Kalın lastik ?

Moderatör
Cogumuz da vardir bu dert, arka lastikleri kalinlastirmak.. Peki arka lastikleri kalinlastirmanin eksi ve artilari nelerdir ? Performansi dusurur mu ? Yol tutusu artar mi ? Fren mesafesi kisalir mi ? Var midir detaylarini bilen aramizda?

GKN

çeşitli sölentiler var ama
çekişi düşüreceği ve yakıtı arttıracağı malum
ama ne kadar?
hissedemezsin biile çok abartı bi genişletme yapmadıysan
bende gilera gfr var orjinal 150 ölçü yerine 160 taktım
hiç bişey farketmedim, daha rahat yatmama dışında:bounce:

he çok ince hesaplar yapsak illaki hızlanmada ve tüketimde farklılıklar çıkacaktır:cat:

motorları üretirken (büyük firmalar) lastiğin boyutunu optimum seviyede ayarlıyorlardır zaten... bence değiştirilmemeli...

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
belki daha çok sürtünme kuvveti sayesinde virajları daha güvenli almaya sebep olabilir.. ama ben manevra yeteğini azaltacağını düşünüyorum. Lütfen biri çıkıp ta arka lastikte ne manevrası demesin olur mu? Çok ısrar eden olursa gitsin okusun okulunda öğrensin gelsin.

genelde arka lastikler daha fazla aşındığı için kalın seçilirler. ama bi oran olmalı. bunu da işi bilenler yapmalı. sırf estetik için lastik seçilmemeli...

yanilmiyorsam günümüzde arka lastiklerin bu kadar kalinlasmasinin en önemli nedeni motosikletlerde daha estetik durmasi.

kalin arka lastigin bildigim kadariyla düz gidisata olumlu, hizli sag-sol kombinasyonlara (yani yatirmalara) olumsuz etkisi var.

lastigin kalinligi ile yol tutusu arasinda direk bir alaka yok. kalin lastik ince lastige göre daha yavas asinir cünkü yüzey gerilmesi, birim alana düsen kuvvetin daha az olmasi sonucunda, daha düsük olur.

Moderatör
Virajlardan ziyade performans olarak etkileri ? Yakiti arttiracagi kesin, peki cekisi etkiler mi ? Fren mesafesi de ayri bir mevzu tabi.. Aslinda bir cok avantaj ve dezavantaji olmali. ama hala elle tutulur bir aciklama yapan olmadi :)

Eğer araçlardaki gibi ise kesinlikle çekişin düşecektir.. maksimum hızlarından bi 5 km düşebilrsin ama net bir değer olamayacak bu ifade de :)

Son düzenleme:
Bunun hakkında çok tartışıldı , fikrimi de çok açıkladım ve tartıştım... Diğer konulara bakarsanız "neden" olduğunu bulabilirsiniz... Şimdilik şunu yazabilirim ki;

1-Standartlardan daha kalın lastik performansı düşürür... Fakat bu motorun torku ile de orantılıdır... Bir Hornet 900'e 190 takmanızla bir Cbr125'e 130 takmanız farklı etki yaratacaktır. Motor çekişten düşebilir.
2-Kalın lastik viraja etki etmez... Çünkü yere temas yüzeyi hemen hemen aynı olacaktır... Tutuş lastiğin kalitesi ile orantılıdır... Eğer viraj performansı arıyorsanız yanak kalınlığı düşük lastik tercih ediniz.
3- Fabrikada belirtilen mühendislik verilerinden farklı olacağı için kalın lastiğin motorun dengesine zararı olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar