Öğrenciyken yaya çevirmeye denk geldim; sivil polisler kimlik sordu.
Ben de, sayın yaşlıveacemi abimizin tavsiye ettiği edayla "ne kimliği göstercem, hele siz bi önce polis olduğunuza dair kimliklerinizi bir gösterin" dedim

...
Bozum oldular... Birbirlerine baktılar... Biri diğerine "tamam göster" der gibi işaret etti ...
Kimliklerini gösterirken "Aha şimdi tuttun!" der gibiydiler
Harbi polislermiş... Nüfus cüzdanımı çıkardım, verdim... İnceden inceye bakıyor, çeviriyor ardına bakıyor, bana bakıyor... Gerçi yaram yok gocunayım...
Doğum tarihinden yaşa taktı; "askerde olman gerekmiyor mu senin?" dedi... Üni'deyim dedim... "O zaman okulda niye değilsin bu ssaatte?" ... "Part time çalışıyorum turizmde şurda" dedim, işyeri, adı, adresi, telefonu...
"Haftaya kadar sana süre", dedi, "öğrenci belgeni o zamana kadar al; haftaya part time çalıştığın işyerine bakmaya gelcem" dedi ...
İşyerine geç kaldım, çevirmeden dolayı. Anlattım... Yarın falan uğrarım okula dedim...
"Ne yapıyorsan, bırak, işi gücü, git hemen nerden alıyorsan öğrenci belgesi mi alcan askerlik tecil belgesi mi alcan, ne alacaksan git al, almadan da gelme!" dendi
Harbiden 1 hafta sonra çıktılar geldiler! Öğrenci işlerinden aldığım öğrenim belgesini gösterdim. Bakındılar gittiler.
Sanırım, kimliklerinin gösterilmesini istememe bozulmuşlardı... Oysa, bence en doğal hakkımdı.. Ne bilcem hakikaten polis olduklarını... Bana hak vereceklerine, kimliklerini gösterme talebine fena bozulmuşlardı anlaşılan...
Yine de, düşünüyorum da, iyi atlatmışım... Alıp götürseler, "mukavemetten", ohoo.. Götürmediler, haftaya geliriz dediler bıraktılar.
Tabii, o zamanlar, sene bilmem kaç... O zamanlar, buralar çamlıktı

Demokrasi henüz tramvaya benzetilmemişti...
Velhasılı;
Sivil olup polis olduğunu söyleyene tabii ki yine kimlik sorunuz.
Ama, bariz, üniformalı bir polis çevirmesinde bence çok da sorun çıkarmayınız. Onlar da görevlerini yapmaya çalışıyorlar...
İsviçre alplerinde değiliz, netekim...