- Katılım
- 17 Eki 2024
- Mesajlar
- 368
- Motosikleti
- 2025 Triumph Tiger Sport 660
Ticaret değil bu, yatırım. Sizin al satla parasını 6-7 katına çıkarmak dediğiniz de yatırım. Yatırım tavsiyesi de verecek düzeyde/yetkide değilim. Zaten enflasyonu yenecek bilgim olsa burada paylaşmam.Niye sürekli ticari olarak yorumlanıyor anlamadım burada para biriktirmekten bahsediliyor, sürekli ticaret üstüne yorum yapılarak ilerleniyor.
Bir insan parayı nakit biriktirecek ise evet dolar /euro olarak biriktirmesi lazım. bunun mantıksız bir yanı yok, TL olarak biriktiremez.
İlla herkes bankaya para yatıracak borsaya girecek diye bir durum söz konusu değil, ayrıca yurtdısı ticari malları hariç yerel üretim ve temel yaşam ürünleri açısından 2020 döneminde döviz birikimi yapıp su an bozmuş insanlar net olarak kazanç saglamış durumda.
Bunun aksini savunacak istediğiniz kadar argüman üretebilirsiniz fakat bu ülkede kenara dolar atan insanlar tracer vs. almak için atmıyor.
2021 yılında yakın bir akrabam elindeki hisseli arsayı sattı yaklasık olarak 1 daire parası nakit geçti eline. Bu nakit parayı geçen süre içerisinde dolar iniş/çıkışlarını takip ederek ciddi anlamda kazanc sağladı.
Sanırım 10 Tl civarı idi dolar, su an 40 TL, fakat bunu 4 kat artış olarak yorumlamayın, iniş cıkışları takip ederek parayı boz/çevir ile nereden baksanız 6-7 katına çıkardı. Bankadan aldıgı faiz ile çok daha üst durumda bu miktar ben sadece faizsiz kısımdan bahsediyorum.
Parasının bu kadar çok değer kaybettiği bir ülkede "ama dolar da kaybeiyor mantıklı değil" demenin bir esprisi yok kısaca. Evet kaybediyor, ama TL daha cok kaybediyor. Bir birikim yapılacak ise bu dolar ile olur altın ile olur.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Ayrıca hala soruyorum, çözüm önerisi nedir? Madem bunlar yapılmamalı insanlar nasıl birikm yapsın bankaya bulaşmadan?
Siz bu son yıllarda dolar al sat yaparak elinizdeki net dolar miktarını dolar enflasyonunu da göz önüne alarak artırdıysanız tebrikler, biriktirdiğiniz parayı yakmadınız. Yok başta elinizdeki dolar miktarı tam olarak aynıysa veya dolar enflasyonu kadar artmadıysa alım gücünüz düştü. Motosiklet forumu olduğundan Tracer örneği verdim. Yoksa birikmişiniz ile bakkaldan da daha az ekmek de alıyorsunuz. Dolar enflasyonu daha düşük olduğundan bunu fark edemeyebilirsiniz veya çok da umrunuzda olmayabilir fakat bu olmaya devam ediyor.