Yerli Üretim mi?
Bir çok arkadaşımız demişki;
"Kanuni parçaları yurt-dışından alıyor, Türkiye'de montaj yapıyor. Bu nedenle yerli malı değildir".
Bu şekilde düşünen arkadaşlar o zaman Fiat (Tofaş), Renault, Hyundai türü araçları da yerli üretim olarak görmüyor. Zira bu araçlar da malzemeleri yurt-dışından geliyor, Türkiye'de montajı yapılıyor. Hatta geçen gün gördüm, Renault'un bir yetkilisi "Artık Türkiye'de ürettiğimiz araçlar da %40 (Orandan kesin emin değilim) Türkiye'de üretilmiş ürün kullanacağız" diyordu. Peki Fiat'ın, Renault'un parçaları hangi ülkelerden geliyor? Büyük parçalar Avrupa'dan, ufaklıklar nereden hadi tahmin edin? Bir servise girerseniz çıkmış olan parçalarınızın üzerine bir bakın "Made in" neresiymiş?
Ben de bir Türk firması çıksın, a'dan z'ye her şeyi ile motorsiklet tasarlasın ve üretsin isterim. Ama daha önce de bahsedildiği üzere Türkiye'de işçi çalıştırmak zor, para kazanmak daha da zor. Sen 3 lira kazanırsan 1,5 YTL'yi devlet alıyor.
Sonuçta bence olaya şu şekilde bakmak lazım; "Kanuni Türk Ekonomisine bir şekilde katkı sağlıyor mu? Fabrikası aracılığı ile en azından x kişiye ekmek kapısı olmuş mu?" bence önemli olan budur.
Kanuni ile yaşanan problemlerin "bence" en önemli kısımını servisler oluşturuyor. Eğer kişinin kullandığı servis iyi ise problem yaşanmıyor. Yok eğer servis Fiat servisleri gibi çalışıyorsa ("şurada problem var diyince problemi çözmek yerine ilgili tüm parçaları değiştiriyorlarsa") başınız belada. Tabi bir de kişinin motosiklete nasıl davrandığı da önemli bir etken.
Kolay gelsin.