Kağıt para biriktirmek - Aman dikkat...

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Niye sürekli ticari olarak yorumlanıyor anlamadım burada para biriktirmekten bahsediliyor, sürekli ticaret üstüne yorum yapılarak ilerleniyor.

Bir insan parayı nakit biriktirecek ise evet dolar /euro olarak biriktirmesi lazım. bunun mantıksız bir yanı yok, TL olarak biriktiremez.

İlla herkes bankaya para yatıracak borsaya girecek diye bir durum söz konusu değil, ayrıca yurtdısı ticari malları hariç yerel üretim ve temel yaşam ürünleri açısından 2020 döneminde döviz birikimi yapıp su an bozmuş insanlar net olarak kazanç saglamış durumda.

Bunun aksini savunacak istediğiniz kadar argüman üretebilirsiniz fakat bu ülkede kenara dolar atan insanlar tracer vs. almak için atmıyor.

2021 yılında yakın bir akrabam elindeki hisseli arsayı sattı yaklasık olarak 1 daire parası nakit geçti eline. Bu nakit parayı geçen süre içerisinde dolar iniş/çıkışlarını takip ederek ciddi anlamda kazanc sağladı.

Sanırım 10 Tl civarı idi dolar, su an 40 TL, fakat bunu 4 kat artış olarak yorumlamayın, iniş cıkışları takip ederek parayı boz/çevir ile nereden baksanız 6-7 katına çıkardı. Bankadan aldıgı faiz ile çok daha üst durumda bu miktar ben sadece faizsiz kısımdan bahsediyorum.

Parasının bu kadar çok değer kaybettiği bir ülkede "ama dolar da kaybeiyor mantıklı değil" demenin bir esprisi yok kısaca. Evet kaybediyor, ama TL daha cok kaybediyor. Bir birikim yapılacak ise bu dolar ile olur altın ile olur.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca hala soruyorum, çözüm önerisi nedir? Madem bunlar yapılmamalı insanlar nasıl birikm yapsın bankaya bulaşmadan?
Ticaret değil bu, yatırım. Sizin al satla parasını 6-7 katına çıkarmak dediğiniz de yatırım. Yatırım tavsiyesi de verecek düzeyde/yetkide değilim. Zaten enflasyonu yenecek bilgim olsa burada paylaşmam.

Siz bu son yıllarda dolar al sat yaparak elinizdeki net dolar miktarını dolar enflasyonunu da göz önüne alarak artırdıysanız tebrikler, biriktirdiğiniz parayı yakmadınız. Yok başta elinizdeki dolar miktarı tam olarak aynıysa veya dolar enflasyonu kadar artmadıysa alım gücünüz düştü. Motosiklet forumu olduğundan Tracer örneği verdim. Yoksa birikmişiniz ile bakkaldan da daha az ekmek de alıyorsunuz. Dolar enflasyonu daha düşük olduğundan bunu fark edemeyebilirsiniz veya çok da umrunuzda olmayabilir fakat bu olmaya devam ediyor.

Tasarruf: Yatırım yapacak sermayeye erişene kadar paranın enflasyona en az ezdirilecek şekilde biriktirilmesi.

Yatırım: Süt veren inek almak. İneğin değeri enflasyon karşısında erimeyecek, sağdığınız sütte yanınıza kaar kalacak.

Gerisi her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır muhabbeti, o dolar biriktirir, bu altın biriktirir, öbürü sepet yapar ama son durak yatırımdır. Biri inek alır, öteki keçi alır, diğeri koyun ( siyasi gönderme değil ) alır.

Motosikleti
Yok
Yatırım: Süt veren inek almak. İneğin değeri enflasyon karşısında erimeyecek, sağdığınız sütte yanınıza kaar kalacak.
Benim açımdan en önemli şey bu şu an itibariyle. Yaşım 25-30 olsa pek takmazdım bu işleri kafama da, yaşım öyle değil.

Yatırım efsanesi Warren Buffett'ın dediği gibi, "Eğer uyurken size para kazandıracak bir yöntem bulamazsanız, ölene kadar çalışmak zorunda kalırsınız."

79 yaşındaki bir dedemiz, "inşaatta çalışırken" öldü mesela, onu da okuduk.

https://haber.sol.org.tr/haber/79-yasinda-insaatta-calisirken-oldu-395361

79 yaşındaki bir dede inşaatta çalışır mı? Ama mecbur kalınabiliyor görüldüğü üzere - çok yazık.

---------------------------------------

"Süt veren inek" bulmak, bunu devamlı takipteyim, ancak şu ana kadar gayrimenkul satın alıp kiralamaktan başka ikinci bir seçenek bulamadım henüz. O iş de bayağı sıkıntılı gördüğüm-okuduğum-duyduğum kadarıyla.

Bir ara rent-a-car açarım, şimdiki işime göre çok daha hafif bir iş diye düşündüm - okuduğum bir haberden sonra ondan da vazgeçtim.

Haber şuydu; farzedelim/sallıyorum benim Fiat Egea marka 2022 bir otomobilim var, manuel vites. Bu otomobilimin şanzımanı arızalanmış durumda, büyük masraf istiyor.

Hemen araç kiralayan şirketlerin birinden aynı marka/model bir aracı kiralıyorum 3-5 günlüğüne.

Sonra ustaya götürüyorum ve usta şanzımanları değiştiriyor.

Aşağı yukarı bunun gibi bir şeydi. "Pes artık" demiştim içimden.

Gayrimenkul kiralama dışında beğendiği başka fikirleri olan arkadaşlar varsa, ve söylerlerse makbule geçer.

Yine her zamanki gibi değişik bir tartışma. Altın, dolar, euro, arsa, ev, eurobond, borsa vss. hangisi daha çok kazandırmış.
Bunlar elinizde olan birikimi değerlendirme, yada enflasyona göre koruma yolları diyebiliriz.
Gerçek yatırım elinizdekini koruma üzerine değil, gelirinizi arttırma üzerine olmalıdır. Yani durduğu yerde büyüyen yatırım gerçekten yatırımdır.
Bu yatırım türünün bir tık üzerinde olan diğer bir yatırım türü de kendinize yaptığınız yatırımdır.

79 yaşındaki bir dede inşaatta çalışır mı? Ama mecbur kalınabiliyor görüldüğü üzere - çok yazık.

79 yaşında bir dede inşaatta çalışır mı, çalışmaz mı ?

Bunun sebebini bilmeden cevap vermek mümkün değil.

A - Paraya ihtiyacı vardır.
a - Gençliğinde çok çalışmasına rağmen şansı yaver gitmemiştir, ihtiyarlık için birikim yapamamıştır ya da yanlış yere yatırmıştır..
b - Gençliğinde çok çalışmıştır ama parayı leylaya yatırmıştır.
c - Gençliğinde çalışmamış idare etmiş, günlük yaşamıştır.

B - Paraya ihtiyacı yoktur.
a - Paraya ihtiyacı yoktur ama vakit geçirmek için çalışıyordur.
b - Biri rica etmiş şu işi gel yapıver demiştir o da kıramamıştır, bir iki gün çalışayım demiştir.
c - Kendi ihtiyacı için değil oğlunun, kızının veya bir akrabasının işidir yardımım olsun şeklinde çalışıyordur.

C - Kendi inşaatıdır.

Bu şıkların hangisi olduğunu bilmeden, emekçi kardeşimiz, sermaye, sınıfsal mücadele gibi sol jargonda ajitasyon yapmak doğru olmaz çünkü belirtiğiniz haberde bunların hiç birinin cevabı yok.

Motosikleti
2013 Honda Cbf150
Benim açımdan en önemli şey bu şu an itibariyle. Yaşım 25-30 olsa pek takmazdım bu işleri kafama da, yaşım öyle değil.

Yatırım efsanesi Warren Buffett'ın dediği gibi, "Eğer uyurken size para kazandıracak bir yöntem bulamazsanız, ölene kadar çalışmak zorunda kalırsınız."

https://haber.sol.org.tr/haber/79-yasinda-insaatta-calisirken-oldu-395361

"Süt veren inek" bulmak, bunu devamlı takipteyim, ancak şu ana kadar gayrimenkul satın alıp kiralamaktan başka ikinci bir seçenek bulamadım henüz. O iş de bayağı sıkıntılı gördüğüm-okuduğum-duyduğum kadarıyla.

Bir ara rent-a-car açarım, şimdiki işime göre çok daha hafif bir iş diye düşündüm - okuduğum bir haberden sonra ondan da vazgeçtim.

Haber şuydu; farzedelim/sallıyorum benim Fiat Egea marka 2022 bir otomobilim var, manuel vites. Bu otomobilimin şanzımanı arızalanmış durumda, büyük masraf istiyor.

Hemen araç kiralayan şirketlerin birinden aynı marka/model bir aracı kiralıyorum 3-5 günlüğüne.

Sonra ustaya götürüyorum ve usta şanzımanları değiştiriyor.

Aşağı yukarı bunun gibi bir şeydi. "Pes artık" demiştim içimden.

Gayrimenkul kiralama dışında beğendiği başka fikirleri olan arkadaşlar varsa, ve söylerlerse makbule geçer.
50+ yaşlarında olanlar için en temizi akmaz kokmaz pasif gelir eurobondtur.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
79 yaşında bir dede inşaatta çalışır mı, çalışmaz mı ?

Bunun sebebini bilmeden cevap vermek mümkün değil.

A - Paraya ihtiyacı vardır.
a - Gençliğinde çok çalışmasına rağmen şansı yaver gitmemiştir, ihtiyarlık için birikim yapamamıştır ya da yanlış yere yatırmıştır..
b - Gençliğinde çok çalışmıştır ama parayı leylaya yatırmıştır.
c - Gençliğinde çalışmamış idare etmiş, günlük yaşamıştır.

B - Paraya ihtiyacı yoktur.
a - Paraya ihtiyacı yoktur ama vakit geçirmek için çalışıyordur.
b - Biri rica etmiş şu işi gel yapıver demiştir o da kıramamıştır, bir iki gün çalışayım demiştir.
c - Kendi ihtiyacı için değil oğlunun, kızının veya bir akrabasının işidir yardımım olsun şeklinde çalışıyordur.

C - Kendi inşaatıdır.

Bu şıkların hangisi olduğunu bilmeden, emekçi kardeşimiz, sermaye, sınıfsal mücadele gibi sol jargonda ajitasyon yapmak doğru olmaz çünkü belirtiğiniz haberde bunların hiç birinin cevabı yok.
Abi dobra dobra B ve C şıklarının gerçekliğine inanıyor musun?

Abi dobra dobra B ve C şıklarının gerçekliğine inanıyor musun?

Evet. Bizzat gördüm.

Kartal ( İstanbul ) sanayi de tamircilik yaparken bir abi parayı bulmuş, bir iki dükkan, bir arsa ( on daire veriyorlar diyordu ) ticari taksi falan almış, senin anlayacağın malı götürmüş.

Taksisini kiraya vermişti bizim başkana, pazar günleri kendi taksisinde şoförlük yapıyordu.

Evde canım sıkılıyor hiç değilse hafta da bir gün değişiklik oluyor diyordu.

Kendisi ile aram çok iyi idi, oturup çok sohbet etmişliğimiz var.

Bir müteahhit var dı durakta oda pazar günleri kendi taksisinde çalışırdı, kafayı yiyeceğim bu inşaat ustalarından böyle deşarj oluyorum derdi.

Bizim başkanın da bir kaç tane plakası vardı, bir kaç tane de kiralığı vardı o da sıkıldığında çalışırdı.

Motosikleti
Yok
Şu aklıma geldi, hani hatırlarsınız muhabir soruyor, "Son gelen benzin zammı hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye.

Ağbi de gülerek cevap veriyordu, "Farketmiyor, ben hep 50 TL'lik alıyorum" diye.

Şimdi sorsak herhalde bunu diyemez, zira 50 TL'ye bir litre bile benzin olmuyor çünkü.

İşte "satın alma gücü" dediğim olayı anlatan bir örnek.

Şu aklıma geldi, hani hatırlarsınız muhabir soruyor, "Son gelen benzin zammı hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye.

Ağbi de gülerek cevap veriyordu, "Farketmiyor, ben hep 50 TL'lik alıyorum" diye.

Şimdi sorsak herhalde bunu diyemez, zira 50 TL'ye bir litre bile benzin olmuyor çünkü.

İşte "satın alma gücü" dediğim olayı anlatan bir örnek.

Şunu da diyebilir di arabayı satmak zorunda da kaldık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar