Ingiliz GQ dergisinin "Istanbul" yazisi olduğu söyleniyor gerçekse ne acı..

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Yazilan metin seviyesiz olunca,cevaplar da maalesef b...ktan oluyor.:)
Dogru tektir derler ama toplumlarin pislige bakis açisina bakinca,pek de öyle olmadigi anlasiliyor.

Biz adamlara;
"kiçinizi yikamiyorsunuz,pissiniz"
diyoruz,
adamlarda bize;
"kiçinizi elinizle yikiyorsunuz,pissiniz"
diyorlar.:cherry:
Pislik kavrami iki bakis açisina gore farkli anlamlar kazaniveriyor.

Bir toplumun, temiz mi yoksa pismi oldugunu anlamak için gidip kiçlarini koklamaya gerek yok arkadaslar.
Veya o toplumun arasina karisip,camiye gidip koklamaya, otobuse,minibuse binip koklamaya gerek yok.

Ne yapmak lazim?
Kisi basina sampuan,dismacunu gibi temizlik urunu tuketimlerine bakmak lazim.

Ben cesaret edip bakamadim.
Belki siz arastirir,sonucu bizimle paylasirsiniz.:bounce:

abi oranlar gerçeği yansıtmaz ki ,

Biz Türkler şampuanı ve diş macununu amacı dışında da oldukça verimli kullanabiliyoruz

COQ

Motosiklet Eğitmeni
abi oranlar gerçeği yansıtmaz ki ,

Biz Türkler şampuanı ve diş macununu amacı dışında da oldukça verimli kullanabiliyoruz

Dis macunu kullanimimiz fazla çiksa, zaten ben derim yanik vakalari fazla oluyor demekki.:p
Biliyorsun bizde yaniklara dismacunu surerler.:cherry:

Yazılanların hepsi gerçek arkadaşlar malesef ama yazar ırkçı ve yanlı baktığı için resimdeki her kareyi değilde kötü olan kısımları yazmış sadece...

Bir arkadaş İstanbul a sahibiz diye kıskanıyorlar diyor adam İstanbul a laf etmiyor içindeki insanlara laf ediyor.

Başka bir arkadaşta reina ya paran olsada tipin bozuksa giremezsin diyor. Sana öyle kapalı çarşıda pırlanta sata nadam gösteririm ki tam erkek güzelleri yolda görsen miden bulanır girişte 50 dolarları toka ettimi öyle bir giriyor ki.

Malesef adamlara siz banyo yapmayı bilmiyoken size biz öğrettik demek galatasarayın her derbide Fenere yenildikten sonra olsun bizde UEFA kupası var demeye benzer.

Ben bunlari daha yumusak dille ve karalama cabasi olmadan soyledigimde vatan haini ilan edilmistim burdaki profesorler tarafindan.

Sadece egitim arasindaki farka bakin diyorum baska bisey demiyorum.

Bi ulkeyi en iyi okullarindan tanirsiniz.
Kac universitemiz var?Universite basina kac ogrenci dusuyor?Bu universitelerden kac tanesi gercek egitim veriyor kac tanesi sadece var olmak icin var?

Lise sonunda OSS,OGS her ne haltsa boyle bi sinavin oldugu bi ulkede yasiyoruz hic neden bu sistem hala bizde var diye dusundunuz mu?

saf bir kıskançlık ortada. dünyanın en iyi şehrine artısından çok eksi saymış. garip çok garip. insan beğenmediği şeyi istemez aslında ama bunlar riyakar mı yoksa????? :)

gayet ırkçı bir yazı olmuş,
farklı bir kültür anlatılmaya çalışılırken aldığınız kerteriz önemli.
reina nın yerini bilirim içini, dışını bilmem,
anlatılan elemanlar ile gündelik hayatta karşılaşıyor olabilirim ama pek de dikkat etmediğim karakterler olduğundan anlatılanlar hakkında yorum yapmak biraz zor.

trafik konusunda oldukça haklılar,

istanbulu anlatabilmek o kadar kolay değil,
bakış açınıza ve beklentilerinize göre çok farklı portreler çıkarabilirsiniz.

ama bir konu oldukça can sıkıcı,
şu kültür başkenti meselesi,
metropol kavramı ile uzaktan yakından alakası olmayan,
medeni bir şehir görünümünden oldukça uzak bir şehrin keşmekeşini kültürel çeşitlilik olarak da anlatabilirsiniz,
bir şehrin nasıl olmaması gerektiği konusunda örnek de verebilirsiniz.

şahsen yazı altında yapılan yorumlar da yazıdan aşağı kalır gibi değil,

temizlik konusu ise dini bir gereklilik olarak görüldüğü sürece çok da gelişmiş sayılmaz.

elaleme " pis " demeden önce dönüp kendimize bakmalıyız,
tabi bu bakış için içinde yaşadığımız kültürden farklı kültürler hakkında da yeterli bilgi sahibi olmamız gerekir,

bir çoğumuzda da bu olmadığına göre havanda su dövmeye devam.
kişisel hijyen malzemelerinin kullanım oranları elimizde olsa daha net bir yorum yapabiliriz.

lakin kendi gözlerim ile yola çıkarsak toplumun pek de hijyenik olduğunu söyleyemem.

Yazılanların hepsi doğru .
ama eksikleri var .
ben bir eklesem vatan haini ilan edilir sınır dışı edilirim.
askerlikten eğitime.
sosyokültür den din olgusunun algılanışına .
kılık kıyafetten kişisel bakım ve tarza .
sağlık tan hukuka , siyasete kadar
a dan z ye herşey ofsayt bu ülkede.

Avrupanın Kültür Başkentiymiş. :farao:
olsa olsa Avrupanın Rezil Başkenti olur ancak.

aslında cevap basit sevmeyen beğenmeyen gelmez. ama bu cevap çok basit kalır. neden diye sorarlar. yıllarca sevmedikleri hor gördükleri bu istanbulun bi parçası için biçok entrika çeviren oyun oynayan kendileri değilmi. İstanbul diyorum ülkemiz için yaptıklarını saymıyorum zaten saymaya kalksam bu yazı aşırı uzun olur. trafik yorumu hariç hiçbi söylediğine katılmıyorum. haklı gören arkadaşlarda galiba amerikan ve ingiliz sinemalarında izlediklerini gerçek sanıyorlar. Onlar sadece filmden ibaret gerçekle hiçbi ilgisi yok. başka bi konu ise eleştirecek bişe bulamadıda reinaya giden gençleremi taktı. doğru bizim insanımız karşı cinse pat diye atlayıp "hadi bi gece geçirelim gerisini boşver çoluk çocuk olursada yolda geçen biri için bu babandı deyip geçiştirirsin" türünden yaklaşmaz. Sizlere sadece gerçeği kendi gözlerinizle görüp yorumlamanızı tavsiye ederim. Bende istanbula bayıldığımı söyleyemem ama ne kadar kötü olsakta her anlamda onlardan iyi olduğumuzu söyleyebilirim. başka bi ülkeye gitmek zor olabilir ama bi arkadaşın söylediği gibi yazın lüks bi otelde 1-2 hafta kadar çalışın. bu kadar söyliim. gerisini görür anlar ve bana hak verirsiniz. dünya güzeli dediğiniz rus kadınlarının yakından bakınca nasıl olduğunu ve çok kültürlü dediğiniz ingilizin yada fransızın ne aksi ne inatçı ve 1 kuruşu bile hesap eden bi aptal olduğunu öğrenin bu kadarını diyim size gerisini siz görün. alçak gönüllülük ve sevdiğine değer vermek onların gözünde düşüklük olabilir ama onların namus ve şeref kavramını konuşmaya kalksak bahsetmeye bile değmeyeceklerini çok rahat görürsünüz.

kwsk-boy, "gerçekleri görerek yazın" demişsin, benim de şimdi yazmam gerekti artık. :) Senin yazından uzun olacak, ve üstelik bahsetmekten hoşlanmadığım şeyleri yazmak durumundayım.

Öncelikle, elbette herkes ile aynı fikirde olmak zorunda değilsin, ama bak ben seni şimdi dünyadan bihaber olmakla itham etmeyeceğim, çünkü buna hakkım yok ve üstelik senin özgeçmişini de bilmiyorum. Oysa sen yazıyı haklı bulan bizleri ne güzel cahillikle itham ediveriyorsun (gerçeklerden bihaber olmak ve bu nedenle filmlere göre fikir yürütmek).

Kendi işimi kurmadan önce 2 ayrı şirkette toplam 9 yıl dış ticaret departmanlarında görev yaptım. Ağırlıklı olarak ABD, İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Japonya, Romanya, İsrail, Lübnan, Suriye, Mısır ve şu an hatırlamadığım birçok ülkeden insanlarla iş ilişkileri ve az sayıda olsa da bir kısmıyla halen devam eden dostluk ilişkileri içinde oldum. Bunların önemli bir kısmını şirketin İstanbul Ataköy'deki misafirhanesinde günlerce ağırladım, yani bunlarla aynı çadırda kaldım. Çoğunu burada (Ankara) otellerde, eğlence yerlerinde ağırladım.

Buraya en az 3 kişilik ekipler halinde gelen bu insanların önemli bir kısmıyla günlerce 24 saatimi geçirdim. İçlerinde günde 2 defa elbise değiştiren de vardı, bir hafta sonra halen üstündeki elbiselerle ülkesine dönenler de. İçlerinde günde 2 defa duş alanlar da vardı, tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamayanlar da. Lokantada yemek yerken önlerine peçete tutturanlar da vardı, tabaktaki tatlıya eliyle saldırıp yanındakinin dirsek vurmasıyla kendine gelen de.

Fuar gibi nedenlerle 7-8 gün gibi kısa sürelerle de olsa Almanya ve İtalya'ya defalarca gidip geldim. Biz burada misafirleri nasıl ağırladıysak, oradaki mevcut müşteriler de bize aynı davranışı sergilediler. Akşamları hiç sevmesem de eğlence yerlerine falan götürdüler, evlerinde yemeğe davet edenler de oldu. Oralarda da kafelere, fastfood'lara, sıradan ve lüks lokantalara gittik, yollarda yürüdük, insan içine girdik yani.

Tabii haklı olduğun taraflar özellikle Avrupalı olanların önemli bir kısmının pintiliğidir diyebilirim. Ve zaten yazıyı haklı bulan bizlerin bir kısmı da yazıda bariz Türk düşmanlığının olduğunu belirtmiş durumdar.

Aslında bunları yazmamın nedeni, karşı fikirde olan insanları hemen dar kalıpların içine sokmanın yanlış olduğunu anlatmaya çalışmak istememdir. Burada yazıyı haklı bulanların belki de çoğu deneyimlerine göre yazmışlardır, ne dersin? :wiinkk:

Yoksa ben şimdi bizim insanımızın aynı tastaki çorbaya 10 kişinin kaşık sallamasından, haftada kaç kez yıkandığından, yollara sümkürmesinden, balgam tükürmesinden bir başlarım.... valla nereden çıkarım ve bu yazı daha ne kadar uzar bilmiyorum. :rendeer:

Yazi bizi sevmeyen birisi tarafindan yazilmis bu kesin... :)
Ama ben buna sadece gülüyorum... :p
Bazi seyleri astim sanirim burada yasaya yasaya..
Sizde söylesiniz böylesiniz demiycem bazilari gibi..
Bilmemlerini yikamalrini bizden ögrenmisler demiycem... :)
O eskidenmis..
Adamlar simdi nerede biz neredeyiz önemli olan bu..
Eklenicek bazi seyler var bu yaziya kesinlikle ama bosveriyorum ben..

Ama yazi kesinlikle art niyetli yazilmis...
Bu yazilanlar güzel degil dogru olsada... :farao:
Olsadasi cok malesef:pale:

Sadece gülümsüyorum bu yaziya...

Arkadaşlar meyve veren ağaç taşlanır derler.Bunlar bunları yazacağına önce kendi karılarına,kızlarına sahip çıksınlar.ben turistik bir yerde yaşıyorum ne demek istediğimi anlamak için turist olmaya gerek yok.buraya gelenleride görüyoruz.10 kuruşun hesabını yapıyolar.neymiş turistmiş,boşversene ne varsa bizim türklerde var.herkeze saygılar.

suzuki_k6 teker

nekadar dogru nekadar yanlis dedikleri tartisilir ama beyenmeyen gelmesin kardesim bu ulke konumu itibariyla cesitli guclerin etkisinde kalan karisik bir ulke biyanda lux biyanda sefillik v.s. beyenmeyen gelmesin kendileri once guneslerinin neden batmadigini anlatsinlar dunyaya....

adamın yeptığı tesbitlerde doğruluk payı olmakla birlikte
kattığı yorumlar art niyetini ele veriyor bence.
gezilen bir coğrafi mekan bu şekilde,hele bir gazete de
bu şekilde anlatılmaz.
biz kendimizin ne olup olmadığını iyi biliyoruz,sivri bir avrupalıya
ihtiyacımız yok.
bence olaya avrupalı-türkiyeli olarak değilde,insan olabilmek
açısından bakılmalıdır.
avrupalı kurallara tam olarak uyan,türk hiç uymayan kural tanımayan
ama türk bir avrupalıdan daha insani ve yardımseverdir.

bu tarz yazılar, bileklerini bükemedikleri biz TÜRK'lere bir psikolojik saldırıdır. Üstün gözükme çabasıdır millet inansa da tarih inanmaz :rendeer: bu ingiliz yazara ananı da al git diyesim geldi hahahh

aslında cevap basit sevmeyen beğenmeyen gelmez. ama bu cevap çok basit kalır. neden diye sorarlar. yıllarca sevmedikleri hor gördükleri bu istanbulun bi parçası için biçok entrika çeviren oyun oynayan kendileri değilmi. İstanbul diyorum ülkemiz için yaptıklarını saymıyorum zaten saymaya kalksam bu yazı aşırı uzun olur. trafik yorumu hariç hiçbi söylediğine katılmıyorum. haklı gören arkadaşlarda galiba amerikan ve ingiliz sinemalarında izlediklerini gerçek sanıyorlar. Onlar sadece filmden ibaret gerçekle hiçbi ilgisi yok. başka bi konu ise eleştirecek bişe bulamadıda reinaya giden gençleremi taktı. doğru bizim insanımız karşı cinse pat diye atlayıp "hadi bi gece geçirelim gerisini boşver çoluk çocuk olursada yolda geçen biri için bu babandı deyip geçiştirirsin" türünden yaklaşmaz. Sizlere sadece gerçeği kendi gözlerinizle görüp yorumlamanızı tavsiye ederim. Bende istanbula bayıldığımı söyleyemem ama ne kadar kötü olsakta her anlamda onlardan iyi olduğumuzu söyleyebilirim. başka bi ülkeye gitmek zor olabilir ama bi arkadaşın söylediği gibi yazın lüks bi otelde 1-2 hafta kadar çalışın. bu kadar söyliim. gerisini görür anlar ve bana hak verirsiniz. dünya güzeli dediğiniz rus kadınlarının yakından bakınca nasıl olduğunu ve çok kültürlü dediğiniz ingilizin yada fransızın ne aksi ne inatçı ve 1 kuruşu bile hesap eden bi aptal olduğunu öğrenin bu kadarını diyim size gerisini siz görün. alçak gönüllülük ve sevdiğine değer vermek onların gözünde düşüklük olabilir ama onların namus ve şeref kavramını konuşmaya kalksak bahsetmeye bile değmeyeceklerini çok rahat görürsünüz.

"yazın lüks bir otelde 1-2 hafta çalışın" konusuna değinmek istiyorum.

maalesef turizm sektörünü bu hale getiren ve ingiliz/rus turistlerin ülkemizi bu şekilde hor görerek rahatça davranabilmelerine neden olan bizleriz.

unutmayın ki her ülkenin bir imajı vardır ve bu imajı bizler oluştururuz ama bizim durumumuzda biraz farklılık var.

Özellikle avrupa'nın büyük bir çoğunluğu bizleri zamanında Almanya'ya göç eden 1. kuşak işçi sınıflarından edindikleri imaj ile tanıyorlar. Tabiki 2. ve 3. kuşak aynı şekilde değil ama bu imajı bir kere bize yakıştırmışlar ve bunda haklı oldukları taraflarda var. Misal, 1 kuruşun bile hesabını yapmaları gayet doğal, taksicilerin turistleri nasıl dolandırdıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz.

o yüzden bu yorumları yaparken biraz daha kapsamlı düşünmekte fayda var. :cat:

bu yazdıklarım hiçbir şekilde o turistlerin davranışlarını aklamak için yazılan bir şey değil ancak üç kuruş para kazanmak için kalitesiz turistleri ülkemizin güzelliklerinde krallar gibi hizmet vererek ağırlayanlar maalesef bizleriz.

Son düzenleme:
Ben marmariste büyüdüm sayılır. size şu kadarını söyleyeyim. 80' lerin sonları ve 90' lı yılların başında yani, uzun yalı' nın yeni yeni binalaşmaya başladığı zamanlarda, Salt' n Pepa açıkken, daisy henüz televizyonda diziyken, beach club sadece beach' ken, Marmaris' te Hollanda furyası vardı, nereye gitseniz saçmasapan hollanda şarkıları çalıyordu, esnaf Türk turistleri hiç iplemiyordu, türkler 2. sınıf olarak görülüyordu.

Derken yıllar geçti, Gece hayatının uzun yalıdan barlar sokağına kaymaya başladığı yıllara geldik. O yıllarda anlamaya başladık, marmarise turist gelen yabancıların ülkelerinde havaalanında temizlik işçisi olarak çalıştıklarını, kiminin hasta bakıcı olduğunu, kiminin işsizlik fonuyla tatile çıktığını. Yani görmeye başladık, o çok sevdiğimiz ingilizlerin, iskoçların, rusların ve nicelerinin bizim insanlarımızdan hiç bir şekilde üstün olmadıklarını.

Yani diyeceğim o ki, bizden çok fazla üstünlükleri yok, yeter ki, biz çok övündüğümüz geçmişimizdeki iyi huylarımızı devam ettirebilelim. ilk yorumumda da yazdım, kimse gücenmesin adam haklı. Evet kıskançlıkla ve kinle nefretle yazılmış, ama haklı. Onları haksız çıkarmak, "onlar bizden öğrendi bilmem nerelerini yıkamayı" demekle olmuyor maalesef.

Hiç kimse düşünmüyor mu, "islam dini, temizlik diniymiş, camilerinde bunu gördüm" dedirttirememiz gerçeğini. O camiyi dünyaya vitrin olarak sunuyoruz, ama iş bireylere geldiğinde sınıfta kalıyoruz. Maalesef acı gerçek bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar