İlk Yerli Motro, Üstelik %40 Benzin Tasarrufu

14381923.jpg

Kayserili sanayici Hasan Basri Özdamar, tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiği tek silindirli ve yakıttan yüzde 40 tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motorunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tanıtarak, söz aldı.

Özdamar, Erciyes Dağı'ndaki Mirada Del Lago Otel'de Başbakan Erdoğan'a geliştirdiği motoru ve avantajlarını anlattı.

Özdamar muhabirine yaptığı açıklamada, adının baş harflerinden oluşan “HBO” ismini verdiği motorun Uluslararası Patent Enstitüsü'nden onay aldığını bildirdi.

BU DÜNYADA OLMAYAN BİR MOTOR

Bu motorun emsal klasik motorlara göre yüzde 35-40 daha az yakıt tükettiğini belirten Özdamar, “Gaz emisyonu fevkalade iyi neticeler veriyor. Bu motorun üretimini Türkiye'de yapmak istiyoruz. Motorun özelliği, kolaylıkla üretilebiliyor olması ve motor ömrünün diğer motorların ömründen 2 misli daha fazla olması. Çünkü, biz bu motorda piston yan yüzü sürtünmelerini sıfıra yaklaştırdık. Bu dünyada olmayan bir motor” dedi.

ERDOĞAN: SANAYİ BAKANIYLA GÖRÜŞECEĞİM

Özdamar, şunları kaydetti:

“Bu üretildiği zaman dünya bunu üretmek zorunda kalacak. Çünkü gaz emisyonları ve yakıt tasarrufu yönünden çok daha farklı bir motordur. Piston yan yüzü sürtünmeleri az olduğu için de daha sessiz çalışmakta. Daha güzel bir motor yaptığımızı düşünüyoruz. Motoru bazı açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Kayseri'ye gelen Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da anlattık. Kendisi, 'Ben Sanayi Bakanımız Nihat Ergün ile görüşeceğim. Bu konuyu ele alacağız' dedi. Devletimize, hükümetimize çok teşekkür ediyorum.”

Kaynak: Hürriyet

F54

umarım haber de yazıldığı gibidir az yakıt uzun ömür düşük emisyon vallaha bunları bi üründe toplamak gerçekten güzel bi iş :cat:

Başlığı düzgün yazsaydım haber daha güzel olacaktı ya neyse :)

Bu motorun haberlerini okuyup duruyorum da, teknik verilerini göremedim. Kaç cc? sıkıştırma oranı nedir ? Kaç beygir bunları bulan var mı ?

Fazla bir teknik bilgi verilmemiş henüz. Sürtünme oranının azlığından bahsediyor, bunu nasıl sağladılar falan... açıklamalar yok şimdilik.

Vereceklerini de sanmam. Hoş bu motorun da üretilebileceğini sanmıyorum. Adama hayatının teklifini sunarlar kanıtlarsa yabancı firmalara. Onlar da yıllarca patentini alıp kullanıp paralarına para katarlar.

Moderatör
isin ilginci 100 yildan fazladir icten yanmali motor uretildi. 2 zamanli, 4 zamanli, 2 silindir, 12 silindir, dusuk cc de yuksek beygir derken, elektrikli araclar yavas yavas hayatimiza girerken...
Taa yuzyil sonra, sevinmeli mi insan uzulmeli mi karar bile veremedim.

Lucas biraz geç kakmış bir sevinç gibi duruyor ama yinede yerli bir motorumuzun olması güzel..

Neden ise haber hakkinda teknik veri o kadar azki. Yeni bir Bor efsanesi gibi geliyor bana.

naylon haber olduğunu düşünüyorum yıllar evvelde türkiye ilk yerli otomobilini üretecekti herkes alabilecekti vs vs.. Dediler sonrasında unutuldu gitti

Yalan bunlar bence yıllardır motosiklet devi firmalar yakıt ekonomisi için bunu geliştirmedide bizim kayserili mi geliştirdi hiiç sanmıyorum

He belki bakarsın dedikleri gibidir ama kullanılabilitesi olmaz

Enjeksionlu motordan bahsediliyor giriş kısmında karbüratör var.Millet diret enjeksionlu üretmeye başladı araçlarda.FSI.Yani iddia ediyorum imkan sağlansın bir sene içinde motorsikletlere hem benzinli hem dizel direk püskürtmeli motor imal ederim.Koskoca kanuni:mrgreen:mühendisleri bile windys e motor yaptı dünya yerinden oynadı :queen::queen:fakat bir yıl sonra jianse den motor alıp 150 cc olarak motora taktılar:pr:Bu da asparagas haber.Bunun yapılmayacak bir yanı yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar