kg olan da.
Her kafanın darbe dayanımı farklı üstelik.
Şöyle bir örnek vereyim.
Aynı kask boyunu kullanan iki kişiye odunla aynı şiddette bir darbe vurduğunuzda ikisi de aynı mı etkilenir?
Kendim futbol maçlarında tribünlerde karşı takım taraftarlarıyla aramızda çıkan entellektüel düzeyi yüksek tartışmalarda bunu bizzat çok defa denemişimdir.
Kimi odunu yiyince iki seksen uzanırken kimi sadece birazcık sarsılıyor.
Yani her kafanın ve bedenin yapısı farklı.
Kurumlar en zayıf halkaya göre test yaptıklarını söyleyeceklerdir. Peki bu kullanıcıya gereksiz fazla ağırlık olarak dönüyor olmasın?
Standart testleri nasıl yapılıyor?
Örneğin okuduğum bir makaleden aklımda kaldığı kadarıyla amerika test işini üreticiye bırakmış.
Kendi testini kendin yapacaksın ve standartları karşılıyorsa satacaksın diyor.
Firmalar bu testleri nasıl yapıyorlar?
Burda şu aklınıza gelmesin. Amerika serbest bırakmış ama ara sıra denetliyor.
Yakalarsa muck muck olacağından firmaların dalavere çevireceğini pek sanmıyorum. Zaten gerekte yok çünkü orada kask satan firmaların neredeyse tamamı ECE standartlarını karşılıyor ve ECE azami şartları gayet tatmin edici.
Yanlış aklımda kalmadıysa ECE kafaya yansıyan en fazla şiddeti 200 g olarak kabul ediyor.
Güzel haber piyasadaki bütün kasklar dış kabuk neyden yapılmış olursa olsun bu standardı karşılıyorlar.
Peki bunca tartışma neden çıkıyor?
Yukarıda da bahsettiğim gibi kullanılan model sayısı ve tipi bize tatmin edici bir sonuç vermiyor. Ha! Kafanız testlerde kullanılan modelle birebir aynıysa sizin için sorun yok bu kısmı geçebilirsiniz.
Diğer konu testlerin yapılış şekli.
Sharp ve yanlış hatırlamıyorsam Dot aynı noktaya aynı şiddette iki darbe uyguluyor.
Kask üreticileri doğal olarak itiraz ediyorlar.
Çünkü kaza anında kafanızı aynı noktaya aynı şiddette iki defa vurmanız fizik kurallarına aykırı.
Genellikle motosikletten düşersiniz. Hızla kafanızı yere vurursunuz ve ilerler başka bir yere bir daha vurursunuz.
Üstelik hızınız azalacağı için ikinci darbenin şiddeti daha az olacaktır.
Şimdi ne zararı var diyeceksiniz.
Firmalar o test noktalarını güçlendirmek için daha fazla malzeme kullandıklarını bununda kaskın ağırlığını arttırdığını söylüyorlar.
Ya da kaskı hafifletmek için daha pahalı malzemeler kullanıyorlar.
Bu durumda biz son kullanıcılar ya ağır kasklar kullanmak zorunda kalıyoruz ya da konfor için daha fazla paralar ödüyoruz.
Basitçe anlatmak gerekirse 1100gr ağırlığında plastik bir kask kafamıza gelen darbeyi 200 g şiddetine indiriyor. Yani yeterli.
Fakat x testi burası ikinci darbeyi de karşılamalı diye bir standart koyunca firma aslında 1100 gr yaptığı kaska ilave yapıyor ve kask oluyor 1500 gr.
Ya da plastik yerine karbon kullanıyor ama bu sefer 500 liralık kask oluyor 1500 lira.
Olsun güvenliğimizden önemli mi?
Değil tabi ama şöyle de bir şey var.
Tüm bu testler motosikletin üzerinden yere düşmeniz varsayılarak yapılıyor.
Yani saatte ortalama 50-70km/h gibi bir hızda olası çarpma şiddetinde.
90 km/h ile bir yere kafayı vurursanız 5 yıldızlısının bile sizi koruma garantisi yok.
Yine bu testlerde kullanılan çarpma malzemeleri nedir?
Kafanızı nereye vuracağınızı biliyorsanız bunlar sizin için önemli değil ama genellikle bilmiyoruz.
Sivri bir şeye mi carpacagız oval mi?
Asfalta mı kaldırım kenarına mı?
Bu testlerde kaska çarpan maddeler ne kadar gerçekçi?
Bunlar da tartışmanın diğer tarafı.
Daha çok yazarım ama sıkmayalım.
Bunca yazıdan sonra benden bir sonuca varmamı bekliyor olabilirsiniz.
Maalesef sizi hayal kırıklığına uğratacağım.
Ben sadece kendi bakış açımı anlatayım.
Motosiklet kaskı olarak satılan tüm kaskları endişelenmeden kullanırım.
Neredeyse 40 senedir motor üstündeyim ama bunun ancak son 20-25 senesi bilinçli bir kullanıcı olarak geçti.
1500-1600 gr ağırlığında kasklar taktık.
Günümüzde 950 gr 1100 gr ağırlığında kasklar satılıyor. İnsan bunca zaman sonra biraz konfor arıyor. İmkanım vardı alabildim ama olmasaydı ağır kaskları takmaya hiç gocunmadan devam ederdim.
Velhasıl diyeceğim şu ki çok tanınmış X firmasının 1500gr kaskını alacağıma pek tanınmamış A firmasının 1100 gr kaskını tercih ederim. Yeter ki ECE standartlarına uygun olsun benim için yeterli.
Bu yazdıklarım cadde kullanımlarında kurallara uygun sürüş yapan sürücüler için geçerlidir.
Biraz azıtayım dediginiz alanlarda kafanızı koruyacak bir kask henüz icat edilmedi. Ama her zaman söylediğim gibi motosiklet sürücüsü ekipmanına güvenmeli.
Kafanızda acabalarla güvenli sürüş yapamazsınız. Bu nedenle hangi kask içinizin rahat etmesini sağlıyorsa onu alın.
Kask tercihinizi nasıl yapmanız gerektiğini ve kaskın işlevini önceki yıllarda uzun uzun anlatmıştım.
O konuları da bulun okuyun.