Karar Tracer 700

Motosikleti
Dominar 250
Selam dostlar,
Benim sport touring arayışını az çok biliyorsunuz. Biraz fantasik konular da konuştuk, boş geldiyse affola. Forumdaki sohbetler, tartışmalar, konuşmalar sonucunda 2019 model Tracer 700 almaya karar verdim.
Katkılarınız için teşekkürler.

Şimdiden hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız binmen dileğiyle hocam.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Selam dostlar,
Benim sport touring arayışını az çok biliyorsunuz. Biraz fantasik konular da konuştuk, boş geldiyse affola. Forumdaki sohbetler, tartışmalar, konuşmalar sonucunda 2019 model Tracer 700 almaya karar verdim.
Katkılarınız için teşekkürler.
Hayırlı olsun, güle güle kullanın motorunuzu

Motosikleti
cb 125 f
kararınız hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız güzel günlerde motorun kendisini de almak nasip olur inşallah :)

Motosikleti
KTM 790 Adventure
Hayırlı olsun, kararını güle güle kullan.

Motosikleti
KTM 790 Adventure
Siyahi Üstadım Merhaba, Rica etsem KTM ile ilgili görüşlerinizi açıklar mısınız?
Duke390 düşünüyorum Tavsiyelerinizi veyahut eleştirel yorumlarınızı yapma şansınız var mı?

Ben Duke 390'dan KTM 790 Adv'ye geçiş yaptım. (Fotoğrafta soldaki eski motorum Duke 390, sağdaki ise şu an kullandığım 790 Adv.)

Dahil olduğum motosiklet grubu genellikle yaylalara, antik kentlere ve farklı rotalara geziler düzenleyen bir grup. Dolayısıyla gruptaki motorların büyük çoğunluğu ADV sınıfında. Triumph Tiger 1200 Explorer, BMW R1250 GS, Husqvarna Norden 901 gibi motosikletlerle birlikte sürüş yapıyoruz.

Ben de 390 ile bir süre bu gruba eşlik ettim ve zaman içerisinde motorun benim kullanım şeklime göre bazı noktalarda yetersiz kaldığını hissetmeye başladım.

Duke 390 ile yaşadığım sorunlar

Özellikle yayla yollarına ve bozuk zeminlere girdiğimizde Duke 390 ile resmen mücadele ediyordum. Küçük teker çapı ve daha sert süspansiyon yapısı nedeniyle bozuk, taşlı ve toprak yollarda diğer ADV motorlara göre çok daha fazla yoruluyordum.

Bir de grupla otoban veya uzun yola çıktığımızda seyir hızlarımız zaman zaman 160 km/s civarına çıkıyordu. 390'ın motoru bu hızlara çıkabiliyor ancak yüksek hızlarda uzun süre seyretmek konusunda motorun artık sınırlarına yaklaştığını hissediyordum.

Özellikle 160 km/s ile giderken 1250 GS kullanan arkadaşlar gazı açtığında, benim yapabildiğim tek şey arkalarından bakmak oluyordu. 😄

Sonunda artık bu duruma bir son vermeye karar verdim. Duke 390'ı satıp üzerine yaklaşık 150 bin TL ekleyerek KTM 790 ADV'ye geçtim.

790'a geçince ne değişti?

Açıkçası motoru değiştirdikten sonra özellikle bozuk yollar konusunda ciddi bir rahatlama yaşadım.

Çukurlar, bozuk asfaltlar, toprak yollar ve yayla yolları artık benim için çok daha kolay hale geldi. Özellikle 21 inç ön tekerleğin avantajını bozuk zeminlerde gerçekten hissediyorsunuz.

Ancak 790 ADV'nin süspansiyonu bana hâlâ biraz sert geliyor. Geçenlerde gruptaki Tiger 1200 Explorer'ı kısa süreliğine deneme fırsatım oldu. Onun süspansiyonları bana göre çok daha esnek ve konforluydu.

790'ı önümüzdeki hafta bakım için servise bırakacağım. Serviste süspansiyon ayarlarını biraz daha yumuşatabileceklerini söylediler. Bakalım ayarlardan sonra nasıl bir fark olacak.

Duke 390 – Artıları ve Eksileri

Artıları

+ Şehir içi kullanım için çok ideal.
Alçak selesi ve küçük yapısı sayesinde özellikle yoğun trafikte oldukça rahat.

+ Ara hızlanmaları şehir içi için yeterli.
Şehir içinde gerektiğinde hızlı tepki verebiliyor.

+ Hafif.
Dar alanlarda, sıkışık trafikte ve düşük hızlarda kullanımı oldukça kolay.

+ Yakıt tüketimi daha düşük.

Eksileri

- Uzun yol ve otoban kullanımında yüksek hız performansı sınırlı kalıyor.
Özellikle yüksek hızlarda uzun süre seyretmek istediğinizde motorun kapasitesinin sınırlarına geliyorsunuz.

- Tek silindirli motor nedeniyle titreşim daha fazla.

- Küçük çaplı tekerlekler bozuk ve yarı arazi yollarda dezavantaj yaratabiliyor.
Özellikle ADV motorlarla birlikte sürüş yaptığınızda, bozuk zeminde motorun hakimiyeti ve konforu açısından farkı daha fazla hissediyorsunuz.

KTM 790 Adventure – Artıları ve Eksileri

Artıları

+ Yüksek sele sayesinde akan trafikte yola daha hakim hissediyorsun.

+ 21 inç ön tekerlek büyük avantaj.
Çukur, kasis, bozuk asfalt ve toprak yollarda motor çok daha rahat ilerliyor.

+ 95 beygirlik çift silindir motor gerçekten çok atik.
Özellikle ara hızlanmalarda Duke 390 ile arasında ciddi bir fark var. Ani sollamalarda çok daha hızlı tepki veriyor.

Uzun yolda da 180-190 km/s civarında seyir hızlarını rahatlıkla koruyabiliyorsun. Tabii bu hızların güvenli olup olmadığı tamamen yol, trafik ve sürüş koşullarına bağlı.

+ Virajlarda dengeli hissettiriyor.
Depo tasarımının ağırlık merkezi aşağıda. Bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Virajlarda motor bana daha dengeli geliyor. Bu tamamen benim kişisel sürüş hissiyatım.

+ Elektronik donanımlar sürüşü daha güvenli ve keyifli hale getiriyor.
Viraj ABS'si, çekiş kontrolü, sürüş modları ve Quickshifter gibi özellikler özellikle farklı yol koşullarında ciddi avantaj sağlıyor.

Eksileri

- Motor fazla sıcaklık yayıyor.
Havaların son dönemde çok sıcak olmasının da etkisi olabilir ama 790 AdDV'nin özellikle ayak bileklerime ve bacaklarıma verdiği sıcaklığı oldukça fazla hissediyorum. Duke 390'da bu kadar sıcaklık hissettiğimi hatırlamıyorum.

- Şehir içinde düşük hızlarda ve sıkışık trafikte yorucu olabiliyor.
Motorun daha ağır olması ve selenin yüksekliği nedeniyle dar sokaklarda, sıkışık trafikte ve sürekli dur-kalk yapılan yerlerde 390'a göre daha fazla enerji harcıyorsun.

- Sele konforu bana göre çok başarılı değil.
790 Adv'nin selesi bende 1 saatlik sürüş sonrasında apış arasında ve oturma bölgesinde uyuşma yapabiliyor. Ancak bu tamamen kişisel olabilir. 175 cm boyunda ve 85 kg ağırlığındayım, dolayısıyla farklı vücut yapısına sahip kullanıcılar farklı deneyimler yaşayabilir.

Yukarıda yazdıklarım tamamen kendi kullanım deneyimim ve kişisel görüşlerimdir. Her kullanıcının motosikletten beklentisi, kullanım şekli ve fiziksel yapısı farklı olduğu için herkes aynı deneyimi yaşamayabilir.

Benim kullanımım da , yani şehir içi + uzun yol + otoban + yayla yolları + ADV ağırlıklı bir grupla yapılan geziler düşünüldüğünde, 790 ADV'ye geçmek benim için doğru bir karar oldu.

Duke 390 ile şehir içinde işe gidip gelmek benim için çok daha kolaydı. Her gün motorla işe gidip gelirken yoğun trafikte aralardan geçmek, ışıklarda durmak ve düşük hızlarda manevra yapmak 390 ile çok daha rahattı. Alçak sele sayesinde durduğumda iki ayağımı da yere sağlam basabiliyor olmak da özellikle yoğun trafikte bana güven veriyordu.

790 ADV'ye geçtikten sonra motoru bahçemde bırakıp, işe gidip gelmek için işyeri servisi ile gidip gelmeye başladım.

Ben bugün yeniden seçim yapacak olsam Duke 390'a hiç bulaşmadan doğrudan 790 Adventure'a geçerdim.

Çift silindir motorun karakterini, ara hızlanmalardaki bariz farkı ve bozuk yollardaki ADV avantajını bizzat yaşadığım için, 390 yerine doğrudan 790 ADV'yi değerlendirmeni tavsiye ederim.

Duke 390 ile yaşadığım sorunlar

Özellikle yayla yollarına ve bozuk zeminlere girdiğimizde Duke 390 ile resmen mücadele ediyordum. Küçük teker çapı ve daha sert süspansiyon yapısı nedeniyle bozuk, taşlı ve toprak yollarda diğer ADV motorlara göre çok daha fazla yoruluyordum.

Bir de grupla otoban veya uzun yola çıktığımızda seyir hızlarımız zaman zaman 160 km/s civarına çıkıyordu. 390'ın motoru bu hızlara çıkabiliyor ancak yüksek hızlarda uzun süre seyretmek konusunda motorun artık sınırlarına yaklaştığını hissediyordum.

Özellikle 160 km/s ile giderken 1250 GS kullanan arkadaşlar gazı açtığında, benim yapabildiğim tek şey arkalarından bakmak oluyordu. 😄

Sonunda artık bu duruma bir son vermeye karar verdim. Duke 390'ı satıp üzerine yaklaşık 150 bin TL ekleyerek KTM 790 ADV'ye geçtim.

Duke 390 – Artıları ve Eksileri

Artıları

+ Şehir içi kullanım için çok ideal.
Alçak selesi ve küçük yapısı sayesinde özellikle yoğun trafikte oldukça rahat.

+ Ara hızlanmaları şehir içi için yeterli.
Şehir içinde gerektiğinde hızlı tepki verebiliyor.

+ Hafif.
Dar alanlarda, sıkışık trafikte ve düşük hızlarda kullanımı oldukça kolay.

+ Yakıt tüketimi daha düşük.

Eksileri

- Uzun yol ve otoban kullanımında yüksek hız performansı sınırlı kalıyor.
Özellikle yüksek hızlarda uzun süre seyretmek istediğinizde motorun kapasitesinin sınırlarına geliyorsunuz.

- Tek silindirli motor nedeniyle titreşim daha fazla.
Üstadım valla Emeğinize Elinize Sağlık Çok Güzel Çok Detaylı ve Açıklayıcı Yazmışsınız. Ancak Bu Kadar İyi Yazılabilirdi. Yaş olarak büyükseniz Ellerinizden, Küçükseniz Gözlerinizden Öpüyorum (23).
Bana Verdiğiniz Tavsiyede 790ı Seçme Konusuna Gelirsem de; Şayet ben sadece Otobanda, ve Şehir içinde kullanacağım. İş yerim Git Gel 14km.
Arada Akşam Turları, Ayda Yılda Bir İstanbul - Bilecik - Tekirdağ Yapacağım. Arazide Kullanmak gibi bir Niyetim yok açıkçası.
Tamamen Şahsi Kısa Sürüşler ve Arada Artçıyla 10 15km lik geziler. Eğer Bahsettiğiniz gibi Başınızı Ağrıtmadıysa ve Kronik sorunları yoksa 390 taraftarıyım. 2024 model bakıyorum. İlginize Ve Emeğinize Teşekkürler. Saygılar...

Motosikleti
KTM 790 Adventure
Üstadım valla Emeğinize Elinize Sağlık Çok Güzel Çok Detaylı ve Açıklayıcı Yazmışsınız. Ancak Bu Kadar İyi Yazılabilirdi. Yaş olarak büyükseniz Ellerinizden, Küçükseniz Gözlerinizden Öpüyorum (23).
Bana Verdiğiniz Tavsiyede 790ı Seçme Konusuna Gelirsem de; Şayet ben sadece Otobanda, ve Şehir içinde kullanacağım. İş yerim Git Gel 14km.
Arada Akşam Turları, Ayda Yılda Bir İstanbul - Bilecik - Tekirdağ Yapacağım. Arazide Kullanmak gibi bir Niyetim yok açıkçası.
Tamamen Şahsi Kısa Sürüşler ve Arada Artçıyla 10 15km lik geziler. Eğer Bahsettiğiniz gibi Başınızı Ağrıtmadıysa ve Kronik sorunları yoksa 390 taraftarıyım. 2024 model bakıyorum. İlginize Ve Emeğinize Teşekkürler. Saygılar..

Estağfurullah, güzel sözlerin için teşekkür ederim. Ne mutlu bana, faydalı olabildiysem.

Senin kullanım senaryonu okuyunca açıkçası ben de 390'ın senin için daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. İşe gidip gelme mesafen kısa, ağırlıklı olarak şehir içinde ve otobanda kullanacaksan, arada bir uzun yol yapıp arazide kullanmayacaksan 790'ın ADV avantajlarından tam anlamıyla faydalanamayabilirsin.

Ben Duke 390'ı almadan önce Pulsar 250 ve CFMOTO NK250 kullanmıştım. Açıkçası hayalimdeki motor Duke 390'dı. "Kim bilir şimdi 390 nasıl kaçar, hem daha karizmatik hem de daha kalıplı bir motor" diye düşünüyordum. Yanlış hatırlamıyorsam benimki 2023 modeldi.

Fakat 390'a sahip olduktan bir süre sonra, biraz hayal kırıklığı yaşamaya başladım. Evet, ara hızlanmaları gayet iyiydi ama top speed'e ulaşması biraz zaman alıyordu. Ayrıca 120-130 km/s'nin üzerine çıktığında titreşim belirgin şekilde artıyordu.

Bir de motorun görünüş olarak, benim hayalimdeki kadar cüsseli olmadığını fark ettim. Hatta bir keresinde full cam olan bir mağazanın önünden geçerken kendime ve motora baktığımda, motorun altımda biraz küçük kaldığını düşündüm. Bu nedenle aldıktan yaklaşık 2-3 ay sonra motordan bir nebze soğumaya başlamıştım.

Sen arada artçıyla da gezeceğini söylemişsin. Bu konuda da şunu söyleyebilirim; 390'ın arka selesi oldukça küçük. Artçı açısından çok konforlu bir motosiklet olduğunu düşünmüyorum. Özellikle arkaya bir topcase taktırmazsan, artçının dur-kalklarda ve yüksek hızlarda kendini sabit tutması biraz zor olabilir. Arka bölüm gerçekten dar.

Tabii gençken insanın altında biraz "şehir ve otoban faresi" olsun istiyor. Ama benim gibi 47 yaşına geldiğinde insanın beklentileri biraz değişiyor. Artık dağa, taşa, yaylalara, sakin ve huzurlu yerlere sürmek daha cazip geliyor. Bu nedenle her yola gelebilen ADV motorlar bizim yaşlarda ve kullanım tarzımızda daha makul hale geliyor.

Kendi tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki Duke 390 ilk başlarda ciddi bir heyecan yaratıyor, özellikle daha düşük hacimli bir motordan geçiyorsan performansı seni oldukça mutlu ediyor. Ancak bir süre sonra motorun bazı yönlerden yetersiz kaldığını hissetmeye başlayabiliyorsun.

Eğer illa naked tarzında bir motosiklet kullanmak istiyorsan ve bütçen de uygunsa, Duke 790'ı da değerlendirebilirsin. Tabii mümkünse çok hırpalanmamış, apaçilik yapılmamış, düzgün kullanılmış bir 790 bulabilirsen.

Ama tekrar söyleyeyim; senin kullanım senaryonda 390 mantıksız bir seçim değil. Hatta şehir içi kullanım ağırlıklı olduğu için 790'dan daha pratik ve ekonomik bile olabilir. Benim 390'dan sıkılmamın temel nedeni, motorun kendisinden ziyade kullanım şeklimin zamanla değişmesi ve ADV grubuyla yaptığım gezilerde motorun sınırlarını daha fazla hissetmeye başlamamdı.

Şimdiden gönlüne göre, temiz bir 390 bulmanı dilerim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar