Jawa Aküsüz Çalıştırma, Kollektör-Manyeto

Merhaba,1970 model bir 250 cc Jawa'ya sahibim.Fakat elektirik sistemi 6v,klasik platin meksefe sistemi mevcut ve bildiğiniz gibi aküsüz çalışma olanağı yok.
Ben yaylalara çıkacağım için akü bitmesi halinde yolda kalmam olası bir şey.Komple elektronik sistemin ücreti biraz pahalı 200 euro gibi,bazı büyüklerim mobylettenin manyetosunu monte edip mobylette ateşleme sistemini kullanıyorlarmış,bu sistemin de elektrik gücü çok az olacağı için istediğim aydınlatmayı elde edemeyeceğimden en son tercihim olacak.
Forumda paylaşılan elektronik ateşleme devresini uygulamayı düşünüyorum,platini anahtarlama amacıyla kullanıp zamanlama görevi üstleniyormuş,ancak sistem yine aküye muhtaç çünkü manyeto sistemi değil de kollektör yani kollektör sisteminden dolayı olduğunu söyledi forumda bir ağabeyim.
Benim takıldığım noktalar ise;
  • Kollektör ile Alternatörün farkı nedir?
  • Kollektör ile alternatör eğer aynı ise alternatörün manyetodan(manyeto diye bahsettiğim kristali sıkıştırarak gerilim elde etme değil,bobin ve mıknatıstan oluşan sistem) farkı nedir ?
  • Manyeto olduğu zaman ayak marşı manyetonun gerilim üretmesini sağlıyor peki ya kollektör niçin gerilim üretemiyor?
  • Ya da gerilim oluşuyor ancak konjektör üretilen gerilimi kabul etmiyor mu?
  • Eğer sorun ilk ateşlemedeki 6v gerilim ise elektronik ateşleme devresi sonrası 4 adet kalem pil motosikleti çalıştırmak için yeterli olacak mı ? (min 2000 mAh)
Teşekkürler

java larda ve eski motorların çoğunda alternatör yerine dinamo vardır. yani doğru akım üreteci var bu nedenle verim alternatöre göre düşük oluyor.4 adet kalem pil anında elinde patlar. 2000 mAh = 2 Ah eder senin kullandığın akü 6 volt 18 Ah yani 9 kat daha güçlü bir aküye ihtiyacı var. Bu işi pille yapmak istiyosan 40 tane pile ihtiyacın olur. Dinamonun gerilim üretebilmesi için alansargılarından akım geçecek ki elektromıknatıs haline getirebilsin. bu nedenle dolu aküye ihtiyacın olur ilk çalıştırma için. Manyeto ise kendiliğinden çaktığı için akü olmasada çalışır. Bendeki motorların bir manyatolu R51/3 diğeri meksefeli R26 . R26 akü zayıfken çalışmıyor ama R51 aküyü söksen bi,le çalışıyor

java larda ve eski motorların çoğunda alternatör yerine dinamo vardır. yani doğru akım üreteci var bu nedenle verim alternatöre göre düşük oluyor.4 adet kalem pil anında elinde patlar. 2000 mAh = 2 Ah eder senin kullandığın akü 6 volt 18 Ah yani 9 kat daha güçlü bir aküye ihtiyacı var. Bu işi pille yapmak istiyosan 40 tane pile ihtiyacın olur. Dinamonun gerilim üretebilmesi için alansargılarından akım geçecek ki elektromıknatıs haline getirebilsin. bu nedenle dolu aküye ihtiyacın olur ilk çalıştırma için. Manyeto ise kendiliğinden çaktığı için akü olmasada çalışır. Bendeki motorların bir manyatolu R51/3 diğeri meksefeli R26 . R26 akü zayıfken çalışmıyor ama R51 aküyü söksen bi,le çalışıyor
Teşekkürler.
Fakat akü 6v 18 Ah olsa bile akü her gün 18 Ah verebilecek güçte mi oluyor,eğer öyleyse dinamo iptal olduğu anda 18 Ahlik akım çekilirse motosiklet 1 saatte çalışmaz hale gelecek?
İlk hareket sonrasında akü söküldüğünde mantıken motorun çalışması gerek? (Sağlıklı bir sistemde akü şarj olduğuna göre akünün yerine dinamo ürettiği enerjinin bir kısmını mıknatıslanmaya ayırabiliyor)
Eğer durum böyleyse ilk hareket için pil yeterli olacaktır? (pil 2 Ah kapasiteli ancak 10 Ah çekebilme hatta pil türü yüksek C değerine sahip bir pil ise 50 Ah ve daha fazla çekebilme imkanım var)Teşekkür ederim tekrar :)

Tekrar merhaba,
Bir gece sürüşünde kısa farlarım yanık normal devirde giderken elektrik kesti,motor sustu,o sırada kontağı kapattım farı kapattım ve kontağı açtım motor çalıştı,eve parklarla döndüm.Sabah ayak marşına basıyorum basıyorum çalışmıyor,aküyü söktüm 10 dakika şarj ettikten sonra tekrar motora taktım üç dört kez marşa basmayla çalıştı hemen.Acaba akü mü şarj olmuyor yoksa alternatör mü şarj edemiyor?

Alternatörün şarj etmemesini nedenleri nelerdir?
Kömürler bitik değil fakat değiştirsem büyük fark olur mu,sonuçta kömürler bitik değil ha 1 cm ha 0.2 cm de çalışmış öyle değil mi
?

kömürlerin tamamen bitmesi gerekmez..belirlenen kalınlıktan daha aşağı düşerse arkasındaki yay kömürü kollektöre gerektiği kadar bastıramayacak ve enerjiyi alamayacaktır..birde kömürlerin yuvada rahat hareket etmesi gereklidir.

alternatörün şarj etmemesinin diğer bir sebebi konjektör arızasıdır.alternatörden gelen değişken voltajı doğru akıma çevirerek belli bir voltajda aküye gönderir..fazla olursa akü zarar görür az olursa şarj olmaz.hiç olmazsa bi süre sonra akü biter..v.s v.s...

arkadaşlar konu işleneli çok olmuş ama yinede bi sorum olacak.bende 1954 jawa var 6 v aküsü vardı yanlız kollektör yok çalıştıramıyorum bilgisi olan yardım bekliyorum.belli sıkıntılardan dolayı tamirciyle ugraşamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar