Kapı Açma

Yaklaşık 5 aydır motor kullanıyorum. Özel dersler, yahaha academy, eğitim videoları vs. hepsini yaptım. Geçen gün bağdat caddesine paralel ara sokakta trafik sıkışmış, arabadaydık. Bir akrabamızı almaya gidiyorduk. Aracı eşim kullanıyordu. Sonra benden trafik sıkışık olduğu için, bir kaç sokak ötede oturan akrabamızı yürüyerek gidip almamı rica etti. 'Tabii' diyerek duran trafikte kapıyı açtım. Bu çok içgüdüseldi. Arkayı hiç kontrol etmedim. Allahtan herhangi bir motorluya zor bir an yaşatmadım.Yaklaşık 15sn sonra, ben indikten sonra, yanımızdan bir motorlu geçti.
Demek istediğim şey şu: O kadar alışmamışız ki, duran trafikte kapı açmadan önce motorlu geliyor mu diye kontrol etmeye, ne dersek diyelim motor kullanan biri olarak bu hatayı ben de yaptım. Yaptığım hatayı ancak yanımdan geçen motoru görünce, fark ettim. Belki bundan sonra yapmam ama hepimizin şunu anlaması lazım; sürücülerin ve araçların, motorculara oluşturduğu tehlikelerin çoğu bilinçsiz, içgüdüsel olarak yerleşmiş alışkanlıklar. Bu durumuların değişme şansı da maalesef yok.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Örneğin ben de otomobil kullanırken sağ aynamı hiç kontrol etmiyorum.
Gerçi, direksiyonu sürekli ufak ufak ayarlamalarla, şeridimde olabildiğince düz bir hatta ilerlemeye gayret ediyorum ama sağ ayna kontrolüm sıfır.

Buna karşılık motosiklet sürerken 4-5 saniyede bir iki aynamı da kontrol ederim ama bu alışkanlık sadece motosiklet kullanırken oturmuş demek ki.

Sti

Motorsiklet surucusu degilim,ama arabadan inecegim zaman hep motorcular aklima geliyo,ve arabadaki herkesi uyariyorum "arkaya bakmadan kapiyi acmayin" yada kaldirima sifir yanasip "kaldirim tarafindan inin" diyorum,kapi acmayla motorcunun basina cok farkli seyler gelebilir,belki hayatini bile kaybedebilir,oz elestiri yapmaniz gercekten guzel bi davranis,bundan sonra daha dikkatli olacaginiza eminim,en yakin zamanda turkiyeninde bu bilince varmasi,ve ehliyet hakkinda cok daha agir kosullarin gelmesi,zorlasmasi dilegiyle.

forumda takıldığımdan beri arabanın kapısı kaldırım tarafına gelse bile bakıyorum artık . sollama sağlama yaparken dikkat ediyorum çaprazımda onumde sağımda soulmda motor varsa 2-3 saniyede bir ona bakıyorum gözümden kayboldumu kör noktama geçtimi vsvs . birde arabayla selam veriyorum 2 dit dit yapıyorum bazilari karşılık veriyor hoşuna gidiyor insanin bu forum çok şey kattı cidden :mrgreen:. bakalım ekipmanlarım tam ehliyette hazır motoru bekliyoruz :D

Kendi babam araba kullanırken motosiklet gördüğünde(hele birde ufak scooter ise) şeridin yarısını gasp ederek geçer.. Baba bende motosiklet kullanıyorum bana da mı bunu yapacaksın dikkat diyorum 'ufak o sağdan gitsin' diye cevap veriyor..

Buradan çıkan sonuç; babana bile güvenme, başkalarına hiç mi hiç güvenme..

Yine de motosiklet ile asla sağdan geçmem sol taraftan yada ortadan aralara girerim..(emniyet şeridini kullanırım o ayrı(onu da köprüyü geçerken kullanırım e5 te üzerimize çıkarlar valla soldan devam orada)) Varsın 15 dk geç varayım..

En güzeli korna+göz teması.. arabada kulaklık takanlara çare bulamadım daha..

o zaman netice su:

eger araba söförlerini degistiremiyorsak yada daha dogrusu degistirilemiyorlarsa biz kendimizi mecburen degistirecegiz. aralardan gecerken her arabayi kayit altina almamiz lazim; acaba bu araba burdan cikar mi diye, bak bu araba saga yanasti galiba yolcu indirecek diye, gibi seyler.
yani demem o ki, trafikte maalesef paranoyak olmamiz lazim.

DKN

açtığınız yerde arabanın konumu önemli. cadde içerisinde sağa sola yanaşmadan yada otobanın ortasında açarsanız hatalısınız. diğer şartları motosiklet sürücüsü öngörmeli

O yüzden kapıyı açarken sürücü koltuğunda iseniz sag el kullanıyoruz

Karşındaki düşünmek değilde arkanızda çocuğunuz oturuyorsa daha araba durmadan gözler aynada arkaya sesleniyorsun,
"Büşra kapıyı açma babam, gelen var."
Bu cümle hiçbir zaman unutulmuyor. Bazen arka boş oluyor söylemiyorum. Kapımı açıyorum ben.
"Baba kapıyı açabilir miyim ?"
Diye bir ses duyuyorum :)

Diyeceğim kendimizi o kadar düşünmüyoruz, bugüne kadar ayna kontrolü yapmadan kapı açmadım ama açabilirim belki.
Ama biz değil bizden biri söz konusu olunca düşünmesekte bilinç altına işleniyor.

Sag elinizle kapi acmaya alistirin kendinizi, yurtdisinda sol el ile kapi acmak yasak bircok ulkede, keza sag ile acilan kapida istem disi omzun donuyor dikizi ve geriyi gorme firsatin oluyor..

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar